Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην ψηφιακή του ταυτότητα

Η καμπάνια “ShareWithCare,” της Deutsche Telekom, μέσω της οποίας αναδεικνύονται οι συνέπειες του “sharenting”, είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ… Κι όταν την παρακολουθήσεις θα καταλάβεις γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην ψηφιακή του ταυτότητα… Κάνε scroll για να μάθεις περισσότερα από την Ροδούλα Παπαλαμπριανού, την Ανώτερη Κοινωνική Λειτουργό στο HopeForChildren”.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη εστίασε το τελευταίο διάστημα σε ένα καίριο ζήτημα που έχει ξεκινήσει να προβληματίζει και αφορά το ψηφιακό αποτύπωμα των παιδιών, ως συνέπεια της αλόγιστης κοινοποίησης φωτογραφιών παιδιών από τους ίδιους τους γονείς τους. Αφορμή για αυτή τη δημόσια συζήτηση αποτέλεσε η πρόσφατη εκστρατεία “ShareWithCare,” της Deutsche Telekom, μέσω της οποίας αναδεικνύει τις συνέπειες του “sharenting”. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν 1.500 φωτογραφίες αναρτημένες στο διαδίκτυο μέχρι την ηλικία των 5 ετών, εκθέτοντας τα σε κινδύνους όπως profiling, hacking, στην αναγνώριση προσώπου, την παιδοφιλία και άλλες απειλές για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια τους.

Δες το σχετικό βίντεο της καμπάνιας της της Deutsche Telekom κάνοντας κλικ εδώ ⇓

“Ο ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, συμβάλλοντας καθημερινά στην πρόληψη και παρέμβαση των φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά, αφουγκράζεται την καμπάνια και υπενθυμίζει τη σημαντικότητα ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης του κοινού. Η συγκεκριμένη εκστρατεία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή μας καθώς μέσα από τα προγράμματά μας, μέλημα μας αποτελεί μεταξύ άλλων ο ψηφιακός γραμματισμός και η ενίσχυση της υπεύθυνης ψηφιακής συμμετοχής”.

Για την ευημερία των παιδιών

Και η Ροδούλα Παπαλαμπριανού συνεχίζοντας αναφέρει: “Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί αξίζει να εξελίσσεται σε έναν ασφαλή ψηφιακό κόσμο, όπου του παρέχεται το δικαίωμα προστασίας των ιδιωτικών του δεδομένων. Ως εκ τούτου, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως το “ShareWithCare”, στοχεύουμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση των γονέων, φροντιστών αλλά και όλων των ενηλίκων, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν ουσιώδεις αποφάσεις ως προς το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών. Ο  ψηφιακός κόσμος, ελλοχεύει κινδύνους οι οποίοι δύσκολα γίνονται αντιληπτοί. Ωστόσο, είναι εύκολα προσβάσιμοι στον καθένα, ενώ πιο συγκεκριμένα η κοινή χρήση φωτογραφιών και άλλων υλικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο υπόβαθρο για τη σωματική, φυσική και ψυχοκοινωνική εξέλιξη ενός ανήλικου.

Καμπανάκι για τους γονείς και τους ενήλικες

Με την μη υπεύθυνη δημοσίευση περιεχομένου όπου απεικονίζονται παιδιά, αυτά κινδυνεύουν να εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με ποικίλους τρόπους και παραμέτρους που επηρεάζουν την ευρύτερη ασφάλειά τους. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση των κινδύνων και κατ’ επέκταση η προσπάθεια του κάθε ενήλικα ξεχωριστά για αποφυγή τους, θα αποτελούσε προστατευτικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου που θα αποτρέπει την έκθεση και την μεταγενέστερη θυματοποίηση των παιδιών.

Επισημαίνεται ότι υλικό που εμπεριέχει απεικόνιση παιδιών, μπορεί να τύχει υποκλοπής, επεξεργασίας, μετάδοσης και χρήσης με διάφορα μέσα και μορφές, ενώ συχνά τυγχάνει εκμετάλλευσης με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίησή τους.   

Μέσα από την εκστρατεία “ShareWithCare,” της Deutsche Telekom παρακολουθούμε το συγκλονιστικό deepfake spot “Ένα Μήνυμα από την Έλλα,” το οποίο αποστέλλει ισχυρή προειδοποίηση για τις συνέπειες.  Η “Έλλα ”, ως εκπρόσωπος του συνόλου των παιδιών, προσκαλεί τους γονείς να λάβουν δραστικά μέτρα πρόληψης για την ασφάλειά τους, ώστε αυτά αδυνατώντας συχνά να λάβουν αποφάσεις, να μην στερούνται του δικαιώματος διαφύλαξης της ιδιωτικότητας τους.

Το ζητούμενο λοιπόν, αφορά την πλήρη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων του ευάλωτου αυτού μεριδίου του πληθυσμού, καθώς αυτό αποτελεί την ευημερία τους τόσο στο σήμερα, όσο και στο μέλλον τους.

Θέλοντας να ενισχύσουμε τον σκοπό και με βασικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, καλούμε τους γονείς, φροντιστές και τα ευρύτερα υποστηρικτικά δίκτυα ανηλίκων, να χτίσουμε μαζί, ένα ψηφιακό τοπίο που θα προωθεί και θα υποστηρίζει το μέλλον τους στο γοργά εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας.

Ας προστατεύσουμε τις πολύτιμες στιγμές που μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας περιορίζοντας τη διαδικτυακή τους δημοσίευση και προστατεύοντας κατ’ επέκταση τα ίδια από τις δυσμενείς συνέπειες που θα μπορούσε η δράση αυτή να επιφέρει. Παράλληλα, αξιοσημείωτη υπενθύμιση για όλους, αποτελεί το γεγονός ότι η υποχρέωση που αφορά στη διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των παιδιών ανήκει στους ενήλικες.

Η επιλογή στα χέρια ενήλικων

 

More info

Διάβασε περισσότερα για την “Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και την ενδυνάμωση των παιδιών στον κόσμο του διαδικτύου” κάνοντας κλικ εδώ

 

 

MadameLeFo