Τον Μάρτιο του 2026, η βρετανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε θεατρικό σκηνικό Υψηλής Ραπτικής. Κι αυτό, γιατί πρόκειται να φιλοξενήσει την πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στον οίκο Schiaparelli στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια ωδή στη δημιουργικότητα, μια έκρηξη αισθητικής φαντασίας… Μια καθηλωτική εμπειρία για κάθε fashion lover που ξέρει πως η μόδα δεν είναι απλώς ρούχο… Είναι τέχνη, είναι ιδέα, είναι επανάσταση.
Με τίτλο «Schiaparelli: Η Μόδα Γίνεται Τέχνη», η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Μαρτίου έως την 1η Νοεμβρίου 2026. Πρόκειται για μια έκθεση που θα αναδείξει το έργο της θρυλικής Elsa Schiaparelli. Μιλάμε για τη γυναίκα που μεταμόρφωσε τη μόδα σε καθαρή δημιουργική έκφραση – ή καλύτερα, σε τέχνη. Οι επιμελητές του μουσείου V&A αναζήτησαν τις απαντήσους τους βαθιά στην ιστορία του οίκου Schiaparelli… Από τις πρώτες ριζοσπαστικές του δημιουργίες μέχρι την αναγέννησή του υπό τη δημιουργική καθοδήγηση του Daniel Roseberry.
Υπό τη δημιουργική καθοδήγηση του Daniel Roseberry ήλθε η αναγέννηση του οίκου Schiaparelli.
Η έκθεση υπόσχεται μια συγκλονιστική εμπειρία με μια επιμελημένη συλλογή εμβληματικών ενδυμάτων, αξεσουάρ, κοσμημάτων, ζωγραφικών έργων, φωτογραφιών, γλυπτών, επίπλων, αρωμάτων και σπάνιου αρχειακού υλικού – συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού φορέματος «Skeleton» που είναι σύμβολο της τολμηρής φαντασίας της σχεδιάστριας.
Οι επιμελητές μόδας και τέχνης του μουσείου αναδεικνύουν την πορεία μιας γυναικείας επιχειρηματικότητας… Και παρουσιάζουν δημιουργίες που είναι γνωστές αλλά σπάνια έχουν εκτεθεί. Τοποθετούν την Schiaparelli στο επίκεντρο της καινοτομίας. Και ως βασική μορφή σ’ ένα λαμπρό πλέγμα μόδας, τέχνης και θεάματος. Αυτό το πλέγμα εκτεινόταν από το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη… Και μάλιστα, κατά την περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων μέχρι και τη συνταξιοδότησή της το 1954.Περισσότερο από μια απλή αναδρομή, η έκθεση προσεγγίζει τη Schiaparelli ως καλλιτέχνιδα, συνεργάτιδα και μούσα των Πικάσο, Κοκτώ και Μαν Ρέι, φέρνοντας στο φως το πώς η μόδα, η τέχνη και η σκηνή έγιναν ένα σώμα — μια φιλοσοφία που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έμφαση στο παράρτημα του οίκου στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα δυναμική πτυχή της ιστορίας της Elsa Schiaparelli, η οποία είχε τη δική της εμπλοκή στη λειτουργία του. Και μάλιστα, αναδεικνύεται για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο. Πελάτισσες με προσωπικότητα, ανεξαρτησία και δυναμισμό, μαζί με την ενεργή συμμετοχή της ίδιας της σχεδιάστριας, δίνουν φωνή στη βρετανική πλευρά του οίκου.Η Elsa Schiaparelli, με το σουρεαλιστικό της βλέμμα και το ασυμβίβαστο ταλέντο της, δεν έντυνε απλώς το σώμα… Έντυνε την ιδέα, το όνειρο, τη γυναίκα του αύριο. Ήταν γνωστή για την ικανότητά της να ξεπερνά με φυσικότητα τα όρια μεταξύ μόδας και τέχνης, μετατρέποντας καθημερινά αντικείμενα και ιδέες σε καινοτόμα ενδύματα, αξεσουάρ και κοσμήματα, επαναπροσδιορίζοντας τα πρότυπα στυλ και ομορφιάς. Ως αυθεντική καλλιτέχνιδα, ήταν η δημιουργική δύναμη πίσω από μερικές από τις πιο επαναστατικές φόρμες, τεχνικές και χρώματα της μόδας.
«Αυτή η έκθεση τιμά τη διαχρονική της επιρροή μέσα από εμβληματικές συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και μια πρωτοποριακή σύνθεση δημιουργικότητας και εμπορίου. Με τις ασύγκριτες συλλογές του, την εξειδίκευση στον σχεδιασμό και τη μόδα, την πολιτιστική του εμβέλεια και την ικανότητα να γεφυρώνει την παράδοση με την καινοτομία, το Μουσείο Victoria and Albert αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να παρουσιαστεί η κληρονομιά της, πλάι στα έργα του Daniel Roseberry, που συνεχίζει το σουρεαλιστικό της πνεύμα με τολμηρές, γλυπτικές δημιουργίες που τιμούν και επανερμηνεύουν το όραμά της για τον νέο αιώνα»», δήλωσε η CEO του οίκου, Delphine Bellini.
Η μόδα λοιπόν, συναντά την τέχνη. Το παρελθόν διαλέγεται με το παρόν. Και η βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο γίνεται για μια σεζόν, η παγκόσμια πρωτεύουσα της υπερβατικής κομψότητας.
Victoria and Albert Museum, Λονδίνο 📅 21 Μαρτίου – 1 Νοεμβρίου 2026
ΠΗΓΗ: The Impression
Tags: Daniel Roseberry, Elsa Schiaparelli, fashion exhibition London, Victoria & Albert Museum
You are the most pretty lady, in… pink! Μάλιστα, οι…
Αυτό το show έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία……
Δερμάτινα… Ναι, και φέτος το χειμώνα τα φόρεσες σε υπέροχα…