Ο “Vanya” σε πρώτη κινηματογραφική προβολή

Μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, σε συνεργασία με το National Theatre Live παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025. Πρόκειται για την κινηματογραφική εκδοχή της πολυβραβευμένης θεατρικής παράστασης “Vanya”. Η κινηματογραφική προβολή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος του  Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 20:30μ.μ.

Από το 2009, το National Theatre Live έχει φέρει πάνω από 11,5 εκατομμύρια θεατές στις αίθουσες, προβάλλοντας θεατρικά έργα σε περισσότερους από 2.500 κινηματογράφους σε 65 χώρες. Μέσα από ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, προσφέρει στο παγκόσμιο κοινό την εμπειρία του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου, μεταφέροντας τη θεατρική μαγεία στη μεγάλη οθόνη με υψηλή αισθητική και συναισθηματική δύναμη.

“Vanya” 1Η παράσταση “Vanya”, σε διασκευή του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Simon Stephens και σκηνοθεσία του Sam Yates, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Duke of York’s Theatre στο West End του Λονδίνου το 2024 και πλέον προβάλλεται αποκλειστικά σε επιλεγμένους κινηματογράφους ανά τον κόσμο. Η προβολή έχει βιντεοσκοπηθεί ζωντανά κατά τη διάρκεια των sold-out παραστάσεων.

Τι είπε ο Simon Stephens για τον Τσέχωφ και τον Andrew Scott

«Ο Τσέχωφ δεν ήταν άνθρωπος του μουσείου, αλλά του θεάτρου. Τα έργα του χρειάζονται χιούμορ, ερωτισμό και την αίσθηση ενός κόσμου που ξεμένει από χρήματα αλλά εξακολουθεί να ερωτεύεται. Τα έργα του πρέπει να ζουν σε αυτόν τον αιώνα και σε αυτή τη δεκαετία. Μπορεί κανείς να το καταλάβει από τη λάμψη στα μάτια του. Το αν ο Τσέχωφ θα απολάμβανε τη δική μας προσέγγιση στο υπέροχο έργο του, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ο Τσέχωφ αγαπούσε το θέατρο, αγαπούσε το κοινό και τις αίθουσες. Αγαπούσε τις τρελές συνεργασίες που απαιτούνται για να παρουσιαστεί ένα έργο στη σκηνή. Αγαπούσε το ρίσκο των παραγωγών. Αγαπούσε άλλους συγγραφείς – τους ενθάρρυνε, τους υποστήριζε και τους μάλωνε εξίσου. Αγαπούσε τους ηθοποιούς. Νομίζω ότι θα αγαπούσε τον Andrew Scott, γιατί ήταν αναμφισβήτητα ένας άνθρωπος με γούστο και νοημοσύνη», απόσπασμα στο πρόγραμμα του “Vanya” στο Duke of York’s.

Ο Andrew Scott σε μια καθηλωτική ερμηνεία

“Vanya” 2Ο βραβευμένος ηθοποιός Andrew Scott (γνωστός από τις σειρές “Fleabag”, “Sherlock” και την ταινία “All of Us Strangers”) ενσαρκώνει όλους τους ρόλους στην παράσταση, προσφέροντας μια καθηλωτική one-man εκδοχή του “Θείου Βάνια” του Άντον Τσέχωφ. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεατρική προσέγγιση, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, και χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως «ερμηνεία της χρονιάς». Με χιούμορ, πάθος και ευαισθησία, ο Scott ξεδιπλώνει την υπαρξιακή αγωνία, τα ερωτικά αδιέξοδα και τα διαχρονικά διλήμματα των ηρώων του Τσέχωφ, σε μια βαθιά ανθρώπινη και λιτή εκδοχή του κλασικού έργου.

Αναφορές στον Τύπο

Η διεθνής κριτική υποδέχθηκε την παράσταση με ενθουσιασμό:

«Η ερμηνεία της χρονιάς» – iNews
«Μάθημα υποκριτικής» – Evening Standard
«Αναμφισβήτητα το θέατρο στα καλύτερά του» – Broadway World
«Αστείο, σέξι και συγκινητικά ανθρώπινο» – Independent
«Ο Andrew Scott είναι μαγνητικός» – The Telegraph

Συντελεστές

Ερμηνευτής & συν-δημιουργός: Andrew Scott, Διασκευή: Simon Stephens

Σκηνοθεσία: Sam Yates, Σκηνογραφία: Rosanna Vize

Μουσική: Kelly Moran, Σχεδιασμός φωτισμών: James Farncombe

Ήχος: Dan Balfour, Βίντεο: Jack Phelan

Κίνηση: Michela Meazza, Κοστούμια: Natalie Pryce

Παραγωγή: Wessex Grove, Gavin Kalin Productions, Kater Gordon
Μετάδοση: National Theatre Live
Σκηνοθέτης oθόνης: Matthew Amos

Σκηνοθέτης oθόνης: Matthew Amos
Τεχνικός παραγωγός: Christopher C. Bretnall
Διευθυντής φωτισμού: David Bishop
Υπεύθυνοι ήχου: Conrad Fletcher, Chris Kalcov
Υπεύθυνες κειμένων: Stephanie Rose, Laura Vine

Theatre: Duke of York’s theatre, London

Διάρκεια: 120΄

Ηλικίες: Κατάλληλο

 

Εισιτήρια:  Από την ιστοσελίδα more.com και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).

Τιμές εισιτηρίων: €7

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων: Παιδιά, μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, ηθοποιοί, ΑΜΕΑ (δωρεάν) με παρουσίαση σχετικής ταυτότητας.

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00) & εδώ

Ταυτότητα Φεστιβάλ

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

 

MadameLeFo