Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» δεν ξεχνούν την «Μοιρασμένη» πατρίδα μας 

Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» “συνομιλούν” με την ιστορία και δεν ξεχνούν την «Μοιρασμένη» πατρίδα μας… Λίγα μόλις βήματα από την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, το καλλιτεχνικό σχήμα  παρουσιάζει την ερχόμενη Πέμπτη ένα οδοιπορικό μνήμης  με τίτλο «Μοιρασμένη» πρωτεύουσα – «Μοιρασμένη» πατρίδα. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Δήμου Λευκωσίας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον μαύρο Ιούλιο του 1974.

Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» τραγουδούν για την «Μοιρασμένη» πρωτεύουσα, για την «Μοιρασμένη» πατρίδα… Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη θα μας ταξιδέψουν στις αλησμόνητες στιγμές πόνου της ιστορίας του τόπου μας… Ξεκινώντας το δρώμενο τους οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» από τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 και συνομιλώντας με την ιστορία, καλύπτουν μια χρονική περίοδο 10 χρόνων. Θα φτάσουν μέσα από τη μουσική, το λόγο και την εικόνα στο 1974 και θα μας μεταφέρουν στα τραγικά γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος που οδήγησαν στην βάρβαρη τουρκική εισβολή. Επεκτείνοντας έτσι την πράσινη γραμμή που χώριζε τη Λευκωσία στα δυό για να χωρίσει την πατρίδα μας απ’ άκρη σ’ άκρη στα δυό.Η Έλενα Κυπριανού, υπεύθυνη για την έρευνα και τη συγγραφή των συνδετικών κειμένων, μας ανέφερε: «Η μνήμη είναι το συστατικό στοιχείο που κρατά αθάνατη την ανθρώπινη ύπαρξη και οδηγά στην εξέλιξη και στην αυτογνωσία. Είναι αυτή που συντηρούν την ύπαρξη του ανθρώπου και κατ’ επέκταση ενός λαού. Είναι το υλικό που καθορίζει το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον». Για να συνεχίσει θυμίζοντας μας τον Γιώργο Σεφέρη και ότι «δεν πρέπει να σβήνουμε ένα κομμάτι από το παρελθόν μας γιατί είναι σαν να σβήνουμε ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον μας», γιατί αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε: Να παραδειγματιζόμαστε από το παρελθόν για να προχωρούμε στο μέλλον». Και καταλήγει η Έλενα Κυπριανού: «Και οι μνήμες μας όσον αφορά τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, οδηγώντας μας στην αυτογνωσία και την επίγνωση θα μας βοηθήσουν για να μην επαναλάβουμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε εκείνη την ασχήμια που βλέπουμε κάθε μέρα να μολύνει την σιερκά του Διγενή στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου. Ο αδελφοκτόνος σπαραγμός που κορυφώθηκε με το πραξικόπημα και στη συνέχεια οδήγησε στην τουρκική εισβολή, μετάτρεψαν τον τόπο μας με την τρισήμισυ χιλιάδων χρόνων ιστορία σε θρύμματα πέτρας και θρήνου».

Μουσικοί Συνοδοιπόροι: Το προφίλ τους

Το σχήμα “Μουσικοί Συνοδοιπόροι” απαρτίζουν: Χρίστος Στασής μπουζούκι, αφήγηση και τραγούδι, Στέλλα Κακουλλή τραγούδι, Δημήτρης Τσουλάκος τραγούδι – κιθάρα, Άγγελος Δούκας, πιάνο – ακορτεόν και Μάριος Σολωμου κρουστά – τραγούδι. Ακόμα η δημοσιογράφος Αθηνά Βιολάρη και ο ηθοποιός Νεόφυτος Νεοφύτου συνοδοιπορούν στις απαγγελίες και στο δρώμενο.Την ομάδα συμπληρώνει η Έλενα Κυπριανού η οποία έχει την ευθύνη της έρευνας και συγγραφής των εμβόλιμων κειμένων, την επιλογή των ποιημάτων και την παραγωγή του οπτικού υλικού. Στον ήχο είναι ο Κυριάκος Στασής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης παράστασης έχει ο ιδρυτής του σχήματος Χρίστος Στασής.

More info

Η παράσταση θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 10/10/2024, στις 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στη Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη

MadameLeFo