Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2024, τον Νορβηγό συγγραφέα, θεατρικό συγγραφέα και μεταφραστή Jon Fosse (Γιον Φόσε), ο οποίος το 2023 έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ), με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι και με το πρώτο Μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, εκπροσωπώντας μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που το θέατρο έχει στις σύγχρονες κοινωνίες. Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για τη συγγραφή του Μηνύματος. Το Μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη) αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλο τον κόσμο. Από το 1962 έως σήμερα, περισσότερες από 60 σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου συνεισέφεραν με τις σκέψεις τους για το θέατρο, τον πολιτισμό και την ειρήνη μέσω των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιο Ιονέσκο, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Αουγκούστο Μποάλ, Ντάριο Φο, Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Ανατόλι Βασίλιεφ, Έλεν Μίρρεν, Πίτερ Σέλλαρς, είναι μόνο μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του θεάτρου που έγιναν μέρος των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από το 1962 έως σήμερα.
Οι επίσημοι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2024 θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2024 στο Langfang της Κίνας. Η εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) και την Κινεζική Ένωση Θεάτρου (China Theatre Association), φιλοξενείται από το Langfang Silk Road International Arts Center με την υποστήριξη του Δήμου Langfang (μια πόλη μεταξύ του Beijing και Tianjin). Οι Εορτασμοί θα επικεντρωθούν στον θετικό κοινωνικό ρόλο των παραστατικών τεχνών για τα άτομα και την κοινωνία γενικότερα, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι παραστατικές τέχνες προωθούν τον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και προάγουν την ειρήνη.Το τριήμερο των εορτασμών περιλαμβάνει ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις πρόγραμμα: συνέδριο, συζητήσεις σε πάνελ, διεξαγωγή εργαστηρίων, παρουσίαση παραστάσεων κι άλλες συναφείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες, προσελκύοντας τη συμμετοχή τοπικών και διεθνών επαγγελματιών του θεάτρου καθώς και ένα ευρύ κοινό. Επαγγελματίες του θεάτρου και εκπρόσωποι Εθνικών Κέντρων του ΔΙΘ από διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο, θα παρευρεθούν ως επίτιμοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στους Εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ανάμεσα στους όποιους και ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Χρίστος Γεωργίου.
Ο Χρίστος Γεωργίου, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) επιλέγηκε από τους διοργανωτές να είναι ένας εκ των 18 συνολικά εισηγητών που θα παρουσιάσουν εισήγηση στα τρία πάνελ συζητήσεων, συγκεκριμένα συμμετέχοντας στο 2ο πάνελ συζήτησης υπό τον τίτλο “Theatre: a Poetic Medium Weaving the Tapestry of Diverse Cultures”. Παράλληλα, ο Χρίστος Γεωργίου κλήθηκε από τους διοργανωτές να μοιραστεί τις απόψεις και τις γνώσεις του, αλλά και να τοποθετηθεί ως γενικός συντονιστής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» καταθέτοντας τις εμπειρίες του, στο πλαίσιο του στόχου του ΔΙΘ για επανέναρξη του θεσμού -ορόσημο- του ΔΙΘ, του «Θεάτρου των Εθνών» (Theatre of Nations), που με επιτυχία πραγματοποιείτο από το 1957 έως το 2008.
Η κυπριακή συμμετοχή και εκπροσώπηση στους επίσημους εορτασμούς στο Langfang της Κίνας, πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού μέσω του Προγράμματος «Πολιτισμός» (2024).
Δες το εντυπωσιακό κτίριο του Langfang Silk Road International Arts Center στην Κίνα που θα φιλοξενήσει τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου
Tags: Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, εορτασμοί, Κίνα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024
“Αποστακτήριο Αναμνήσεων”; Μάλιστα, αυτή είναι η “ναυαρχίδα” της Hermann Gourmet…
Η «Μήδεια», η ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ –από το…
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022 ξεκίνησε με τη φωτογραφική έκθεση…