Η αύξηση βάρους προκύπτει από την πρόσληψη περισσότερης ενέργειας από όση χρειαζόμαστε οπότε στην ουσία δεν θα αυξηθεί το βάρος μας αν φάμε τη νύχτα. Το βάρος μας θα αυξηθεί αν φάμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Συνήθως σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα συναντήσεις 3 βασικά γεύματα και κάποια σνακ ανάλογα και των αναγκών του κάθε ατόμου. Υπάρχει λοιπόν το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Το βραδινό δηλαδή αποτελεί ένα κυρίως γεύμα. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή που θα εξετάσουμε.Η λεγόμενη Χρονοδιατροφή και οι κιρκάδιοι ρυθμοί. Φυσικά είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και εδώ θα κάνω μόνο μια μικρή αναφορά. Η χρονοδιατροφή λοιπόν είναι ένα αναδυόμενο πεδίο που βασίζεται στη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων, των κιρκάδιων ρυθμών και της μεταβολικής υγείας και περιλαμβάνει το χρόνο, τη συχνότητα και την κανονικότητα των γευμάτων. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι σωματικές, διανοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που βιώνει ένας οργανισμός σε έναν κύκλο 24 ωρών. Για παράδειγμα την συγκεκριμένη ώρα αρχίζει η παραγωγή μελατονίνης.
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, όπως: Πρότυπα ύπνου, Έκκριση ορμονών, Όρεξη και πέψη και Θερμοκρασία. Το φως και το σκοτάδι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στους κιρκάδιους ρυθμούς, αλλά η πρόσληψη τροφής, το άγχος, η σωματική δραστηριότητα, το κοινωνικό περιβάλλον και η θερμοκρασία μπορούν και τους επηρεάζουν. Στους ανθρώπους, σχεδόν κάθε ιστός και όργανο έχει τον δικό του κιρκάδιο ρυθμό και συλλογικά είναι συντονισμένοι στον καθημερινό κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Στον άνθρωπο Το ρολόι ΑΡΧΗΓΟΣ, βρίσκεται στον εγκέφαλο (και ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας-SCN) και μεταξύ άλλων λειτουργιών, ελέγχει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, με βάση την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν τα μάτια και συγχρονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς σε διάφορα όργανα και ιστούς σε όλο το σώμα. Η μελατονίνη να πούμε παίζει ρόλο στη διαχείριση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.Οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, κακό συντονισμό και δυσκολία στη μάθηση και την εστίαση. Παράλληλα, μακροχρόνια απώλεια ύπνου και η συνεχής μετατόπιση του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, διαταραχών της διάθεσης, καρδιακών προβλημάτων και προβλημάτων αρτηριακής πίεσης και καρκίνου και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων. Αυτοί που τους αποκαλούμε «οι πρωινοί τύποι», οι λεγόμενοι βραδινοί τύποι και οι ενδιάμεσοι. Οι πρωινοί τύποι είναι αυτοί που ξυπνάνε πιο νωρίς και τα γεύματα τους είναι πιο νωρίς σχετικά με τους βραδινούς τύπους που κοιμούνται πιο αργά, ξυπνούν πιο αργά και κατά συνέπεια τρώνε και πιο αργά. Φαίνεται ότι οι λεγόμενοι βραδινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους από ότι οι πρωινοί τύποι. Αυτό όμως οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι τρώνε πιο αργά το βράδυ ή μήπως σε ένα συνονθύλευμα παραγόντων;Ας δούμε κάποια συνήθη χαρακτηριστικά των βραδινών τύπων σύμφωνα με έρευνες που φυσικά δεν είναι αποκλειστικά όμως είναι αρκετά διαδεδομένα.
Αντίθετα, οι πρωινοί τύποι σε έρευνες είχαν υψηλότερες βαθμολογίες περιορισμού κατανάλωσης, οι οποίες έχουν συνδεθεί με υψηλότερη κατανάλωση «υγιεινών τροφών», όπως πράσινα λαχανικά και λιγότερα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα.
Επομένως το να τρώμε την νύχτα δεν οδηγεί από μόνο του σε αύξηση βάρους, γιατί όπως είπαμε αύξηση βάρους προκαλεί η περίσσεια ενέργεια, δηλαδή το να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι. Όμως οι μετατοπίσεις των κιρκάδιων ρυθμών όπως αναφέραμε, ειδικά οι μακροπρόθεσμες, μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, τα άτομα που συνηθίζουν να τρώνε πιο αργά το βράδυ φαίνεται να τρώνε περισσότερο και να καταναλώνουν ας το πούμε λιγότερο καλές επιλογές κάνοντας τους πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους.
Σας προτείνω λοιπόν, να τρώτε τουλάχιστον 2 με 4 ώρες πριν τον ύπνο, ώστε να δώσετε και στον οργανισμό σας αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει καλύτερα την τροφή. Επίσης προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ γεύμα το βράδυ για να μην επηρεαστεί ο ύπνος σας.Επίσης καλή ποιότητα και ισορροπημένη διατροφή. Μην παραλείπετε γεύματα και φυσικά δεν χρειάζονται οι υπερβολές. Εννοείται θα βγείτε για φαγητό και πιο αργά το βράδυ, εννοείται ότι κάποιες φορές μπορεί να μην προλάβετε να φάτε πρωινό ή αναγκαστικά να φάτε πιο αργά το βράδυ. Φροντίστε όμως η ρουτίνα σας να είναι καλά δομημένη και ισορροπημένη με σχετικά σταθερές ώρες γευμάτων σας.
Βιβλιογραφία:
Η Χριστιάνα Μουσκή είναι Κλινική Διαιτολόγος, M.Sc., B.Sc. Κλινική Διαιτολογία, B.Sc. Επιστήμη Τροφίμων. Θα την βρεις στο γραφείο της, στην οδό Στυλιανού Λένα 4Α, Κλήρου 2600, τηλ. 99829426 Mouski@etherasstudio.com
Διάβασε και άλλα άρθρα της Χριστιάνας Μουσκή κάνοντας κλικ εδώ ⇓
Κάνε ηλιοθεραπεία παρέα με τον/την Διαιτολόγο σου!
Tags: βάρος, δείπνο, κιρκάδιοι ρυθμοί, φαγητό τη νύχτα, χρονοδιατροφή
Ξέρεις τι είναι η Διπολική Διαταραχή; Όχι; Γι’ αυτό σήμερα…
Οι ορθοπεδικοί των Shriners Hospitals που βρίσκονται εδώ συναντήθηκαν με…
Προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής…