Βρείτε τα 3 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είστε… αφυδατωμένοι

Χθες περάσατε ένα υπέροχο πρωϊνό στο χιονισμένο Τρόοδος, σήμερα πήγατε γραφείο, αλλά τώρα γυρίσατε στο σπίτι να ξεκουραστείτε και όλα στριφογυρίζουν γύρω σας. Υποπτεύεστε ότι “αρπάξατε” το κρυολόγημα, από τη χθεσινή σας περιήγηση στα χιόνια, κι αρχίζετε τα παυσίπονα, μήπως και προλάβετε το κακό! Διερωτηθήκατε όμως, πόσο νερό ήπιατε χθες και σήμερα;

Περνάει απ’ το μυαλό σας ότι ο πονοκέφαλός σας μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση του οργανισμού σας; Κι όμως, υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο! Εμείς ρωτήσαμε την διαιτολόγο Άννα Κορτέση, και μας έδωσε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση έχει τις απαραίτητες εισηγήσεις.

Πόσα ποτήρια νερό ήπιατε σήμερα; 

«Καταρχήν, ρωτήστε οποιονδήποτε επαγγελματία διατροφολόγο ή γυμναστή για τις συνέπειες της αφυδάτωσης στον οργανισμό μας και κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι κατηγορηματικός ως προς τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης νερού κατά την διάρκεια της ημέρας. Όλοι μας χρειαζόμαστε νερό για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας, άνδρες και γυναίκες. Γι’ αυτό άλλωστε, και οι οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι ρητοί κι αναφέρουν πως κάθε άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό κάθε ημέρα», μας εξηγεί η Άννα Κορτέση.

«Ωστόσο, πολλές γυναίκες περνούν τις μέρες τους τελείως αφυδατωμένες κι αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος και να διατηρηθούν στο ιδανικό για αυτές βάρος. Και το χειρότερο από όλα είναι πως αρκετές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν κάν πότε ακριβώς είναι αφυδατωμένες», τονίζει η Άννα Κορτέση.

Συνήθεις… ύποπτοι!

Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και για να σας δώσουμε κάποιες σαφείς κατευθύνσεις, ζητήσαμε από την διαιτολόγο Άννα Κορτέση να μας αναφέρει τα 3 πιο συνηθισμένα συμπτώματα έντονης αφυδάτωσης στον οργανισμό μας. Αν διαπιστώσετε πως υποφέρετε από κάποιο από τα πιο κάτω συμπτώματα, καλό είναι να αναρωτηθείτε πόσο νερό ήπιατε μέσα στην ημέρα. Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει!

Έχετε έντονους πονοκεφάλους;

«Εάν δεν καταναλώνετε νερό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, λογικό είναι πως το σώμα σας χάνει συνεχώς υγρά. Αυτό σημαίνει ότι χάνετε επίσης απαραίτητα για τον οργανισμό άλατα, όπως είναι το νάτριο και το κάλιο. Όμως, η απώλεια άλατος, στην πραγματικότητα αλλάζει την χημική σύνθεση του αίματός σας. Ο εγκέφαλός σας, με τη σειρά του, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτήν την αλλαγή. Αυτή η ευαισθησία προκαλεί πονοκέφαλο και σας κάνει να υποφέρετε», εξηγεί η Άννα Κορτέση.

Η έλλειψη αρκετής ποσότητας νερού ισούται με ισχυρό πονοκέφαλο

«Η αλήθεια είναι ότι οι πονοκέφαλοι γίνονται ακόμα πιο επώδυνοι, ανάλογα με το πόσο νερό θα χάσετε κατά την διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό, γιατί όσο περισσότερο νερό χάνετε, τόσο περισσότερο ο όγκος του αίματος πέφτει. Ο όγκος του αίματος που έχει μειωθεί προκαλεί λιγότερη ροή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί εσωτερική διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να κάνει τον πονοκέφαλό σας ακόμη πιο επώδυνο. Το ηθικό δίδαγμα της διαπίστωσης αυτής είναι ότι η έλλειψη αρκετής ποσότητας νερού ισούται με ισχυρό πονοκέφαλο», προειδοποιεί η Άννα Κορτέση.

Τα ούρα σας είναι πολύ κίτρινα;

Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι λίγο περίεργο, εντούτοις πάντοτε αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι τα ούρα σας συγκεντρώνουν όλα τα απόβλητα του οργανισμού σας. Όταν είμαστε πλήρως ενυδατωμένοι, τα απόβλητα μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όταν όμως δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο σώμα σας, δεν είναι τόσο εύκολο.

Υποφέρετε από έντονη δυσκοιλιότητα;

«Σίγουρα η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είστε δυσκοίλιοι, ακριβώς επειδή δεν πίνετε αρκετό νερό. Το νερό βοηθά να κινηθούν τα απόβλητά σας μέσω του παχέως εντέρου σας έξω από το σώμα σας.

Ωστόσο, εάν αυτό το νερό δεν είναι αρκετό, δεν είναι σε θέση να κινητοποιηθεί η όλη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, οι φυτικές ίνες στο έντερο δεν ενυδατώνονται αρκετά και τα απορρίμματα τροφίμων σας δεν σπρώχνονται προς τα έξω με αποτελεσματικότητα. Συνεπώς, η δυσκοιλιότητα είναι αναπόφευκτη», εξηγεί η Άννα Κορτέση.

Ελπίζουμε να έχετε συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας. Γι’ αυτό μην αδιαφορείτε και μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό κάθε ημέρα, έτσι ώστε να δίνετε στο σώμα σας την ευεξία που χρειάζεται!

 

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την

στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life 

και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0