Τρωάδες, από το Εθνικό Θέατρο της Σλοβενίας

Tο Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας παρουσιάζει την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες. Η παράσταση είναι και η εναρκτήρια παραγωγή της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς.

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα

Trojanke, SNG Nova Gorica, režija: Jaša Koceli, foto: Mankica Kranjec

Η οικουμενικώς επίκαιρη αντιπολεμική τραγωδία, με την εξαίρετη σκηνοθεσία του Jaša Koceli και τη Marjuta Slamič στο ρόλο της Εκάβης, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον σλοβενικό τύπο και κοινό χαρίζοντας στην Marjuta Slamič το βραβείο Tantadruj, ως διάκριση για την ερμηνευτική της δεινότητα (θεατρική περίοδος 2017/2018). Ο Τρωικός πόλεμος έλαβε τέλος, οι ήρωες της Τροίας έπεσαν, η βασιλική γενιά ξεκληρίστηκε, η άλλοτε δοξασμένη πόλη λεηλατήθηκε. Σε ένα τοπίο ολέθρου, κάτω από τα ερειπωμένα τείχη, η Εκάβη -η μάνα, η γυναίκα, η βασίλισσα- θρηνεί με τις άμαχες Τρωαδίτισσες γυναίκες, αιχμάλωτες όλες των Αχαιών, για τα δεινά τους και τη μοίρα τους να οδηγηθούν ως σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Εθνικό Θέατρο

Trojanke, SNG Nova Gorica, režija: Jaša Koceli, foto: Mankica Kranjec

Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από τη βασιλική γενιά θα δοθούν ως λάφυρα πολέμου στους Αχαιούς: η Κασσάνδρα προορίζεται να γίνει παλλακίδα του νικητή Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, η Ανδρομάχη σύζυγος του γιου του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμου, η Πολυξένη θα θυσιαστεί στον τάφο του Αχιλλέα, η ίδια η Εκάβη θα γίνει σκλάβα στον Οδυσσέα, ενώ ο μικρός Αστυάνακτας, γιος του Έκτορα και της Ανδρομάχης, καταδικάζεται σε θάνατο από τους ανελέητους νικητές. Ο πόνος στο πρόσωπο των άμαχων γυναικών αποδεικνύει το παράλογο του πολέμου, ενώ το υψηλό τους φρόνημα αντιπαρατίθεται στην έπαρση των νικητών και αιωρείται έμμεσα το ερώτημα ποιος είναι πραγματικά ο νικητής και ποιος ο νικημένος.

Εθνικό Θέατρο

Trojanke, SNG Nova Gorica, režija: Jaša Koceli, foto: Mankica Kranjec

Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίον των Μηλίων, καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Οι Τρωάδες διδάχθηκαν το 415 π.Χ. και αποτελούν ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου, καταδικάζοντας την αγριότητα του ανθρώπου και υμνώντας τη δύναμή του να υπομένει.

▪ Η παράσταση θα είναι με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Η ταυτότητα της παραγωγής από το

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα

Μετάφραση: Jera Ivanc

Σκηνοθεσία: Jaša Koceli

Δραματουργός: Ana Kržišnik Blažica

Σύμβουλος γλωσσικών θεμάτων: Srečko Fišer

Σκηνικά: Darjan Mihajlović Cerar

Κοστούμια: Branka Pavlič

Μουσική σύνθεση: Miha Peric

Μουσική διδασκαλία: Marta Kosturska

Χορογραφία: Tajda Podobnik

Φωτογραφία: Mankica Kranjec

Σχεδιασμός φωτισμού: Samo Oblokar

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Ana Kožar

Διανομή ρόλων

Kristijan Guček (Ποσειδών), Helena Peršuh (Αθηνά), Marjuta Slamič (Εκάβη), Raiven (Κασσάνδρα), Patrizia Jurinčič Finžgar (Ανδρομάχη), Arna Hadžialjević (Ελένη), Jure Kopušar (Ταλθύβιος), Miha Nemec (Μενέλαος), Lev Lipušček (Αστυάναξ), Siniša Bukinac (Πολεμιστής), Κορυφαία Χορού: Ana Facchini

Χορός (αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες): Vida Fabčič, Hana Ferizović, Kati Harej, Petra Kolenc, Ajda Podgornik Valič, Helena Simčič, Barbara Simčič Veličkov, Anja Trobec, Lucija Zorn, Ana Žnidarčič

Ποιήτρια: Farah Chamma

Εθνικό Θέατρο

Μήνυμα από τον σκηνοθέτη

“Τείνω να θεωρήσω τις Τρωάδες ως ορατόριο και όχι ως δράμα. Στην έναρξη επικρατεί μια κατάσταση απόγνωσης η οποία βαθαίνει συν τω χρόνω. Μια ακραία θλίψη αναδύεται από το κείμενο. Απώλεια επί της απώλειας, το τέλος του κόσμου, βάσανα, καταστροφή της ταυτότητας… Αναγνώρισα μια εξαίρετη ευκαιρία μέσα σε αυτό επειδή πιστεύω πως η θλίψη μπορεί να είναι εξαιρετικά εκφραστική και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μουσικής. Αυτό μας επαναφέρει στην αρχαία τραγωδία η οποία ήταν ένα αμάλγαμα λόγου, τραγουδιού και υποκριτικής. Η μουσική μεταμορφώνει την εμπειρία και ανοίγει την πόρτα των συναισθημάτων μέσα μας.

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα

Trojanke, SNG Nova Gorica, režija: Jaša Koceli, foto: Mankica Kranjec

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ο οποίος μέσα από τη σφοδρότητά του θα απευθυνθεί στις καρδιές και τις συνειδήσεις μας. Η Τροία συνεχίζει να υπάρχει. Η Τροία είναι η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη. Η Τροία υπάρχει σήμερα. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των προσφύγων στον κόσμο είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, πέραν των εξήντα εκατομμυρίων. Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος γίνεται πρόσφυγας. Ως λαοί της Ευρώπης, έχουμε κοινή ευθύνη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο κόσμος είναι τόσο αλληλένδετος που δεν μπορούμε να αγνοούμε ο ένας τον άλλον”, αναφέρει ο σκηνοθέτης Jaša Koceli.Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα

More info

▪ Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου [επίσημη έναρξη φεστιβάλ]

▪ Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:40

MadameLeFo