Το σταφύλι, το θαυματουργό φρούτο της εποχής

Το σταφύλι, το λατρεμένο φρούτο της εποχής, είναι θαυματουργό… Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Όρος Σινά», το εκχύλισμα σπόρων από κόκκινο σταφύλι μπορεί να συντελεί στην προστασία από το Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές μάλιστα, σχεδιάζουν μελέτη για να δουν αν μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο στους ανθρώπους.

Σταφύλι

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο σταφύλι, γιατί είχαν σοβαρές ενδείξεις για τις θαυματουργές ιδιότητές του. Με επικεφαλής τον Δρ. Τζιούλιο Μαρία Πασινέτι μελέτησαν τρωκτικά με επιρρέπεια στην εκδήλωση εγκεφαλικών αλλαγών όμοιων με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τελικά διαπίστωσαν καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ηλικία 11 μηνών (όταν αναμενόταν να έχουν ήδη εξασθένηση της μνήμης) όταν τους χορηγήθηκε πολυφαινολικό εκχύλισμα από ποικιλία καλιφορνέζικου κόκκινου σταφυλιού μέσα στο νερό που έπιναν. Τα πολυφαινολικά συστατικά είναι αντιοξειδωτικά που περιέχονται φυσιολογικά στο κρασί, το τσάι, την σοκολάτα, και μερικά φρούτα και λαχανικά. Παραμερίζοντας το θέμα του αλκοόλ, ο Δρ Πασινέτι και οι συνεργάτες του, μελέτησαν κατά πόσο αυτό το εκχύλισμα εμποδίζει την πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ στα ποντίκια.

Σταφύλι

Μια πρωτεΐνη σημαντική για τον σχηματισμό των πλακών και των «εμπλοκών» που παρατηρούνται στους εγκεφάλους των πασχόντων από  Αλτσχάιμερ και η πρόληψη της συσσώρευσης της μπορεί να συντελεί σε επιβράδυνση της εγκεφαλικής εκφύλισης. Τα πειραματόζωα που πήραν το εκχύλισμα είχαν επίσης καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης από τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο το εκχύλισμα δεν συντέλεσε σε καλύτερη επίδοση στη δοκιμασία του λαβυρίνθου στα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία στα τρωκτικά με προδιάθεση για νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνοντας την εγκεφαλική βλάβη λόγω του σχηματισμού πλάκας.

Σταφύλι, ελιξίριο και για τα μαλλιά

ΣταφύλιΤο δέρμα του κεφαλιού και τα μαλλιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες απ’ ό,τι τα άλλα μέρη του σώματος. Οι θύλακες των τριχών καταστρέφονται μαζί με τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η συνεχής αναγεννητική διαδικασία των τριχών επιβραδύνεται και κάποτε σταματά. Τότε αρχίζει η τριχόπτωση που ταλαιπωρεί, μετά τα 25, σχεδόν τους μισούς άνδρες και γυναίκες. Είναι γνωστό ότι η βασική πρωτεΐνη των τριχών, η κερατίνη, καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να γίνονται πορώδεις και εύθραυστες και η όψη τους θαμπή.

Σταφύλι

Η ταλαιπωρία όμως των μαλλιών δεν οφείλεται μόνο στις ελεύθερες ρίζες. Οι σύγχρονες μέθοδοι καθαρισμού που βασίζονται συνήθως σε χημικά επιφανειοδραστικά συστατικά, επιβαρύνουν την ανάπτυξή τους. Στην επιβάρυνση συμμετέχουν επίσης τα άλατα του θαλασσινού νερού, το χλώριο της πισίνας, το στέγνωμα με πιστολάκι, οι βαφές και οι άλλες χημικές ταλαιπωρίες που υφίστανται τα μαλλιά.

ΣταφύλιΤο συμπέρασμα από όλες τις κλινικές μελέτες είναι ότι τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών (σαμπουάν, conditioner, μάσκες, styling κ.λπ.) που βασίζονται στη χρήση του συνδυασμού προκυανιδίνης και βιταμίνης Ε αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και την καταστροφή της τρίχας.

Σταφύλι

Ο συνδυασμός της χρήσης τους με βιολογικά φυτικά εκχυλίσματα (σιτάρι, βρώμη, δεντρολίβανο, τζίντζερ, ελιά, ιτιά, σημύδα, τσουκνίδα, αβοκάντο, καλέντουλα, αλόη, φασκόμηλο, μολόχα, τζοτζόμπα), αλλά και με φυτικά επιφανειοδραστικά (χωρίς SLES και SLS) καλύπτει ιδανικά, με φυσικό τρόπο, όλες τις ανάγκες των μαλλιών.

Σταφύλι

 

 

 

 

 

MadameLeFo
0