Τα κατοικίδια δεν αποτελούν γιορτινό δώρο

Κατοικίδια για δώρα; Ασφαλώς… όχι! Γιατί, μπορεί να θέλεις να ικανοποιήσεις τα παιδάκια σου ή τα παιδιά των φίλων σου… και να υποχωρήσεις στις εκκλήσεις τους για ένα μικρό «χνουδωτό» δωράκι… Κουταβάκι ή γατάκι δεν έχει σημασία… Τα κατοικίδια θέλουν περιποίηση και φροντίδα, αγάπη και στοργή, χώρο, αλλά και πολύ χρόνο. Κι αν δεν διασφαλίσεις ότι θα ασχολούνται με το μικρούτσικο πλασματάκι, τότε καλύτερα μάλλον να ξανασκεφτείς την «πρωτότυπη» ιδέα σου… 

Photo Credits: StockSnap από το Pixabay

Κατοικίδια για δώρα; Ναι, σωστά σκέφτηκες… Καλύτερα όμως να αλλάξεις γνώμη… Γιατί, οι γιορτές, και κυρίως τα Χριστούγεννα ή η Πρωτοχρονιά δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο ζωάκι ή να το προσφέρουμε σε κάποιον άλλο. Η προτροπή αυτή βρίσκει υποστηρικτές και σχεδόν όλες τις οργανώσεις προστασίας ζώων… Κι αυτό γιατί στην αρχή κάθε έτους κυρίως, αλλά και σε άλλες επετείους, τα καταφύγια ζώων αντιμετωπίζουν τεράστια αύξηση στον αριθμό εγκαταλειμμένων κατοικίδιων. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων μόλις αντιληφθούν τις υποχρεώσεις που έχει ένα ζωάκι, το εγκαταλείπουν… Κι έτσι  μένει απροστάτευτο…

Photo Rebekka D από το Pixabay

Βλέπεις, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αγοράζουν κατοικίδια, χωρίς πραγματικά να τα θέλουν ή χωρίς να έχουν μεριμνήσει για την φροντίδα τους. Είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα κατοικίδια ζωάκια δεν είναι παιχνίδια… Είναι μια διαρκής δέσμευση και υποχρέωση ζωής!

Κατοικίδια; Σκέψου το καλά

κατοικίδια

Photo Credits: YvonneOster013 από το Pixabay

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί κάποιοι από μας να μπουν στον πειρασμό να αποκτήσουν ή να δωρίσουν ένα κατοικίδιο από απερισκεψία ή από παρόρμηση… Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου χρειάζεται πολλή σκέψη και προσπάθεια. Αν θέλεις ένα κατοικίδιο πρέπει να προετοιμαστείς για τις ευθύνες που αναλαμβάνεις και που διαρκούν για όλη την ζωή του. Γιατί τα ζώα αυτά δεν μπορούν να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους… Και σίγουρα δεν είναι εμπορικά προϊόντα που πετιούνται, όταν εξασθενίσει το ενδιαφέρον σου. Τα κατοικίδια είναι όπως τα παιδιά μας. Και φυσικά, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα παιδιά μας.

κατοικίδια

Photo Credits: Mimzy από το Pixabay

Γι’ αυτό, πριν οδηγηθείς στην απόφαση για την απόκτηση οποιουδήποτε κατοικίδιου, συζήτησε το πρώτα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου. Η φροντίδα ενός ζώου αφορά όλη την οικογένεια και όχι μόνον ένα άτομο της. Αν κάποιοι από την οικογένεια είναι αντίθετοι στην απόκτηση του κατοικίδιου, τότε θα επιφορτιστείς εσύ το μερίδιο ευθύνης τους. Όχι μόνο θα υποστείς αρκετή ταλαιπωρία από τις αναγκαστικές μετακινήσεις, αλλά θα πρέπει να φροντίζεις για τη διατροφή του και τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση για όσο διάστημα μένει κοντά σου.

Κατοικίδια που ζητούν στέγη & στοργή

Σκέψου το καλά πριν δώσεις στέγη σε ένα αδέσποτο σκυλάκι, μια γατούλα ή οποιοδήποτε άλλο άστεγο κατοικίδιο, ακόμα κι όταν έχεις αποφασίσει να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο. Στις στέγες αδέσποτων οικόσιτων ζώων, είτε πρόκειται για κυνοκομεία είτε για κοινότητες διάσωσης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μπορείς να βρεις αξιαγάπητα κατοικίδια που ψάχνουν για στέγη.

κατοικίδια

Photo Credits: από το PressLoft

Μερικά από τα κυνοκομεία είναι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ, οι κοινωνίες διάσωσης οργανώνονται συνήθως από εθελοντές και χρειάζονται συχνά οικονομική και άλλη υποστήριξη.

κατοικίδια

Photo Credits: Freestocks photos από το Pixabay

Πολύ χρήσιμο και εξίσου σημαντικό θα ήταν να βοηθούσεις αυτούς που φροντίζουν για τα αδέσποτα, στέλνοντας δωρεές, τρόφιμα για τα κατοικίδια ή ακόμα προσφέροντας η ίδια προσωπικά φροντίδα και αγκαλιά σ’ αυτά τα αδέσποτα ζωάκια. Ακόμη και να οργανώσεις γεγονότα (αν αυτό είναι στις δυνατότητές σου), που θα αυξήσουν τα έσοδά τους, υποστηρίζοντας τις κατά τόπους κοινότητες.

Πρόσφερε αγάπη

κατοικίδια

Photo Credits: από το PressLoft

Φυσικά, αν ήδη έχεις ένα κατοικίδιο μην το ξεχάσεις κατά τις μέρες των γιορτών. Βεβαιώσου ότι το ζωάκι σου αισθάνεται άνετα, είναι καλοταϊσμένο και καλλωπισμένο. Κάποια κατοικίδια που έχουν μακριά τρίχα, δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες υγρασίας και λάσπης. Ο καλλωπισμός και η καθαριότητα μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά αν θέλεις επαγγελματική φροντίδα, κάνε έγκαιρα την κράτησή σου.

κατοικίδια

Photo Credits: ChristianaT από το Pixabay

Αυτή την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα είναι αυξημένη η κίνηση και ίσως δεν θα σε εξυπηρετήσουν, αν το αφήσεις για την τελευταία στιγμή. Βέβαια, σήμερα υπάρχουν και κατ’ οίκον υπηρεσίες… Έτσι, μ’ ένα κλικ στον υπολογιστή σου, μπορούν να σε βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Γιατί και τα κατοικίδιά μας πρέπει να είναι περιποιημένα, ανάλογα με την περίσταση!

Απόφυγε την περιττή αναπαραγωγή

Μια επίσης σημαντική “διάσταση” για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι η πρόληψη της περιττής αναπαραγωγής. Δυστυχώς, πολλά ανεπιθύμητα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν ποτέ να βρουν το κατάλληλο σπίτι, ενώ πολλά άλλα πρέπει να στειρώνονται κάθε χρόνο από τους κτηνιάτρους. Τα θηλυκά σκυλιά και οι γάτες είναι τα καλύτερα κατοικίδια ζώα, όμως οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποια μορφή ελέγχου της αναπαραγωγής τους. Η περιττή αναπαραγωγή μπορεί να αποτραπεί. Οι κτηνίατροι θα σας συμβουλεύσουν κατάλληλα, αλλά η δημοφιλέστερη μέθοδος ελέγχου είναι η χειρουργική. Η διαδικασία γίνεται με ασφάλεια από τους κτηνιάτρους, πριν τα ζωάκια (σκυλιά και γάτες) ωριμάσουν σεξουαλικά. Η επέμβαση είναι οριστική και μόνιμη για τη ζωή του κατοικίδιου.

Μην ξεχνάς ποτέ

κατοικίδια

Photo Credits: από το PressLoft

Μην υιοθετείς κατοικίδια ζωάκια από παρόρμηση.

Να θυμάσαι ότι τα κατοικίδια είναι ισόβια δέσμευση.

Συζήτησε τη σκέψη σου με όλη την οικογένειά σου.

Βοήθησε να σωθεί ένα αδέσποτο.

Τα κατοικίδια δεν πρέπει να δωρίζονται.

κατοικίδια

Photo Credits: Pexels από το Pixabay

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0