Πόση βιταμίνη D πήρατε σήμερα;

sun-834x1024
Η βιταμίνη D, η “βιταμίνη του ήλιου”, όπως είναι γνωστή, θεωρείται από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην ομοιοστασία φωσφόρου.

Πάντως, ενώ ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως όλοι οι μεσογειακοί λαοί φαίνεται να έχουμε όχι επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Εάν κι εσείς έχετε διαπιστώσει την έλλειψη της βιταμίνης D, διαβάστε προσεχτικά όλα όσα ενδιαφέροντα μάς εξήγησε η συνεργάτιδά μας, διαιτολόγος- Διατροφολόγος Λάουρα Χατζηβασιλείου και θα μάθετε το ρόλο της και το πως και από που μπορείτε να την προσλαμβάνετε.

Βιταμίνη D στο πιάτο μας

o-VITAMIN-D-FOODS-facebook

Πρώτο και σημαντικότατο στοιχείο είναι πως η σύνθεση της γίνεται στο δέρμα σας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορείτε όμως, να την προσλαμβάνετε και από τα τρόφιμα που την περιέχουν, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος κ.α.), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο κρόκος του αυγού, το κόκκινο κρέας, οι χυμοί φρούτων, το βούτυρο, η μαργαρίνη, κ.α. Γι’ αυτό φροντίστε να περιλάβετε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή.

Βιταμίνη D σε μισή ωρίτσα κάτω απ’ τον ήλιο

bigstock-Happy-young-woman-enjoying-sum-62107400-e1446917592970

Επίσης είναι πολύ σημαντικό, καθημερινά να εκθέτετε το σώμα σας για 15-30 λεπτά στον ήλιο, γιατί είναι αρκετά για να προσλαμβάνετε τη ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεστε για την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρομυϊκού συστήματος, καθώς και για τη μείωση εμφάνισης φλεγμονών.

Να θυμάστε επίσης, ότι η έλλειψη της αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνο του εντέρου, του μαστού, καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

Solve: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.