Να ξαναγινόμασταν πάλι… πιτσιρίκια!

Δυο νεαρές κοπέλες, γεμάτες πάθος για τη δουλειά τους, η Εύη Τριανταφυλλίδου και η Νεφέλη Μαλέκου, μάς έκαναν να θέλουμε να ξαναγίνουμε και πάλι παιδιά, αφού μέσα από το πρώτο τους παραμύθι, το «A Marvelous Mexican Misunderstanding», μας ταξιδεύουν με πολύ παραστατικό τρόπο στον μαγικό κόσμο της μεξικάνικης κουλτούρας. Πως τα κατάφεραν; Την απάντηση μας την έδωσαν οι ίδιες, που μας «ξενάγησαν» με μια εκπληκτική αφήγηση στις σελίδες του βιβλίου τους.

Η Εύη έδωσε τον καλύτερό της εαυτό στην αφηγηματική παρουσίαση του πρώτου της βιβλίου

Το προηγούμενο Σάββατο, η συγγραφέας και η εικονογράφος έκαναν την πρεμιέρα του βιβλίου τους με ένα ζωντανό, αφηγηματικό τρόπο στο βιβλιοπωλείο της παλιάς Λευκωσίας, το Meres. Σήμερα, η Εύη και η Νεφέλη δίνουν τη δεύτερη «παράσταση» τους και το παρουσιάζουν με τη συναρπαστική αφήγησή τους στο Breakfast at Teafunny’s στις 5μ.μ. Και σας το συνιστούμε ανεπιφύλαχτα, αφού είναι μια πραγματική πρόκληση για να απολαύσετε με τα παιδιά σας τη δημιουργική φαντασία των δυο κοριτσιών. Περί τίνος πρόκειται; Θα μάθετε παρακάτω…

Τα buddies της Εύης

Τα «buddies» της, τα «φιλαράκια» της δηλαδή, ήταν μια ιδέα που την εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Βλέπετε, η Εύη Τριανταφυλλίδη σπούδασε Γεωγραφία στο London School of Economics κι έχει μεταπτυχιακά στην Ανθρωπολογία από το Goldsmiths και στην λογοτεχνική γραφή και εκπαίδευση από το NYU. Τώρα πως προέκυψε το πρώτο βιβλίο της και πως από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε ως συγγραφέας πια, να παρουσιάζει το «A Marvelous Mexican Misunderstanding»; Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα δεν ήταν κάτι που ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά προϋπήρχε εδώ και χρόνια… Καταρχήν, από μικρή τη μάγευαν τα ταξίδια, και η γνωριμία με νέους πολιτισμούς, με άλλους ανθρώπους του πλανήτη μας, που αν και ζούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά δεν διέφεραν από εμάς. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικότερος λόγος που σπούδασε γεωγραφία!

Το εξώφυλλο του βιβλίου «A Marvelous Mexican Misunderstanding»

Παράλληλα όμως, λάτρευε και τα παιδιά, κι έτσι κατά τη διάρκεια των σπουδών της έβαλε στόχο να συνδυάσει τις δυο της αγάπες. Από τη μια σκεφτόταν να γράφει βιβλία για παιδιά, που να έχουν σχέση με τις διάφορες χώρες του κόσμου, τους ανθρώπους και την έννοια της διαφορετικότητας. Έπιανε λοιπόν, μολύβι και χαρτί, κι έγραφε ιστοριούλες, που σκόπευε να τις εντάξει κάτω από το γενικό τίτλο Worldwide Buddies, ώστε το κάθε παιδάκι να μαθαίνει πληροφορίες για κάθε χώρα.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εικονογραφήσεις της Νεφέλης Μαλέκου για το βιβλίο «A Marvelous Mexican Misunderstanding»

Βέβαια, δεν ήθελε να εστιαστεί στις γενικές γεωγραφικές πληροφορίες ή τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα της κάθε χώρας! Ο στόχος της ήταν άλλος: Να «διδάξει» στους νεαρούς αναγνώστες της -που διψούν να μάθουν για το τι υπάρχει έξω από το σπίτι τους- ότι ο κόσμος είναι μια μεγάλη γειτονιά, όπου όλοι μοιάζουμε και δεν διαφέρουμε έστω κι αν ζούμε χιλιόμετρα μακριά ο ένας απ’ τον άλλο. Ήθελε να μεταδώσει στα παιδιά ότι τα στερεότυπα τα οποία τους μαθαίνουμε δεν υπάρχουν, αλλά ότι όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει όλους…

Στιγμιότυπο από την αφηγηματική παρουσίαση του βιβλίου από την Εύη και τη Νεφέλη, στο Meres

Ήθελε να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά, που θα τα κάνει πιο ανοιχτόμυαλα, και να σκέφτονται σύμφωνα με την εποχή μας, και όχι βάση των παλιών αντιλήψεων που «εγκλωβίζουν» το νου και τη σκέψη. Η αντίληψη ότι τα παιδιά δεν δέχονται εύκολα τέτοιες απόψεις άρχισε να καταρρίπτεται, όταν έβαλε σε δράση το πρώτο της συγγραφικό έργο. Στην πορεία, οι ιστορίες της πολλαπλασιάστηκαν, ενώ πρόσθετε συνταγούλες από την κάθε χώρα για την οποία έγραφε, κατασκευές και παιχνίδια, για να προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα στα παιδιά που θα διάβαζαν τα βιβλία της. Όλα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τη διατριβή της όταν έκανε ένα από τα μεταπτυχιακά της. Κάποια στιγμή όμως, συνειδητοποίησε ότι ο όγκος των σημειώσεων της έμεναν ανεκμετάλλευτες… Και πριν έξι μήνες περίπου, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Συναντήθηκε με τη φίλη της, τη Νεφέλη Μαλέκου, κι έτσι ξεκίνησε η ιστορία της να παίρνει μορφή…

Εικονογραφώντας ταξίδια

Ποια όμως, είναι η Νεφέλη; Η Νεφέλη λοιπόν, μεγάλωσε στο νηπιαγωγείο της μητέρας της περιτριγυρισμένη από παιδιά, χρώματα και μαγικούς κόσμους. Από μικρή ζωγράφιζε και δημιουργούσε με ότι υλικό έπεφτε στα χέρια της. Τη συνέπαιρνε η παιδική φαντασία, ο τρόπος σκέψης και η ανεξάντλητη δημιουργικότητα των παιδιών.

Αριστερά, η Εύη Τριανταφυλλίδη, η συγγραφέας, και δεξιά, η Νεφέλη Μαλέκου, που εικονογράφησε το βιβλίο.

Για όλα αυτά σπούδασε Aρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Bath και για τη διατριβή της σχεδίασε ένα θεραπευτικό «καταφύγιο» για παιδιά με ξεχωριστή σκέψη και ικανότητες, κρυμμένο στο δάσος. Η αγάπη της για τα παιδιά και ο θαυμασμός της για το χρώμα και τον πλούτο που δίνει στον κόσμο η κάθε κουλτούρα, την έφεραν εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.

Έτσι, ο παιχνιδιάρικος τρόπος έκφρασής της μέσα από τις ζωγραφιές της «έδεσε» αμέσως με την τρέλα και την παιδικότητα της Εύης, που με το που πιάσει μολύβι στα χέρια της γράφει απίστευτες ιστορίες. Μαγεμένες και οι δυο με τον παιδικό κόσμο και πόσο εύκολα τα παιδιά αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα και συναρπάζονται με νέα ερεθίσματα, ένωσαν τις δυνάμεις για να δημιουργούν ιστορίες που θα βοηθούν τα παιδιά να ταυτιστούν με χαρακτήρες από διάφορα σημεία του πλανήτη και να ανακαλύπτουν νέους κόσμους. Κάπως έτσι πήρε… σάρκα και οστά το Worldwide Buddies, ο εκπαιδευτικός Οίκος που ίδρυσαν μαζί.

Πρώτη τους κοινή απόπειρα ήταν η εικονογράφηση της πρώτης ιστορίας της Εύης. Και σύντομα κατέληξαν στην συνολική εμφάνιση του βιβλίου τους, που εντυπωσιάζει από το πρώτο ξεφύλλισμα.

Οι παραμυθο-εκπλήξεις

Όμως, το δημιουργικό πνεύμα των δυο κοριτσιών δεν είχε ούτε σύνορα, ούτε και όρια… Έτσι, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κάθε μικρού αναγνώστη να ταυτιστεί με τους ήρωες της ιστορίας, σχεδίασαν και παραμυθοκουτιά (story boxes), γεμάτα εκπλήξεις- με ιδέες για χειροτεχνίες και παιχνίδια εμπνευσμένα από το Μεξικό, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, εύκολες, παραδοσιακές συνταγές, κάρτες μνήμης για να μάθουν τα παιδιά βασικές λέξεις της γλώσσας της χώρας και το μπουλουκάκι του ήρωα.

Και όλα αυτά, δημιουργήθηκαν για να καλλιεργήσουν όχι μόνον τις γνωστικές, αλλά και τις κινητικές και τις δημιουργικές δεξιότητες των παιδιών και να τα φέρουν πιο κοντά στους ήρωες της ιστορίας.

 

Το «A Marvelous Mexican Misunderstanding» είναι γραμμένο στα Αγγλικά, και απευθύνεται σε παιδιά 5-10 χρόνων. Πάντως, τώρα, αρχίζει η προετοιμασία για τη δεύτερη ιστορία… Η Εύη σκοπεύει να ταξιδέψει τους νεαρούς αναγνώστες της σε άλλη μια μακρινή χώρα, και όπως μας εκμυστηρεύτηκε αυτή τη φορά μάλλον θα «πάει» και σε άλλη ήπειρο… Επειδή όμως, προτιμά να γράφει για χώρες που έχει προσωπικές εμπειρίες, μας άφησε να καταλάβουμε ότι μάλλον θα κινηθεί προς την Ασία, ενώ μετά θα ακολουθήσουν και άλλες ιστορίες… Προς το παρόν, θα τους ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το «A Marvelous Mexican Misunderstanding» και θα αναμένουμε το νέο τους ταξίδι.

 

Και μια έκπληξη από τις δημιουργούς του βιβλίου για τις αναγνώστριες του www.madamelefo.com Χρησιμοποιώντας τον κωδικό BUDDYLEFO!  παίρνετε έκπτωση 10% για αγορές του βιβλίου online από το site www.worldwidebuddies.com

 

Μάθετε περισσότερα στο

http://www.worldwidebuddies.com/

https://www.facebook.com/worldwidebuddies/