Ιππόλυτος του Ευριπίδη, a la Ισπανικά

Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα από το Maltravieso Teatro και την La Almena Producciones της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, σε σκηνοθεσία Emilio del Valle. 

Ιππόλυτος

Αυτή την παράσταση δεν πρέπει να τη χάσεις. Είναι διαφορετική απ’ όλες όσες πιθανόν να έχεις παρακολουθήσει μέχρι τώρα… Κατ’ αρχήν είναι στα ισπανικά, αλλά μην σε ξενίζει… Θα υπάρχουν και ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι.

Ιππόλυτος, μια τραγωδία με φιλοσοφικές,

θρησκευτικές και υπαρξιακές αναζητήσεις 

Στον Ιππόλυτο, μια τραγωδία με φιλοσοφικές, θρησκευτικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση. Με κεντρικά πρόσωπα τη Φαίδρα και τον γιο του συζύγου της, Ιππόλυτο, ο Ευριπίδης υφαίνει μια τραγωδία για το δίλημμα μεταξύ πάθους και λογικής, τον άνομο έρωτα, τον παράφορο οίστρο και τις τραγικές συνέπειές του. ΙππόλυτοςΗ ισπανική παραγωγή, που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο 64ο Φεστιβάλ της Μέριδα και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές, επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, έχοντας ως βάση τον διασωθέντα Ιππόλυτο Στεφανηφόρο. Η διασκευή, γραμμένη από τους Emilio del Valle και Isidro Timón έχει σφυρηλατηθεί με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο. Η σκηνική πρόταση βασίζεται στη δύναμη της ερμηνείας και συγχωνεύει διάφορες σκηνικές τεχνικές. Ερμηνεύεται δε από μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών του θεάτρου, οι οποίοι από την Εξτρεμαδούρα, μια επαρχιακή περιοχή της Ισπανίας, χαρίζουν μια βραβευμένη παράσταση που χειροκρότησαν οι κριτικοί και το κοινό.

Ιππόλυτος

Σημείωσε ότι η παράσταση θα είναι με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

[Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βασιλείου της Ισπανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία]

Η ταυτότητα της παραγωγής

Διασκευή/Δραματουργία: Isidro Timón, Emilio del Valle

Σκηνοθεσία: Emilio del Valle

Σκηνικά: Isidro Timón, Emilio del Valle

Κοστούμια: María de Melo

Μουσική: Álvaro Rodríguez Barroso

Φωτισμός: José Manuel Guerra

Ήχος: Jorge Muñoz

Μακιγιάζ/Κομμώσεις: Carlos Tello

Βοηθοί σκηνοθέτες: Jorge Muñoz, Gustavo del Río

Υπεύθυνοι παραγωγής: Isidro Timón, Luis S. Molina

Τεχνική διεύθυνση: La Almena Producciones, Maltravieso Teatro

Ομάδα παραγωγής: Clara Barquilla, Ana Mos, Jesús Pablos Castañeda, Esther Sáenz

Διανομή ρόλων

Juan Díaz (Ιππόλυτος), Camila Almeda (Φαίδρα), José A. Lucia (Θησέας), Cristina Gallego (Τροφός), Amelia David (Άρτεμις), Mamen Godoy (Αφροδίτη), Rubén Lanchazo (Αγγελιαφόρος/Κυνηγός), Javier Uriarte (Ακόλουθος Θησέα/Κυνηγός)

Γυναίκες της Τροιζήνας (Χορός): Estefanía Ramírez, Raquel Bravo, Guadalupe Fernández, Sara Jiménez

Μουσικός επί σκηνής: Fernanda Valdés

Τρομπόνι: Javier Uriarte

Βιολί: Estefanía Ramírez

Ιππόλυτος

Σημείωμα από τον σκηνοθέτη Emilio del Valle

«Ο Ιππόλυτος είναι ένα σύγχρονο κλασσικό έργο, εξαιρετικά ενδιαφέρον για μας σήμερα. Η σύγκρουση μεταξύ του έρωτα που αισθάνεται η Φαίδρα για τον Ιππόλυτο θα την οδηγήσει στην αυτοκτονία ωθούμενη από την αδιαλλαξία του Ιππόλυτου και το τι θα πει ο κόσμος. Μια γυναίκα που ηττάται και που ντρέπεται γιατί αγάπησε, εν αντιθέσει με την αδιαλλαξία ενός άντρα που λέει «εύχομαι όλες εσείς οι γυναίκες να πεθαίνατε», εκφράζει ξεκάθαρα την πάλη άντρα-γυναίκας όπου η γυναίκα βρίσκεται πάντοτε σε μειονεκτική θέση. Η κοινή λογική εκφράζεται από την τροφό, μια γυναίκα που εκπροσωπεί την αγάπη άνευ όρων και που δε θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από εκείνες τις θεές των οποίων η ευτυχία των γιων και των κόρων τους μετράει πολύ λιγότερο από τη διαμάχη μεταξύ τους για να αποδείξουν ποια από τις δύο είναι ισχυρότερη.

ΙππόλυτοςΣτη δική μας πρόταση η τραγωδία βαραίνει τη Φαίδρα. Δεν μπορεί να αντισταθεί στον ερωτά της για τον Ιππόλυτο. Αναλαμβάνει την ευθύνη για το τραγικό της λάθος και αυτοκτονεί. Διαβάζοντας τους τίτλους των έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι όλοι είτε συλλογικοί (Πέρσες, Τρωάδες κλπ.) ή ατομικοί (Οιδίποδας, Μήδεια κλπ.) ήρωες/ηρωίδες. Η εκδοχή που γράψαμε ο Isidro Timón κι εγώ είναι εμπνευσμένη και από τα δύο έργα του Ευριπίδη, την επιτυχή και την αποτυχημένη εκδοχή, έχοντας υπόψη και τη Φαίδρα του Σοφοκλή και εκλογικεύοντας την παθιασμένη, συναισθηματική και σεξουαλική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας που πέραν από την κοινωνική τους σχέση, μητριά-προγονός, ήταν δύο νέοι άνθρωποι παρόμοιας ηλικίας. Πάντοτε μέσα από τον τεράστιο σεβασμό που εμπνέει ένας συγγραφέας που κατάφερε να αντισταθεί στη δοκιμασία του χρόνου τόσο καλά».

More info 

MALTRAVIESO TEATRO, LA ALMENA PRODUCCIONES,

Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ισπανία

 Δευτέρα 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

 Τετάρτη 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:40

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Πώληση εισιτηρίων:

▪ Ηλεκτρονική αγορά: www.soldoutticketbox.com

▪ Σημεία πώλησης εισιτηρίων:

□ Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

□ Περίπτερα SOEASY στη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό

□ Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

□ Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι