Γυαλιά ηλίου, για να δείτε τον κόσμο με άλλο μάτι!

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, αντί να δίνουμε σημασία στον προστατευτικό ρόλο τους, ολοένα και περισσότερο, τα γυαλιά αντιμετωπίζονται μόνον ως αξεσουάρ μόδας.

Από τη συλλογή του οίκου MAISON MARGIELA

Φέτος τι γυαλιά ηλίου επιλέξατε; Τα κλασικά ή τα πολύ προχωρημένα; Πάντως, είναι γεγονός ότι κυριαρχούν τα μεγάλα σχήματα που αγκαλιάζουν την περιοχή των ματιών, αλλά και τα μικροσκοπικά, σε έντονα χρώματα όπως το κίτρινο, το ροζ και το μπλε.

Οι οβάλ, οι στρόγγυλες, και οι τετράγωνες γραμμές κυριαρχούν τόσο στα μεταλλικά, όσο και στα κοκάλινα μοντέλα που προστατεύουν τα μάτια μας καλύτερα.

Μόδα ή προστασία;

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι συνηθίζουμε να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου ανάλογα με τη μόδα και κυρίως σύμφωνα με το σχέδιο, το χρώμα ή απλώς, λόγω της μάρκας. Συνήθως όμως, δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των φακών και του σκελετού.

Από τη συλλογή του οίκου MAISON MARGIELA

Έτσι, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου, είναι αυτή που συνδυάζει ποιότητα, εμφάνιση και άνεση. Βέβαια, η επιλογή ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου, που ταιριάζει στο πρόσωπό μας είναι βασικό στοιχείο για την επιλογή, όμως, πάνω από όλα θα έπρεπε να επιλέγαμε τα γυαλιά που μας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, που ξεκουράζουν τα ματιά και διευκολύνουν την όραση.

Top tips

Θεωρείτε τα στιλάτα γυαλιά ηλίου βασικό αξεσουάρ της καλοκαιρινής σας γκαρνταρόμπας και δεν διστάζετε να θυσιάσετε αρκετά χρήματα για να τα αποκτήσετε. Πιο κάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να τα αγοράζετε με τα σωστά κριτήρια και να βάλετε στα μάτια σας τα κατάλληλα γυαλιά.

Από τη συλλογή Fenty Puma

Άριστη ποιότητα

Καταρχή, καλό είναι να γνωρίζετε πως το υψηλό κόστος στα γυαλιά ηλίου δεν συμβαδίζει πάντα με την άριστη ποιότητα.  Φυσικά, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου είναι αυτή που συνδυάζει «εμφάνιση και ποιότητα».

Από τη συλλογή του οίκου Missoni

Δεν είναι το κόστος το ζητούμενο, αλλά η επιλογή ενός ζευγαριού που θα ταιριάζει στο πρόσωπο μας, και, που θα μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου ξεκουράζοντας τα ματιά και διευκολύνοντας την όραση. Πώς θα κάνουμε μια τέτοια αγορά;

* Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου αποτελείται από δύο τμήματα, τον σκελετό και τους φακούς. Δεδομένου ότι, κατά κύριο λόγο, η χρήση των γυαλιών ηλίου επιβάλλεται για την προστασία των ματιών μας, την προσοχή μας πρέπει να στρέφουμε πρώτα στους φακούς.

Aπό τη συλλογή Miu Miu

* Oι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η προστασία τους επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση γυαλιών ηλίου τύπου UV PROTECTION. Το μήκος κύματος, το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται γύρω στα 400nm, γι’ αυτό και τα γυαλιά που επιλέγουμε, θα πρέπει να έχουν την ένδειξη «UV 400 protection». Βέβαια, αυτά τα γυαλιά έχουν απορροφητικότητα μέχρι τα 400 nm δηλ. προστατεύουν μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Από τη συλλογή Dolce & Gabbana

* Τώρα όμως, υπάρχουν και φακοί που μας προστατεύουν από το μπλε υπεριώδες φως, που είναι επιβλαβές για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας. Κυκλοφορούν επίσης και οι ειδικοί φακοί μελανίνης που απορροφούν όλων των ειδών τις ακτίνες του ήλιου και κατά συνέπεια προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Αυτοί οι φακοί περιέχουν συνθετική μελανίνη που απορροφά όλη την γκάμα των βλαβερών ακτινών (μέχρι 600 nm). Τα γυαλιά αυτά θεωρούνται η απόλυτη προστασία για τα μάτια μας. Αντίστοιχοι φακοί είναι και οι blue blockers, που απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε υπεριώδες φως, δηλαδή περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτινών, που προστατεύουν καλύτερα από τα απλά απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Σε ποιον απευθύνεται ο κάθε φακός

Στα καταστήματα οπτικών διατίθεται μεγάλη ποικιλία σε τύπους φακών ηλίου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Έτσι, οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση, έχοντας μία ικανοποιητική σκουρότητα στο πάνω τμήμα τους, ενώ, στα κατώτερα σημεία, όντας ανοιχτόχρωμοι, διευκολύνουν την όραση μέσα στον χώρο του αυτοκινήτου.

Από τη συλλογή του οίκου Chanel

Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέφτη (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και την φωτεινότητα. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους, π.χ. αν οδηγώντας, περνάμε από τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα. Είναι όμως ιδανικοί για όσους ασχολούνται με τα sport σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης, π.χ. στα χιόνια.

Από τη συλλογή του οίκου Trussardi

Οι πολωτικοί φακοί (polarized lenses) είναι οι καταλληλότεροι για τον περιορισμό του θάμβους, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι΄αυτό και επιλέγονται, τόσο από όσους ασχολούνται με τα sport (χιόνι, θάλασσα), όσο και από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο, το απομεσήμερο).

Οι φωτοχρωμικοί φακοί (photochromic lenses), λόγω της ικανότητάς τους να αυξομειώνουν τον βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως από όσους φορούν   γυαλιά οράσεως (μυωπία, κλπ.), όπου με ένα και μόνο ζεύγος γυαλιών, καλύπτουν τόσο τις οπτικές τους ανάγκες, όσο και την προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το κατάλληλο χρώμα φακών 

Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν χρώματα που πρέπει να προτιμηθούνται έναντι άλλων. Γενικά όμως, το χρώμα των φακών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και καθόλου δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα προστασίας του φακού.

Το ψυχρό γκρι, για παράδειγμα, αλλοιώνει λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος. Το καφέ χαρίζει φωτεινότητα, ενώ το κίτρινο, αυξάνει την αντίθεση των χρωμάτων (νυχτερινή οδήγηση, κυνήγι).

Από τη συλλογή του οίκου Dior

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και το υλικό του φακού. Τα παιδιά, καθώς και όσοι καταπονούν τα γυαλιά τους, καλύτερα να προτιμούν οργανικούς φακούς ή polycarbonate, που έχουν μεγάλη αντοχή στις θραύσεις.

  Τα γυαλιά της σεζόν

Η θερμοκρασία ανέβηκε και ο ήλιος δεσπόζει και πάλι στον ουρανό της χώρας μας! Καιρός λοιπόν να βγουν και από τις τσάντες μας τα γυαλιά ηλίου, απαραίτητο αξεσουάρ τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες που χαρίζουν στιλ, αλλά και προστατεύουν τα μάτια από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Tα μεγάλα γυαλιά ηλίου είναι το αδιαφιλονίκητο must  και φέτος. Οι μεγάλοι σκελετοί σε τύπο μάσκας πρωταγωνιστούν και πάλι στις κολεξιόν όλων σχεδόν των διεθνών οίκων.

Από τη συλλογή του οίκου Moschino

Παράλληλα έντονη παραμένει η επιρροή από της δεκαετία του ’50 και του ’60 με τα μεγάλα γυαλιά που φορούσαν οι μεγάλες σταρ της εποχής, όπως η Σοφία Λόρεν ή η Κάθριν Χέμπορν. Θεαματικά design, πρωτότυποι χρωματικοί συνδυασμοί, φακοί σε πάμπολλα χρώματα και εντυπωσιακοί σκελετοί.

 Χαρείτε τον ήλιο χωρίς κινδύνους

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να χαρούμε τον ήλιο, αποφεύγοντας τις βλαβερές του συνέπειες, αλλά απολαμβάνοντας τη μοναδική ζωογόνα, για την ψυχή και το σώμα μας, δράση του. Και εννοείται, θα φοράτε τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα τις ημέρες της ηλιοφάνειας.

Από τη συλλογή του οίκου Dolce & Gabbana

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0