Ελαιόλαδο, το εξαιρετικό προϊόν της φύσης

Το ελαιόλαδο, αυτό το αγνό, φυσικό προϊόν, είναι ότι καλύτερο μας προσφέρει η φύση για καλή και μακρά υγεία. Η Δρ Έλενα Φιλίππου θα σου εξηγήσει σήμερα όλα τα “προσόντα” του. 

Ελαιόλαδο To ελαιόλαδο, ένα προϊόν απολύτως φυσικό, παράγεται από το καρπό του ευλογημένου μας ελαιόδεντρου. Η ελιά, είναι σύμβολο ειρήνης, υγείας, γνώσης και σοφίας… Το ελαιόδεντρο δε, κατάφερε να ευδοκιμεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Είμαστε πραγματικά τυχερός λαός γιατί το ελαιόλαδο είναι κύριο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής.

 Από τι αποτελείται το ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (60-80% ελαΐκο οξύ) και περιέχει μικρές ποσότητες πολυακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών.  Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως Βιταμίνης Ε, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.  Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και συντείνουν στην εμφάνιση παθήσεων.

Ελαιόλαδο για υγιή καρδιά

Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας και τη καρδιά μας. Παρόλα αυτά, στα μέσα του 20ου αιώνα η μελέτη των Επτά Χωρών έφερε για πρώτη φορά στην επιφάνεια τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες της Μεσογειακής Διατροφής.  ΕλαιόλαδοΗ μελέτη έδειξε ότι στην Κρήτη, παρόλο που η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών ήταν ψηλή, η κύρια πηγή ήταν το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο και συσχετίστηκε με τη λιγότερο συχνή εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και με τη μακροζωία. Από τότε, πολλές άλλες μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση και πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η γνωστότερη ίσως δράση του ελαιόλαδου είναι ότι μειώνει την ολική χοληστερόλη. Το ελαιόλαδο όμως, μειώνει τη “κακή” χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει τη “καλή” (HDL) χοληστερόλη.  Ελαιόλαδο

Επιστημονικά δεδομένα για το ελαιόλαδο

Μελέτες απέδειξαν επίσης ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τη χοληστερόλη από την οξείδωση. Παράλληλα βοηθάει στη μείωση και πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και την σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών. Ακόμα πιθανόν να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες που βοηθούν τη διαστολή των αρτηριών. ΕλαιόλαδοΜια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση φαρμάκων κατά της ψηλής πίεσης.  Προσοχή όμως: Μην κάνετε καμία αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Ελαιόλαδο για καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη

ΕλαιόλαδοΜελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, συνεισφέρει στη μακροζωία σε άτομα με διαβήτη.  Επίσης, όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έχουν ιδιαίτερη σημασία σε άτομα με διαβήτη γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες.

Ελαιόλαδο κατά του καρκίνου

Γνωρίζουμε ότι  το 80% των καρκίνων έχουν άμεση σχέση με το τρόπο ζωής μας, δηλαδή τη διατροφή, το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης.  Το ελαιόλαδο βοηθά στη πρόληψη και την μείωση της εξάπλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του καρκίνου που παχέως εντέρου, του μαστού και του δέρματος.  ΕλαιόλαδοΗ αντικαρκινική του δράση έχει να κάνει με την παρεμπόδιση της οξείδωσης του DNA και της βλάβης των μεμβράνων των κυττάρων. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, οι μελετητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο δρα μέσω κάποιων οξέων που περιέχει. Αυτά τα οξέα παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο παχύ έντερο. Επίσης εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει μέχρι και 46% τα επίπεδα του γονίδιου που ευθύνεται για τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο μαστό.  ΕλαιόλαδοΑκόμα μέσω της δράσης του σκουλένιου, το ελαιόλαδο προστατεύει από μελανώματα του δέρματος, πιθανόν “μαζεύοντας” τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.  Φαίνεται όμως ότι η προστατευτική δράση του ελαιόλαδου είναι πιο σημαντική στις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Γι’ αυτό η κατανάλωσή του θα πρέπει να αρχίσει πριν την εφηβεία και να διαρκέσει όλη τη ζωή.

Περισσότερα για τις πολύτιμες ιδιότητες του ελαιολάδου θα μάθεις από την Δρ Έλενα Φιλίππου την ερχόμενη βδομάδα. 

 

 More info

Δρ Έλενα Φιλίππου PhD, RD, FHEA

Η Δρ Έλενα Φιλίπππου είναι Κλινική Διαιτολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής-Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι και Επισκέπτρια Λέκτορας Διατροφής-Διαιτολογίας στο  King’s College London. Ασκεί το επάγγελμα του κλινικού διαιτολόγου πάνω από 15 χρόνια παρέχoντας συμβουλές για σωστή διατροφή, συνδυάζοντας πάντα τις ανάγκες με τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Θα βρεις περισσότερες πληροφορίες στη διαδικτυακή σελίδα της στο

 https://www.elenaphilippou.com

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0