Χυμός, αλλά… φρέσκος: Ποιά είναι η διατροφική αξία του;

Το ξέρεις ότι ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι σου προσφέρει μία από τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων; Και το ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου; Η Νάταλυ Κυριακίδου θα σου εξηγήσει πως και γιατί…

φρέσκος χυμός

Το πρόγευμα είναι μία καλή ευκαιρία να πάρουμε μία από τις 5 συνιστώμενες καθημερινές μερίδες φρούτων και λαχανικών. Και ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να μας προσφέρει μία από τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός (200ml)  καλύπτει το 76% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Ακόμα, o χυμός να συνεισφέρει συμπληρωματικά στον “μετρητή” των καθημερινών μας αναγκών σε υγρά, αφού η περιεκτικότητα του σε νερό ποικίλει από 85%-99%.

Τι είδος χυμού να προτιμώ;

φρέσκος χυμός

Προτίμα πάντα φυσικό χυμό, που θα στήψεις εσύ τα πορτοκάλια! Στην περίπτωση όμως, που αγοράσεις έτοιμο χυμό, να τον προτιμάς πάντα χωρίς ζάχαρη! Η ένδειξη «100% φυσικός» στη συσκευασία ενός χυμού υποδηλώνει ότι αυτό προϊόν δεν περιέχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, παρά μόνο τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα που περιέχουν από τη φύση τους τα φρούτα.

Έξυπνα juicy tips 

Εδώ θα βρεις τους πιο έξυπνους τρόποι για να βάλεις τον φυσικό χυμό πορτοκάλι στην καθημερινότητά σου… Είναι τόσο απλό!

φρέσκος χυμός

 1. Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να ξεκινήσεις το πρόγευμα σου στο σπίτι με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Θα σε εφοδιάσει με ενέργεια μέχρι να το συμπληρώσεις αργότερα,  πριν το μεσημεριανό γεύμα, στη δουλειά ή στο σχολείο.
 2. Μπορείς αντί για ένα φρούτο στο ενδιάμεσο σου, να πιεις ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, ιδιαίτερα αν δεν βρίσκεις χρόνο για ενδιάμεσο σνακ.

  φρέσκος χυμός

 3. Απόλαυσε ένα 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι όσο βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο… κολλημένη στην κίνηση!
 4. Συνδύασε τον χυμό με το πρόγευμα σου.

Απλές λύσεις  & παραδείγματα

 • 1 τοστ με 2 φέτες ψωμί, 1 φέτα τυρί διαίτης, 1 φέτα γαλοπούλα και λαχανικά και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
 • Μία μέτρια πίττα με 2 φέτες χαλούμι διαίτης (30 γρ.), 1 φέτα γαλοπούλα και λαχανικά και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.

  φρέσκος χυμός

 • Μπάρες από δημητριακά (cereal bars) και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
 • Κράκερς ή φρυγανιές και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
 • Μπισκότα πρωινού με 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Ίσως είναι λοιπόν καιρός να αντικαταστήσεις κι εσύ το πρωινό καφεδάκι σου (που ενδεχομένως να προσθέτεις και ζάχαρη) με 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι. Θα σε εφοδιάσει με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεσαι!

φρέσκος χυμός

 More info

Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  με Ειδίκευση στην Παχυσαρκία ( MSc, BSc, RD)

www.natalykyriakidou.com

www.dietitianmum.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0