Φρέσκα ή κατεψυγμένα; Μάθετε τις διαφορές τους

Γενικότερα, θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινό να διαλέγει κανείς μόνο φρέσκα λαχανικά για τα φαγητά ή τις σαλάτες του. Ίσως έχετε ακούσει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα. Κάποιοι λένε ότι κατά τη διάρκεια της ψύξης, τα λαχανικά χάνουν τα απαραίτητα συστατικά τους και τις βιταμίνες. Επομένως είναι μάλλον άσκοπο να καταναλώνουμε τέτοια προϊόντα αφού δεν μας προσφέρουν τίποτα, σωστά; Η διαιτολόγος Άννα Κορτέση, έχει όλες τις απαντήσεις.

Πόσο φρέσκα είναι; 

Η αλήθεια είναι ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι φρέσκα μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα που συλλέγονται. Επομένως, αν έχετε τη δική σας φάρμα ή ζείτε κοντά σε μια, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Διαφορετικά, εάν ζείτε σε μεγαλούπολη, τότε τα λαχανικά που αγοράζετε έχουν ήδη περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο πριν καταλήξουν στην κουζίνα σας.

Δεκάδες μέρες μπορούν να περάσουν, από την ώρα που συλλέχθηκαν έως την στιγμή που θα φτάσουν στο κοντινό σας σούπερ μάρκετ. Εκτός αυτού, τα λαχανικά μπορούν επίσης να περάσουν μεγάλο διάστημα σε κάποιο ράφι του σούπερ μάρκετ μέχρι κάποιος να τα αγοράσει, κάτω από δυνατά τεχνητά φώτα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φρούτα ή λαχανικά οξειδώθηκαν και έχουν χάσει πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες πριν ακόμη φτάσουν στο τραπέζι σας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το να αγοράζουμε «φρέσκα» λαχανικά δεν είναι απαραίτητα καλό για τον οργανισμό μας.

Άμεση ψύξη

Τα κατεψυγμένα λαχανικά ψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν κάποιες από τις ιδιότητές τους μέχρι να έρθει η στιγμή να τα καταναλώσουμε. Επιπλέον, στις πλείστες των περιπτώσεων η περισσότερη προετοιμασία (πχ.καθάρισμα) έχει γίνει για εσάς, ώστε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα μαγειρέψετε.

Από την άλλη, τα κατεψυγμένα χάνουν την μοναδική τους φρεσκάδα, γεύση και υφή. Επομένως, είναι καλύτερα ίσως να χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα λαχανικά στο μαγείρεμα, παρά να τα τρώτε ωμά ή στην σαλάτα. Δοκιμάστε τις αγαπημένες σας συνταγές με κατεψυγμένα λαχανικά και μετά μπορείτε να αποφασίσετε ποιες προτιμάτε και ποιες όχι.

Φρέσκα… κατεψυγμένα

Φυσικά, μπορείτε και να αγοράζετε τα αγαπημένα σας εποχιακά λαχανικά και έπειτα να τα καταψύχετε μόνοι σας. Διαλέξτε λίγο σπανάκι, καθαρίστε το και βάλτε το στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απολαύσετε το σπανάκι και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα θα είστε σίγουροι για την ποιότητα και φρεσκάδα που είχε όταν το αγοράσατε.

Βρείτε ποια λαχανικά μπορούν να αποθηκευτούν και ποια όχι. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταψύξετε όλα τα πράσινα λαχανικά χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες τους. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε καρότα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Το νερό θα παγώσει στο εσωτερικό τους και θα καταστρέψει όλες τις βιταμίνες τους.

Η καλύτερη λύση βρίσκεται πάντα στη μέση. Αγοράστε φρέσκα λαχανικά και φρούτα όταν είναι η εποχή τους και απολαύστε τα με την οικογένειά σας. Αποθηκεύστε κάποια, για τους μήνες που δεν μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα και υγιεινά. Όπως και να έχει, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά καθημερινά στη διατροφή σας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι τρέφεστε υγιεινά.

Πάντα με υγεία…

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την

στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life 

και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

 

Αν θέλετε περισσότερες διατροφικές συμβουλές της Άννας Κορτέση, δείτε και αυτό 

Χάνετε βάρος μόνο με άνοστες, βαρετές διατροφές; Όχι πια!

MadameLeFo