Υποσχέσεις ζωής για την καρδιά μας

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς! Αυτή τη μέρα, σας ζητάμε να δώσετε μία υπόσχεση. Μία υπόσχεση να τρώτε πιο υγιεινά, να είστε πιο δραστήριοι σωματικά, να πείτε όχι στο κάπνισμα. Μια απλή υπόσχεση… για την καρδιά μου, για την καρδιά σου, για τις καρδιές όλων μας. 

καρδιάΗ Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, γιορτάζεται από το 2012 κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου και θεσμοθετήθηκε από το worldheartfederation με βασικό σκοπό της την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και τις καρδιαγγειακές νόσους.

Δείτε το σχετικό βίντεο του worldheartfederation για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς   

Η καρδιά μας και οι αριθμοί της  

καρδιάΗ καρδιά μας είναι ο πιο δυνατός μυς του σώματός μας. Έχει το μέγεθος της γροθιάς μας και άρχισε να χτυπάει περίπου 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη μας. Μέχρι τα 70 μας, έχει ήδη χτυπήσει 2,5 δισεκατομμύρια φορές.

καρδιάΤα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο. Ο όρος «καρδιαγγειακή νόσος» αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια της καρδιάς, αγγειακή νόσο του εγκεφάλου ή ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων. Οι πιο διαδεδομένες καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο και την εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

Προστατεύουμε την καρδιά μας

καρδιά

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να προστατέψουμε την καρδιά μας; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη μας δίνει τα πιο απλά βήματα που θα “θωρακίσουν” την καρδιά μας. καρδιά

Τα βήματα είναι απλά, γνωστά και είναι 3:

Υγιεινή Διατροφή

Συστηματική Φυσική Δραστηριότητα

Αποφυγή – Διακοπή Καπνίσματος

Καρδιά και υγιεινή διατροφή

καρδιάΗ υγιεινή διατροφή είναι το Α και το Ω στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  1. Διατροφικές συνήθειες βασισμένες στη Μεσογειακή Διατροφή (45-55% υδατάνθρακες, 25-35% λιπαρά, 15-20% πρωτεΐνη).
  2. Τα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ανάλατοι ξηροί καρποί, ψάρια).καρδιά
  3. Τα πολλά φρούτα και λαχανικά και
  4. Η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού.

καρδιάΑυτές είναι ορισμένες πρακτικές που βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στις ετικέτες τροφίμων. Αυτές μπορούν να μας ενημερώσουν για τα συσκευασμένα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Τα πρόσθετα σάκχαρα, το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη είναι αυτά που απαραιτήτως πρέπει να διαβάζουμε και να μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης των προϊόντων.

Καρδιά και συστηματική φυσική δραστηριότητα

καρδιάΌταν λέμε συστηματική εννοούμε 2-3 φορές την εβδομάδα και όταν λέμε φυσική δραστηριότητα δεν εννοούμε μόνο το γυμναστήριο. Ένα 20λεπτο περπάτημα, ή και μια βόλτα με το ποδήλατο, έστω και 3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετό να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιάΣκοπός είναι να μας γίνει συνήθεια και να αποτελεί μια ευχάριστη νότα μέσα στην καθημερινότητα της ρουτίνας μας. Εκτός, βέβαια, από την καρδιοαναπνευστική αντοχή που μπορεί να προσφέρει ένας περίπατος, μας βοηθάει και στη μείωση του στρες!

Καρδιά και αποφυγή – διακοπή καπνίσματος

Για το κάπνισμα δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι ένας από τους κύριους λόγους θανάτου ανά το παγκόσμιο, όπως και το παθητικό κάπνισμα. Είναι υπεύθυνο για αρκετές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τις λιπαρές αποθέσεις στις αρτηρίες, αυξάνει την πήξη του αίματος και επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Η νικοτίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

καρδιά

More info

Fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/materials/?language=greek

MadameLeFo