Το τελευταίο αντίο στον Azzedine Alaia 

O θρυλικός μετρ της μόδας που μάγευε με τις δημιουργίες του για δεκαετίες δεν υπάρχει πια. Έσβησε στα 78 του χρόνια, μετά από ένα έντονο καρδιακό επεισόδιο, χθες Σάββατο 18 Νοεμβρίου. 

azzedine-alaia-paris-1998-by-jean-paul-goude

Back in the future

Τυνήσιος στην καταγωγή, Παριζιάνος από επιλογή, ο Azzedine Alaia, ο θρυλικός σχεδιαστής των 80’s, είχε σπουδάσει γλυπτική, γι’ αυτό και όλα τα υφάσματα μπορούσαν στα χέρια του να γίνονται πολύτιμα έργα τέχνης. Η ιστορία του υπήρξε τόσο εντυπωσιακή όσο και τα ρούχα του. Το ταξίδι του ξεκίνησε από την Τυνησία. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ανατράφηκε από τους παππούδες του. Η αγάπη του για τη μόδα άρχισε από τα παιδικά του χρόνια, επειδή διάβαζε συστηματικά τη Vogue.  Στα 15 του γράφτηκε στο τοπικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών (Ecole des Beaux arts) στην Τύνιδα, όπου τα μαθήματα γλυπτικής που έκανε επηρρέαζαν τον μεγάλο του «έρωτα» για την ανθρώπινη φιγούρα.

Style-of-Arabia-Azzedine-Alaia

Για να εξασφαλίσει τους πόρους για τις σπουδές του εργάστηκε ως βοηθός μοδίστρας, όμως γρήγορα τα ερεθίσματα του και το ταλέντο του αναγνωρίστηκαν κι έτσι μέσω των πελατών που συναντούσε εκεί, κέρδισε μια θέση στον οίκο Dior. Γύρω στα 1957, ο 18χρονος τότε Alaia μετακόμισε στο Παρίσι, όπου πέρασε από τους οίκους των Christian Dior, Guy Laroche και Mugler, κι έτσι σιγά- σιγά απέκτησε τους προσωπικούς του πελάτες.  Στα τέλη του ’70 δημιούργησε το δικό του ατελιέ στο διαμέρισμά του στην οδό Rue de Bellechasse, απ’ όπου «έντυνε» τις επώνυμες πελάτισσές του. Στις αρχές του 1980 ο εμπνευσμένος δημιουργός παρουσίασε την πρώτη του ready-to-wear συλλογή. Μέσα στην πολυτάραχη δεκαετία του ’80 ο Alaia αναγνωρίστηκε και και η φήμη του εκτοξεύτηκε, ενώ τις δημιουργίες του λάτρευαν οι Παριζιάνες fashion editors, η Louise de Vilmorin, η Arletty, η Marie-Hélène de Rothschild, η Simone Zehrfuss, η Bettina Graziani, μέχρι και η Greta Garbo, η Grace Jones, η Tina Turner, η Madonna, η Naomi Campbell και η Carine Roitfeld.

Ο connessaieur του γυναικείου σώματος

Η δεκαετία του 1980 ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα Υψηλής Ραπτικής και πολιτισμού. Η Tina Turner και η Grace Jones, μεταξύ άλλων, ήταν οι φίλες του, και καλύτερες πρέσβειρες του. Το 1985, Alaïa απέσπασε δύο Όσκαρ de La Mode που απονέμονται από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Είχε επίσης την πρώτη του ατομική έκθεση στο μουσείο CAPC στο Bordeaux  της Γαλλίας, που επιμελήθηκε ο Jean Louis Froment, και που περιβάλλεται από το γλυπτό του Dan Flavin. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η σχέση του με την τέχνη και την Υψηλή Ραπτική. Το 1988, Alaïa έδειξε για πρώτη φορά τη συλλογή του στο NYC’s palladium της Νέας Υόρκης και συγκλόνισε τον κόσμο της μόδας.

3 AZZEDINE-ALAIA-FIRST-FRAGRANCE

Τα «supermodels» της εποχής ανακαλύφθηκαν από τον ίδιο, και εκείνες τον  λάτρεψαν! Η Stephanie Seymour, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Ve­ronika Webb and Yasmin Le Bon έγιναν και παρέμεναν μέχρι σημέρα πιστές πελάτισσες και τους φίλες του. Το 1988 εγκαινίασε τις πρώτες του μπουτίκ στο Beverly Hilis και στη Νέα Υόρκη, και οι fashion editors τον ανακηρύσσουν «King of Cling». Το 1990, ανακάλυψε ένα καταπληκτικό χώρο στο κέντρο της περιοχής Marais του Παρισιού. Σε συνολικά 5000m2 δημιούργησε μια μοναδική στο είδος της boutique, έναν εκθεσιακό χώρο, το «στούντιο» του και τα γραφεία του οίκου, μέχρι και το προσωπικό του διαμέρισμα. Βέβαια, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, Alaïa αποσύρθηκε εν μέρει από το προσκήνιο της μόδας για προσωπικούς λόγους, συνέχισε ωστόσο να «ντύνει» τους προσωπικούς του πελάτες,  ενώ γνώρισε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία με τις ready-to-wear συλλογές του.

Ανέδειξε τον ερωτισμό του γυναικείου σώματος

Παράλληλα, οι γνώσεις του για το ανθρώπινο σώμα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό του χάρισμα τον βοήθησαν να αναδείξει μέσα από τις χαρακτηριστικές δημιουργίες του τον ερωτισμό του γυναικείου σώματος, την ελευθερία του, αλλά και τις καμπύλες του. Τα φορέματα του εφαρμόζουν σαν δεύτερο δέρμα χωρίς να φυλακίζουν ή να εμποδίζουν τη φόρμα του σώματος και την κίνηση μιας γυναίκας. Η αντίληψη του Alaia για το γυναικείο σώμα ήταν και θα παραμείνει εμφανής: Tα ρούχα του -ενώ είναι έργα τέχνης- πάντα συμπληρώνουν, ποτέ δεν καταπνίγουν τον ερωτισμό. 1 Azzedine Alaia_Elle McPherson en robe the marie╠üe ┬®Gilles_Bensimon_1986 Ο Azzedine Alaia δημιούργησε δημιούργησε μια καινοτόμα σιλουέτα για τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως ο “μαέστρος” της μόδας και ο “connessaieur” του γυναικείου σώματος. Εξάλλου, ήταν από τους λίγους σχεδιαστές που μπορούσε να φέρει ο ίδιος σε πέρας όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός φορέματος – από την ιδέα, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του.

Και σήμερα μετά από 60 συνεχόμενα χρόνια στο Παρίσι έπεσε η… αυλαία και αποχαιρετάμε όλη του την τέχνη και την ανεκτίμητη προσφορά του στην ιστορία της μόδας. Από σήμερα, ο μαγικός “πλανήτης” της μόδας θα είναι φτωχότερος… 

 

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo