Το Πάσχα στην Αθήνα είναι μαγικό

Η Αθήνα είναι αναμφισβήτητα η πόλη όλων των εποχών. Η άνοιξη είναι πλέον γεγονός, είναι η εποχή που προετοιμάζει την έναρξη του καλοκαιριού και οι πασχαλινές διακοπές αποτελούν τον επιπλέον λόγο για να επισκεφθείς την Αθήνα. Ηλιόλουστες μέρες, βόλτες στην πόλη και όμορφα χρώματα και μυρωδιές από κάθε γωνιά της, παραδόσεις και έθιμα θα κάνουν το φετινό σου Πάσχα ξεχωριστό.

Το Πάσχα στην Αθήνα είναι ζεστό, άκρως παραδοσιακό και με τις ιδέες που θα σου δώσουμε θα γίνει και άκρως ενδιαφέρον. Η Gap Travel σε πάει στην Αθήνα με πτήσεις της Aegean Airline στις 25 και 26 Απριλίου μόνο με 365.  

Βρες όλες τις λεπτομέρειες για τα πασχαλινά πακέτα της GAPTravel εδώ 

Οι MadameLeFo ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό  για να μπορέσεις να προγραμματιστείς για τις πασχαλινές σου διακοπές στην Αθήνα.

Αρχή κάνουμε με την Μεγάλη Εβδομάδα που είναι η πρωταγωνίστρια των ημερών. Την Μεγάλη Εβδομάδα, λοιπόν, θα γνωρίσεις την Αθήνα μέσα από τις όμορφες βόλτες και τα πασχαλινά έθιμα που θα σε εντυπωσιάσουν.

Το θείο δράμα της Μεγάλης Παρασκευής

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια από τις πιο ξεχωριστές μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας αφού την τιμητική της έχει ο Επιτάφιος. Στην Αθήνα αυτή τη μέρα θα συναντήσεις πολλά και ενδιαφέροντα!

 

Η πρόταση μας για το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής είναι η Μονή Καισαριανής. Η Μονή του 11ου αιώνα είναι χτισμένη μέσα στο βουνό και διακοσμημένη με παμπάλαιες τοιχογραφίες.  Το τελετουργικό στολισμού του Επιταφίου ξεκινάει νωρίς το πρωί. Με το φως της ημέρας ο Επιτάφιος βγαίνει στολισμένος από το ναό και η μεσημεριανή λειτουργία τελείται στο προαύλιο, σε μια από τις πλαγιές του Υμηττού, ανάμεσα στη ολάνθιστη φύση και την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα. Η ξεχωριστή αυτή περιφορά του Επιταφίου στη Μονή της Καισαριανής έχει τις ρίζες της στην εποχή της Κατοχής, όταν οι πιστοί τελούσαν την μεσημεριανή λειτουργία υπό τον φόβο των κατακτητών.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα περιπλανηθείς στο κέντρο της πόλης ακολουθώντας έναν από τους Επιτάφιους του κέντρου και καταλήγοντας μαζί του στην πλατεία Συντάγματος, όπου γίνεται κοινή δέηση γύρω στις 9:30 το βράδυ. Οι επιλογές σου σε εκκλησίες και επιτάφιους είναι αρκετές και ιδιαίτερες, από την Πλάκα μέχρι το Θησείο και την πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Αν βρεθείς στην πιο γραφική συνοικία της Αθήνας, την Πλάκα, θα ακούσεις τους μελωδικούς ύμνους και κρατώντας ένα φαναράκι θα βρεθείς στα στενά σοκάκια του κέντρου συνοδεύοντας τους ανθοστολισμένους Επιτάφιους της  Αγίας Αικατερίνης, των Αγίων Αναργύρων ή του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Μια άλλη επιλογή είναι το εκκλησάκι της Καπνικαρέας στην Ερμού, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Εκεί, παρέα με φοιτητές και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής – αφού ο ναός ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – θα ακολουθήσεις την περιφορά του Χριστού γύρω από τον ναό.

Αν ο δρόμος σου σε βγάλει στο Θησείο, δεν έχεις παρά να περάσεις από την Αγία Μαρίνα και να ακολουθήσεις τον Επιτάφιο κατά μήκος του πεζόδρομου του Θησείου, κατεβαίνοντας την Διονυσίου Αεροπαγείτου.

Χριστός Ανέστη με πανοραμική θέα 

Το βράδυ της Ανάστασης θα ακούσεις το «Χριστός Ανέστη» απολαμβάνοντας πανοραμική θέα και όλη την Αθήνα στο πιάτο σου. Στο εκκλησάκι  του Αγίου Γεωργίου στον Λυκαβηττό η Ανάσταση είναι κάτι περισσότερο από φαντασμαγορική. Εκεί, θα δεις τον αθηναϊκό ουρανό φωτισμένο με βεγγαλικά με θέα στο βάθος τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα. Τι καλύτερο από αυτό;

Easter and the city

Η Αθήνα είναι μια από τις πρωτεύουσες που σου προσφέρουν άπειρες επιλογές σε εστίαση, δραστηριότητες, διασκέδαση και εκδηλώσεις. Φαγητό με θέα την Ακρόπολη, βραδιές χορού σε μεξικάνικους ρυθμούς, ποτό δίπλα στη θάλασσα και χαλαρές εξορμήσεις στη φύση.

Different Beast 

https://www.instagram.com/differentbeastathens/

Το Different Beast είναι ίσως από τα καλύτερα μπραντσάδικα της πόλης. Κάπου στο κέντρο της καταπράσινης Κηφισιάς το Different Beast σου προσφέρει καλομαγειρεμένες γεύσεις, ποιοτικό καφέ και αισθητική από άλλη εποχή. Η διακόσμηση και η αισθητική που κυριαρχούν στο χώρο θα σε ταξιδέψουν σε μια vintage εποχή. Η πέτρα, το ξύλο και τα φυτά είναι αυτά που κυριαρχούν, με μια δόση ρομαντισμού και σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα σερβίτσια θυμίζουν αγγλική ταινία άλλης εποχής.

https://www.instagram.com/p/BoOLQJbgcMD/

Όσο για το φαγητό .. φαίνεται ότι το έψαξαν πολύ καλά αφού όλες τους οι προτάσεις είναι μοναδικές και ξεχωριστές. Το μενού αποτελείται από γλυκές και αλμυρές λιχουδιές: πιάτα με pancakes, υγιεινές επιλογές με βάση το αβοκάντο και πιάτα για vegan. Εμείς ξεχωρίσαμε το τηγανητό αβγό με αβοκάντο, φέτα και sriracha bacon σε ξινό προζύμι από τα αλμυρά. Και για γλυκιά επιλογή προτείνουμε το Dutch Baby,  pancake με φρούτα, αλμυρή καραμέλα, τριμμένο αμύγδαλο και κρέμα γάλακτος που είναι μια από τις σπεσιαλιτέ τους.

https://www.instagram.com/p/BT3kG8fAabV/

https://www.instagram.com/p/Bfi68XHFJoo/

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί εκτός από το στομάχι σου, θα χορτάσει και το… μάτι σου!

Το Different Beast βρίσκεται στην οδό Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, 145 61 Αθήνα,

τηλ: +30 21 6700 4556

Ark

Και από την καταπράσινη Κηφισιά μεταφερόμαστε στην παραθαλάσσια Γλυφάδα και μια από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό και ποτό, το Ark. Αν έχεις διάθεση για φαγητό ή ποτό μια ανάσα από τη θάλασσα τότε το Ark είναι ίσως η καλύτερη επιλογή που έχεις να κάνεις. Προσεγμένο, ποιοτικό  και στο πιο όμορφο σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρα, το Ark αποτελεί τον all-day προορισμό με υψηλή αισθητική, τη μαγευτική θέα και τον κοσμοπολίτικο αέρα. Τα εκλεκτά πιάτα, τα ευφάνταστα cocktails και τα σπάνια coffee blends σε συνδυασμό με το ευγενικό και εξυπηρετικό προσωπικό είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Στο μενού του διακεκριμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατόριου θα έχεις την τιμή να δοκιμάσεις τις εκλεκτές γεύσεις από την εκπληκτική κουζίνα του διάσημου έλληνα σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.

https://www.instagram.com/p/BoUnYijnGXo/

https://www.instagram.com/p/BtMN0XYnyBl/

https://www.instagram.com/ark.glyfada/

Το Ark βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 2 , 16674, Γλυφάδα, τηλ: +302108948882

Anglais

https://www.instagram.com/anglaisathens/

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμα κατατεθέν της Αθήνας, τις ταράτσες! Η Αθήνα είναι από τις πόλεις που έχουν την ομορφότερη θέα από τις ταράτσες τους, το λόφο της Ακρόπολης και τον ναό του Παρθενώνα. Μια από τις σχετικά νέες επιλογές που έχουμε στο Μοναστηράκι είναι το Anglais. Τα φωτάκια του ξεχωρίζουν από όποιο σημείο της περιοχής κι αν βρίσκεσαι και κάπως έτσι θα σε οδηγήσουν στον 6ο όροφο ενός διατηρητέου μεγάρου του κέντρου.

https://www.instagram.com/p/BuqdjLRHXhS/

Τροπικά μοτίβα, παστέλ αποχρώσεις, ρετρό πλακάκια και τα μικρά λαμπάκια που ξεχωρίζουν είναι τα χαρακτηριστικά του Anglais. Όσο για το τι θα βρεις εκεί; Θα αντικρίσεις ένα πλούσιο κατάλογο από κοκτέιλ για όλα τα γούστα, από τα πιο κλασσικά μέχρι τα πιο περίεργα. Η γκουρμέ κουζίνα του Anglais προσφέρει πιάτα μεταξύ των οποίων είναι το ταρτάρ από λαυράκι, noodles με αμπελοφάσουλο, κόλιανδρο και γαρίδες και σαλάτες με φρούτα εποχής. 

https://www.instagram.com/p/BtGqeIon_yX/

Το anglais βρίσκεται στην οδό Κηρυκείου 6, Μοναστηράκι, τηλ: +30 215560 1192

 Coyoacán

https://www.instagram.com/coyoacanathens/

Και γιατί φροντίζουμε για όλα τα γούστα, στις επιλογές σου προσθέτουμε και μεξικάνικες επιλογές όπως είναι το  Coyoacán. Το  Coyoacán είναι το νέο mexican restau-bar-taqueria στο Θησείο, με μουσική, διακόσμηση, κοκτέιλ, φαγητό και διασκέδαση επηρεασμένα από τη μεξικάνικη κουλτούρα. Μπαίνοντας μέσα θα εντυπωσιαστείς από την φλοράλ πανδαισία της εισόδου με σειρές από λουλούδια να κρέμονται από τον «ουρανό» του  Coyoacán ενώ, προχωρώντας στο εσωτερικό θα αντικρίσεις την επιβλητική φιγούρα της Φρίντα Κάλο σε τοιχογραφία.

https://www.instagram.com/p/BbeTAa6BkqB/

Οι λατινοαμερικάνικες επιλογές σε φαγητό θα γαργαλίσουν τον ουρανίσκο σου με σπεσιαλιτέ από κρέας, ψάρι, αγαπημένα τάκος, μανιτάρια και τις γνωστές πατάτες bravas. Ιδιαίτερο gypsy «γλέντι» στήνεται κάθε Κυριακή από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, με διακεκριμένους Djs που παίρνουν το ρυθμό στα χέρια τους, επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες σε ιδιαίτερα performances και το μεξικάνικο κέφι σε τρελούς ρυθμούς. Σε όλο αυτό το λατινοαμερικάνικο πάρτι θα μπεις κι εσύ αφήνοντας τους ειδικούς του Coyoacán να σε βάψουν μετατρέποντας τον εαυτό σου σε μεξικάνικο gypsy soul και.. καλή διασκέδαση!

https://www.instagram.com/p/Bt1LraOn7aP/

https://www.instagram.com/p/BsiJDxMg6hP/

Το Coyoacan θα το βρεις στην οδό Ηρακλειδών 10, Θησείο, 118 51  Αθήνα, τηλ:+30 210 34 50003, +30 2103457102

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Μια πιο χαλαρή επιλογή για τις πασχαλινές σου διακοπές στην Αθήνα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο Σταύρος Νιάρχος θα έχεις την ευκαιρία να περάσεις μια ξέγνοιαστη μέρα ανάμεσα στη φύση, απολαμβάνοντας τον καφέ και το γεύμα σου με μια από τις καφετέριες και εστιατόρια του Ιδρύματος. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέρονται ιδιαίτερες δραστηριότητες στους κήπους και στο εσωτερικό του, μερικές εκ των οποίων είναι αθλητισμός και ευεξία, εκθέσεις, σεμινάρια και ξεναγήσεις.

Κατά την πασχαλινή περίοδο στους κήπους του Ιδρύματος διοργανώνεται και «κυνήγι θησαυρού» για μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις θα βρεις πληκτρολογώντας εδώ https://www.snfcc.org/events  

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου & Δοϊράνης, στην Καλλιθέα https://www.snfcc.org

 

Εμείς θα σου ευχηθούμε από τώρα να περάσεις τις πιο αξέχαστες πασχαλινές διακοπές!

 

 

More info

Οπουδήποτε κι αν θέλεις να περάσεις τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα, η GAP Vassilopoulos Travel έχει τη λύση. Γι’ αυτό θα επισκεφθείς την ιστοσελίδα της https://www.gaptravel.eu/easter και θα βρεις όλες τις πληροφορίες που αναζητάς για τις οργανωμένες εκδρομές της.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Αθήνα κάνε κλικ στο link https://www.gaptravel.eu/easter-athens

 

 

 

 

 

MadameLeFo