Το Πάσχα στα Χανιά είναι παραδοσιακό  

Αναλλοίωτη παράδοση, ζεστασιά και ηρεμία. Κάπως έτσι είναι το Πάσχα στα Χανιά της Κρήτης. Η Κρήτη ολόχρονα έχει το χάρισμα να μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, κοντά στην παράδοση και τα έθιμα των παλιών… Πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια του Πάσχα, που η παράδοση ζωντανεύει ακόμη περισσότερο. Πιο κάτω θα σου εξηγήσουμε τους λόγους γιατί το Πάσχα στα Χανιά είναι μοναδικό.

Με την Αγάθη Χατζηκωστή

Πάσχα στα ΧανιάΚαταρχήν, η Gap Travel σε πάει στα Χανιά για 6 μέρες με απευθείας πτήσεις της Αegean Airlines. Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ  Και όταν θα φθάσεις, θα αρχίσεις τις περιηγήσεις σου! Θα περιπλανηθείς στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, θα απολαύσεις την Ακτή Μιαούλη και θα πιείς τσικουδιές παρέα με τους Χανιώτες. Αυτά όμως θα γίνουν μετά την Ανάσταση αφού, παραδοσιακά οι ντόπιοι κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα «πενθούν»… Και δεν ακούνε τραγούδια, ούτε τραγουδούν και δεν παίζουν χαρτιά στα καφενεία. 

Μεγάλη Πέμπτη στα Χανιά

Πάσχα στα ΧανιάΑπό τη Μεγάλη Πέμπτη οι Χανιώτες ετοιμάζονται για την Ανάσταση, οι γυναίκες βάφουν τα κόκκινα αυγά και οι άντρες μαζεύουν ξύλα για το κάψιμο του Ιούδα. Όπως προστάζει το έθιμο, το ξύλινο ομοίωμα του Ιούδα γυρνάει από σπίτι σε σπίτι, οι άντρες το χτυπούν γιατί πρόδωσε τον Χριστό. Οι γυναίκες πάλι, δίνουν παλιά ρούχα για να ντυθεί ο βρώμικος Ιούδας γεμίζοντας το με άχυρα. Όπως είθισται, οι γυναίκες στα Χανιά τη Μεγάλη Πέμπτη αρχίζουν τις προετοιμασίες για την Ανάσταση φτιάχνοντας ζυμωτές νοστιμιές. Τα παραδοσιακά  τσουρέκια, οι λαμπροκουλούρες με τα κόκκινα αυγά, τα κουλουράκια και τα καλιτσούνια (χειροποίητες τυρόπιτες με μυζήθρα ή κεφαλοτύρι) είναι οι «σπεσιαλιτέ» των ημερών. Πάσχα στα ΧανιάΣτις προετοιμασίες των ημερών είναι και το βάψιμο των κόκκινων αυγών που γίνεται μερικές φορές και με χρώματα λουλουδιών. Όπως λέγεται, πριν βάψουν τα αυγά κολλούν μικρά άνθη και με αυτόν τον τρόπο τα σχέδιά τους αποτυπωνόταν πάνω. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες συγκεντρώνονται για το στόλισμα του Επιταφίου, στολίζοντας τον με λουλούδια και στεφάνια. Οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύουν κρίνους, τριαντάφυλλα και άνθη λεμονιάς από τους κήπους, για να στολίσουν τον ομορφότερο Επιτάφιο… Στα Χανιά ο Επιτάφιος είναι θέμα ανταγωνισμού για τον ομορφότερο της περιοχής.

Μεγάλη Παρασκευή στα Χανιά

Πάσχα στα ΧανιάΤη Μεγάλη Παρασκευή πριν την περιφορά του Επιταφίου υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να μνημονεύει εντός της Εκκλησίας τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων συγχωριανών της κάθε οικογένειας, πηγαίνοντας πολλές γενεές πίσω. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής θα ακούσεις το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», το οποίο αναφέρεται στη σταύρωση του Χριστού. Αγόρια και κορίτσια της ενορίας μοιρολογούν και κρατώντας ένα στεφάνι με τα ωραιότερα λουλούδια της εποχής το καταθέτουν στον Επιτάφιο ή στον τάφο του πρόσφατα νεκρού της ενορίας τους. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής όλοι οι πιστοί ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια των Χανιών ψάλλοντας τους ύμνους των ημερών. Μετά την περιφορά οι πιστοί παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια τους έτσι η ευλογία πάει σε κάθε νοικοκυριό.

Πάσχα στα ΧανιάΤην Μεγάλη Παρασκευή συνιστούμε να παρακολουθήσεις την υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω. Μπορείς επίσης να επισκεφθείς τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές, στην Κίσσαμο και στις Βρύσσες. Αυτά τα παζάρια είναι ξακουστά από τον καιρό της τουρκοκρατίας. Σήμερα έχουν προσαρμοστεί στο εμπορικό πνεύμα της Κρήτης, εκθέτοντας τοπικά προϊόντα των περιοχών και κρητικών επιχειρήσεων.

Πάσχα στα Χανιά και η Φουνάρα

Πάσχα στα ΧανιάΗ Φουνάρα ή αλλιώς το κάψιμο του Ιούδα, είναι αυτό που προστάζει η παράδοση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής μικροί και μεγάλοι μαζεύουν ξύλα στο προαύλιο των εκκλησιών με σκοπό να τα δημιουργήσουν ένα μεγάλο σωρό, δηλαδή τη Φουνάρα. Στην κορυφή της σωρού τοποθετείται το σκιάχτρο του Ιούδα και ανάβουν τη φωτιά για να κάψουν τον Ιούδα. Με το «Χριστός Ανέστη» θα ακούσεις τις γνωστές μπαλοθιές των Κρητικών, πυροτεχνήματα και τις καμπάνες να ηχούν στα χαρμόσυνα νέα της Ανάστασης του Χριστού.

Πάσχα στα Χανιά

Κυριακή του Πάσχα στα Χανιά

Την Κυριακή του Πάσχα στα Χανιά, αν είσαι λάτρης των εθίμων, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το τελετουργικό της «ωμοπλατοσκοπίας» στις ορεινές περιοχές. Το τελετουργικό πραγματοποιείται από τους βοσκούς της περιοχής, που πιστεύουν ότι το πασχαλινό αρνί διαθέτει προφητικές δυνάμεις. Έτσι «διαβάζουν» τη σπάλα του προφητεύοντας το μέλλον. Αν όχι, τότε σίγουρα θα απολαύσεις οβελία σε κάποια γωνία της πόλης, είτε είσαι φιλοξενούμενος κάποιου ντόπιου, είτε σε κάποιο παραδοσιακό στέκι των Χανιών.

Πάσχα στα Χανιά

Πάσχα στα Χανιά, αλλά μην ξεχάσεις να…

Πάσχα στα Χανιά

Και αφού θα παρακολουθήσεις όλες τις τελετουργίες των Αγίων ημερών μαζί με τα κρητικά έθιμα των Χανιών, προτού εγκαταλείψεις αυτόν τον πανέμομορφο τόπο μην ξεχάσεις να κάνεις τα εξής:

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να περιπλανηθείς στην Παλιά Πόλη 

Η Παλιά Πόλη των Χανιών είναι ένας νησιώτικος, γραφικός λαβύρινθος όπου εκεί θα βρεις μικρά ταβερνάκια, εύθυμους κρητικούς να σε κερνούν ρακί, μαγαζάκια με σουβενίρ, αρχοντικά σπίτια, εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές. Όλα αυτά στην Παλιά Πόλη, εκεί όπου θα ξεκινούν οι καθημερινές σου βόλτες το πρωί, με παραδοσιακό ελληνικό καφέ και θα καταλήγουν τα βράδια σου σε κάποιο ταβερνάκι δοκιμάζοντας ντάκο, κρητικά τυριά και τσικουδιά.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να εξερευνήσεις το ενετικό λιμάνι 

Πάσχα στα ΧανιάΣτην άκρη της Παλιάς Πόλης θα συναντήσεις το ενετικό λιμάνι των Χανιών. Τουριστικό, νοσταλγικό και κοσμοπολίτικο το ενετικό λιμάνι θα φιλοξενήσει τα κλικ της φωτογραφικής σου κοσμώντας τα με όμορφα χρώματα. Πριν αποχωρήσεις από το λιμάνι κάνε μια βόλτα από «Αρσενάλια», το Γιαλί Τζαμί και το Κουμ Καπί. Κι όταν φτάσεις στον φάρο, απέναντι του θα δεις  φρούριο Φίρκα και το κατακόκκινο κτίριο του Ναυτικού Μουσείου. 

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να περπατήσεις στην αριστοκρατική Χαλέπα 

Η Χαλέπα είναι η πιο αριστοκρατική γειτονία της πόλης. Εκεί θα συναντήσεις τα παλιά, κρητικά αρχοντικά, θα σε πάνε χρόνια πίσω… Και μόνον τότε θα συλλάβεις τη γοητεία της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Κάπου εκεί θα συναντήσεις και το πατρικό σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, κτήριο του 1880, που αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως μουσείο. Εδώ θα δεις πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα, μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου, τιμώντας την ζωή ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας για τον εικοστό αιώνα. Μιλάμε για ένα σημαντικό μνημείο που κοσμεί την πόλη των Χανίων.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να γευτείς αυθεντική κρητική κουζίνα 

Πάσχα στα Χανιά

Όταν μιλάμε για Κρήτη πρέπει να γνωρίζεις ότι το φαγητό είναι από τα βασικότερα που έχεις να εξερευνήσεις. Εμείς σου προτείνουμε μερικά μόνον από τα πιο αγαπημένα μας και όταν τα επισκεφθείς σίγουρα θα το διαπιστώσεις κι εσύ!

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Τα Χάλκινα [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]

«Τα χάλκινα» είναι το σήμα κατατεθέν του ενετικού λιμανιού. Αν θες μεζέδες, κρασί, τσικουδιά και ζωντανή, κρητική μουσική είναι η λύση που ψάχνεις. (Ακτή Τοµπάζη, Παλιό Λιµάνι, τηλ. 28210 41570).  

Πάσχα στα Χανιά[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Το Καρνάγιο [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]

Είναι το λουλουδένιο στολίδι της Παλιάς Πόλης. Όμορφο και προσεγμένο είναι έτοιμο να σου προσφέρει πιάτα όπως μακαρονάδα θαλασσινών αλλά και κρητικά πιάτα όπως χοχλιούς (που τρώνε ιδιαίτερα κατά τις νηστείες) και καλιτσούνια. (Πλατειά Κατεχάκη 8, Παλιά Πόλη, τηλ: 2821 053366).  

Πάσχα στα Χανιά

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Ταμάμ [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] 

Άλλο ένα εστιατόριο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Το ιδιαίτερο που έχει είναι η «εσάνς» πολίτικης κουζίνας με σπεσιαλιτέ όπως είναι πιτάκια Καισαρείας, χουνκιάρ μπεγιεντί και κρεατόπιτα. Μάλιστα, οι κολοκυθοκεφτέδες του επιλέγηκαν ακόμη και από την βρετανική εφημερίδα Telegraph, που τους συμπεριέλαβε στα 10 10 κορυφαία πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που μαγεύουν τους ουρανίσκους των επισκεπτών της Ελλάδας .(Ζαμπελίου 49, Παλιά Πόλη, τηλ. 28210 96080).  

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Μεσογειακό [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]

Το Μεσογειακό στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο απέναντι από τον τουρκικό μιναρέ σε ένα από τα πιο γραφικά και ζωντανά δρομάκια των Χανίων. Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές αν θέλεις να δοκιμάσεις μεσογειακή και ελληνική κουζίνα με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Φημισμένα είναι τα escallops του, με σάλτσα μαύρης τρούφας και το λαβράκι με λαχανικά κους-κους. (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 36, τηλ. 2821057992, www.mesogiako.com)

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Θαλασσινό Αγέρι [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]

Καθώς γυρνάς στην Χαλέπα θα πέσεις πάνω στο «Θαλασσινό Αγέρι» για λίγο φρέσκο ψάρι και θαλασσινό, χανιώτικο αέρα. Πλάι στο κύμα θα απολαύσεις τηγανητή ψαριά, στρείδια, ψητό καλαμάρι και ό,τι άλλο θαλασσινό τραβάει η όρεξη σου! (Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χαλέπα Χανίων, τηλ. 28210 51136).

Πάσχα στα Χανιά

Και μετά απ’ όλα αυτά θα φύγεις απ’ τα Χανιά με τις καλύτερες αναμνήσεις, που πιθανότατα να σε ξαναφέρουν πίσω για τις καλοκαιρινές σου διακοπές!

More info

Οπουδήποτε κι αν θέλεις να περάσεις τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα, η GAP Vassilopoulos Travel έχει τη λύση. Γι’ αυτό, θα επισκεφθείς την ιστοσελίδα της  και θα βρεις όλες τις πληροφορίες που αναζητάς για τις οργανωμένες εκδρομές της.

 

 

 

MadameLeFo