Τι «κρύβουν» τα χέρια και τα νύχια μας;

Τα νύχια και η επιφάνειά τους δίνει λεπτομερή στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Παρατηρήστε τα προσεκτικά και εξετάστε σχολαστικά μεταβολές στο χρώμα… Ειδικά τώρα το χειμώνα που ταλαιπωρούνται από το κρύο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και περιποιηθείτε τα με περισσή φροντίδα. 

Τα χέρια δεν κρύβονται και ένα περιποιημένο μανικιούρ θα τα αναδείξει. Ωστόσο, πολλές φορές, η κατάσταση των νυχιών σας δεν το επιτρέπει. Γι’ αυτό, παρατηρήστε τα πιο κάτω σημεία, και θα μάθετε όλη την αλήθεια για την υγεία και την περιποίησή τους.

Tο πάχος και η εμφάνισή τους

Aν έχουν ραβδώσεις στην επιφάνεια, είναι δυνατό να οφείλονται στην κληρονομικότητα ή να σχετίζονται με τις ταλαιπωρίες που περνούν τα νύχια σας. Για να στρώνει ομοιόμορφα το βερνίκι, καθώς τα βάφετε, να απλώνετε προηγουμένως τις ειδικές βάσεις που εξομαλύνουν την ανώμαλη επιφάνεια.

Αν σπάνε εύκολα, ίσως πάσχετε από έλλειψη βιταμινών (κυρίως Α και C) ή ενδεχομένως από αναιμία. Μπορεί, ωστόσο, το σπάσιμο των νυχιών σας να οφείλεται σε έντονη καταπόνηση από τις καθημερινές οικιακές ασχολίες. Γι’ αυτό, χρησιμοποιείτε τακτικά δυναμωτικά βερνίκια, που θωρακίζουν τα νύχια σας, δυναμώνοντάς τα.

Αν έχουν ανομοιόμορφο χρώμα, ή παρατηρείτε συχνές αποκολλήσεις, τότε τα νύχια σας έχουν πέσει… θύμα κάποιου μύκητα. Για να διαπιστωθεί το είδος του, ίσως χρειαστεί κάποια μικροβιολογική εξέταση. Από τέτοιες μυκητιάσεις προσβάλλονται συνήθως άτομα που ζουν ή εργάζονται σε υγρό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Αυτό το ξέρατε;

  • Το βασικό συστατικό τους είναι η κερατίνη, ένα σύμπλεγμα από άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, θείο και νερό.
  • Μεγαλώνουν περισσότερο τη μέρα παρά τη νύχτα. Κάθε νύχι έχει και διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης…
  • Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν ακόμη και 3 φορές ταχύτερα απ’ αυτά των ποδιών.
  • Μεγαλώνουν γρηγορότερα το καλοκαίρι γιατί η ανάπτυξή τους ευνοείται σημαντικά από τη ζέστη.

Συνηθισμένα λάθη

Τραβάτε και κόβετε τα πετσάκια: Αυτά, όμως, αποτελούν τμήμα του δέρματος κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε τραυματισμό ή πληγή και, ενδεχομένως μόλυνση. Για να τα μαλακώσετε και να τα απομακρύνετε, τοποθετήστε τα δάχτυλα σ’ ένα μπολ με ζεστό νερό ή επαλείψτε τα με ελαιόλαδο.

Πειράζετε τη μεμβράνη στη βάση τους: Είναι και αυτή μέρος της επιδερμίδας σας και μπορεί να μολυνθεί. Ασχοληθείτε μαζί της πολύ προσεκτικά ή αναθέστε τη φροντίδα σε μια έμπειρη μανικιουρίστα.

Κόβετε τις παρωνυχίδες απρόσεχτα: Συνήθως προέρχονται από άτσαλο, βιαστικό μανικιούρ και εξελίσσονται σε πηγή μικροβίων.

Μάθετε να τα λιμάρετε σωστά

  • Προτιμήστε τις χάρτινες λίμες και λιμάρετε πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Ξεκινήστε από την άκρη και προχωρήστε προς το κέντρο, χωρίς ν’ αλλάζετε φορά.
  • Για να λειάνετε την ανώμαλη επιφάνεια των νυχιών χρησιμοποιήστε την ειδική λίμα λείανσης, που επιπλέον τα γυαλίζει.
  • Αν τα βάφετε πολύ συχνά, θα έχετε παρατηρήσει ότι κιτρινίζουν. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να απλώνετε την ειδική προστατευτική βάση σε όλη τους την επιφάνεια, προτού τα περάσατε με χρώμα.
  • Λευκαντική δράση έχει και το λεμόνι. Τρίψτε τα κιτρινισμένα νύχια σας με μια φέτα και θα διαπιστώσετε τη διαφορά.
  • Αν είναι λεπτά και εύθραυστα, χρησιμοποιείτε συστηματικά τα ειδικά θεραπευτικά σκληρυντικά βερνίκια, που συνήθως είναι διάφανα ή αχνά ροζέ και κατορθώνουν να τα δυναμώνουν.

Τι θα κάνετε με ένα λάδι για τις παρανυχίδες;

Εκτός από το προφανές – ότι δηλαδή ένα λαδάκι ή μια ειδική κρεμούλα για τις παρανυχίδες μαλακώνει τις παρανυχίδες – ρίξτε μια ματιά και σε άλλες περιπτώσεις που θα το χρησιμοποιήσετε:

Για το ξεφλούδισμα των νυχιών: Ρίξτε λίγες σταγόνες λάδι πάνω στο νύχι αμέσως μετά το βάψιμο. Το λάδι θα κάνει την επιφάνεια του νυχιού γλιστερή  και θα λειτουργήσει σαν ασπίδα ανάμεσα στο νύχι και σε κάθε αντικείμενο που μπορεί να σας χαλάσει το μανικιούρ. Το ίδιο ισχύει και για το πεντικιούρ.

Για το βερνίκι: Μια σταγόνα λάδι θα προσθέσει μια όμορφη γυαλάδα σε ένα θαμπό ματ βερνίκι. Επίσης θα ενυδατώσει τα νύχια σας ενώ ταυτόχρονα θα εισχωρήσει σε κάθε σχισμή του νυχιού και θα διορθώσει τις ατέλειες.

Nailsperfection

Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής, οι αρχαίοι όμως Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι τα χέρια του ανθρώπου και ειδικά της γυναίκας φανερώνουν τις πιο κρυφές σκέψεις της. Εμείς πάντως, για να τις αποκαλύψουμε, τα κάνουμε πιο ελκυστικά με τα πιο εντυπωσιακά βερνίκια της σεζόν.

Μην εκτονώνεστε τρώγοντας τα νύχια σας!

Αν είστε μανιώδης ονυχοφάγος, ζητήστε από το φαρμακείο κάποιο από τα ειδικά προϊόντα με την πικρή γεύση, έτσι ώστε, όταν θα επιχειρείτε να τα φάτε, να σας κόβεται αυτομάτως η διάθεση. Για να βάλετε φρένο στην κακή συνήθεια σας καλό είναι να κάνετε πολύ τακτικά, ακόμη και κάθε εβδομάδα, μανικιούρ, έτσι ώστε να τα βλέπετε τόσο εντυπωσιακά και λαμπερά και να λυπάστε να τα καταστρέψετε. Για οριστική λύση του προβλήματος απευθυνθείτε στον… ψυχολόγο σας. Τέτοιου είδους μανίες έχουν συνήθως την αφετηρία τους στο υπερβολικό άγχος ή το μειωμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης, οπότε ίσως χρειαστεί να ψάξετε βαθύτερα για τη λύση του προβλήματος.

 

 

 

 

MadameLeFo