Τελικά προλαμβάνεται ο καρκίνος με τη διατροφή;

Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ με σύνθημα “I am and I will” (Είμαι… και θα…) μας καλεί να σκεφτούμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα κόσμο χωρίς καρκίνο… Ναι τώρα είναι η ώρα για δράση!

 

Με το δυναμικό και κοινό μήνυμα «Είμαι… και θα…», άρχισε εδώ και μέρες η εκστρατεία ενημέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου. Μ’ αυτή την ευκαιρία Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), σύνδεσμοι και άλλοι φορείς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, συστρατεύονται και φέτος και ρωτούν:

  • Ποιος είσαι; Και τι μπορείς να κάνεις για ένα κόσμο χωρίς καρκίνο;
  • Είμαι μητέρα και θα μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου.
  • Είμαι καθηγητής και θα ενημερώσω τους μαθητές μου για τις συνέπειες του αλκοολισμού.
  • Είμαι φοιτητής και θα σταματήσω το κάπνισμα.
  • Είμαι νέος και θα γυμνάζομαι περισσότερο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου είναι αφιερωμένη στις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ας αναλάβουμε δράση αλλάζοντας τον τρόπο της ζωής μας. Ας ενημερωθούμε λοιπόν για τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο η 4η Φεβρουαρίου, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, δίνει έμφαση στην ενημέρωση για την πρόληψη αφού το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν. Αρκεί να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.
  • Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.
  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
  • Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Με αφορμή αυτή τη μέρα λοιπόν, γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη της νόσου. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εξαρτάται από ένα συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και πτυχών της ζωής μας, παραγόντων δηλαδή που μπορούμε να ελέγξουμε. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερες από τέσσερις στις 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διατροφή και καρκίνος

Η διατροφή σχετίζεται με το 40% των καρκίνων που εμφανίζονται στους άνδρες και με το 60% στις γυναίκες. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η ακτινοβολία, κάποιες χημικές ουσίες και ορμόνες, κάποιοι ιοί και βακτήρια. Ευθύνονται επίσης η κληρονομικότητα, το αλκοόλ, η διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αποφευχθούν, σε αντίθεση με άλλους για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

  1.  Παχυσαρκία και χαμηλή φυσική δραστηριότητα: Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου στήθους, παχέως εντέρου, οισοφάγου, ήπατος και μήτρας.
  2. Αλκοόλ: Πάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για πολλά χρόνια, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των καρκίνων: στόματος, φάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος και στήθους.
  3. Υψηλή κατανάλωση λίπους: Σχετίζεται με καρκίνο παχέως εντέρου, προστάτη, μήτρας, μαστού.
  4. Χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών: Ο καρκίνος του εντέρου εμφανίζεται συχνότερα σε όσους δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως).
  5. Πρόσληψη καρκινογόνων ουσιών από τροφές.

Ο καρκίνος προλαμβάνεται και με τη διατροφή

Η σωστή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να προλάβει το 60-70% των καρκίνων. Συγκεκριμένα, εάν η διατροφή των ανθρώπων ήταν ισορροπημένη, θα είχαμε μείωση κατά 60-70% στον καρκίνο στήθους, παχέως εντέρου και προστάτη, και μείωση κατά 40-50% στον καρκίνου πνεύμονα και σε άλλη σημεία του σώματος.

Η σωστή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία. Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την προστασία από τον καρκίνο συνιστά να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

  • Διατηρούμε ένα καλό και υγιές βάρος (η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο) (ΔΜΣ 18.5-24.9).
  • Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά (φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες). Νέες οδηγίες συστήνουν οι άνδρες να τρώνε τουλάχιστον 9 μερίδες λαχανικών και φρούτων, οι γυναίκες τουλάχιστον 7 και τα παιδιά και έφηβοι από 5 έως 7.

  • Έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας, ώστε να παίρνουμε όσες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρειαζόμαστε.
  • Βεβαίως, δεν καταναλώνουμε τηγανητά και τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κόκκινα κρέατα, σοκολάτες, βούτυρο, γάλα πλήρες σε λιπαρά) κ.τ.λ.
  • Αποφεύγουμε τρόφιμα με πολύ αλάτι.
  • Γυμναζόμαστε συστηματικά. Οι ενήλικες πρέπει να γυμναζόμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, με άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης έντασης (ή συνδυασμό τους). Παιδιά και έφηβοι πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον 1 ώρα μέτριας ή εντονης έντασης κάθε μέρα, με έντονη δραστηριότητα για τουλάχιστον 3 ημέρες κάθε εβδομάδα.
  • Δεν καπνίζουμε.

Σίγουρα δεν μπορούμε να προστατευθούμε 100% από τον καρκίνο, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να τον προλάβουμε, ελέγχοντας παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνισή του. Είναι ευθύνη μας  απέναντι στον εαυτό μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την προστασία του.

 

Μάθε περισσότερα για τη σχέση της διατροφής και της υγείας κάνοντας κλικ εδώ ⇓

11 διατροφικοί μύθοι και οι αλήθειες τους

 

MadameLeFo