Στον «αστρικό» κόσμο της MyriamSOS

Ένα λαμπερό «αστέρι» στον έναστρο ουρανό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το «αστέρι» της δημιουργίας κοσμημάτων. Και σήμερα, μια ανάσα πριν την αλλαγή του χρόνου μάς το παραδίδει φτιαγμένο με πολύτιμα μέταλλα και πετράδια για να χαρίσει την έξτρα λάμψη του στις εμφανίσεις μας. Η «Cosmic Dust», η νέα συλλογή της MyriamSOS, έκανε το ντεμπούτο της στις αρχές του Δεκέμβρη. Και η δημιουργός της, η Μύριαμ Σώσειλου, μας εκμυστηρεύτηκε όλη την μαγεία που κρύβεται πίσω από την λαμπρή πορεία της.

Συνέντευξη στη Λένα Τσουκαλά

Φωτογραφίες: Γιάννης Νησιώτης 

Το ραντεβού μας ήταν καθορισμένο: Ένα βροχερό πρωϊνό στις αρχές του Δεκέμβρη, συναντιόμαστε στο σπίτι της, και καθόμαστε αναπαυτικά στο σαλόνι της ανάμεσα στα δυο χριστουγεννιάτικα δέντρα της, που βρίσκονται στις δυο πλευρές του χώρου… Παρέα με ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ, με θέα την βροχή που έπεφτε στο νερό της πισίνας, αρχίζουμε την κουβέντα μας… Μια κουβέντα σα να γνωριζόμασταν χρόνια, γεμάτη πανέξυπνες ατάκες, και που έβγαζαν συνέχεια νέους τίτλους! Από την αρχή συνειδητοποίησα ότι είχα μπροστά μου μια γυναίκα super ταλαντούχα, που κινείται μεν σ’ ένα χώρο απαιτητικό, αλλά η ευστροφία και ο δυναμισμός της την ανέβασαν στην κορυφή…  Βέβαια, μπορεί να μην ήταν στους στόχους της να ασχοληθεί με το κόσμημα, αλλά μετά τα πρώτα 15χρονα της επιτυχημένης καριέρας της στο χώρο της διαφήμισης, η Μύριαμ Σώσειλου ήξερε ότι αυτό που έκανε δεν την έκφραζε. Σπούδασε λογιστική (κι έγινε certified accountant), σκηνοθεσία, δημοσιογραφία, αλλά στο τέλος την απορρόφησε ο χώρος της διαφήμισης. Κι όμως, μετά από μια επιτυχημένη πορεία αποφάσισε να κάνει το break through στη ζωή της. Έτσι, ενώ ακόμη βρισκόταν στο χώρο του marketing και της διαφήμισης, άρχισε να κάνει μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας. Γιατί άραγε; Απλά είχε αρχίσει να φτιάχνει τα δικά της κοσμήματα, απλά σαν χόμπι…

Ποιο ήταν το ιδανικό;

«Σίγουρα έψαχνα για το ιδανικό επάγγελμα, για το οποίο ωστόσο, δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα. Προτιμούσα να βρίσκομαι στο χώρο της μόδας, όμως, ήξερα ότι για να συνεχίσω να ζω στην Κύπρο δεν θα μπορούσα να υλοποιήσω αυτό που είχα στο μυαλό μου. Ήθελα κάτι πιο δημιουργικό από όσα είχα κάνει τα τελευταία 15 χρόνια που ήμουν στο χώρο της διαφήμισης. Καμία σχέση με τον τελικό μου προορισμό… Στο χώρο της διαφήμισης ένιωθα ότι έμαθα όσα έπρεπε να μάθω, και δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω… Σίγουρα αν και περνούσα πάρα πολύ καλά, δεν μπορούσα να εκφραστώ όπως ήθελα. Έτσι, έκανα στροφή 360 μοιρών, γιατί ένιωθα ότι είχε κλείσει αυτός ο κύκλος. Και πήρα την απόφαση να κάνω το μεγαλύτερο άλμα της ζωής μου. Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας πριν ακόμη εγκαταλείψω τη διαφημιστική εταιρία στην οποία εργαζόμουν. Βέβαια ακόμη κι όταν το αποφάσισα να φύγω, δεν ήμουν σίγουρη τι θα ήθελα να κάνω… Παρόλα αυτά έφυγα λέγοντας ότι θα μείνω σπίτι… Εννοείται κανείς δεν με πίστευε. Ειδικά οι άνθρωποι με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ για πολλά χρόνια και γνώριζαν τη φύση μου. Έφυγα από τη διαφημιστική για να καθαρίσει ο νους μου, να μπορώ να σκεφτώ διαφορετικά και να αποφασίσω ποιο θα ήταν το επόμενό μου βήμα… Άσχετο αν είχα ήδη σαν χόμπι την αργυροχρυσοχοΐα και τη δημιουργία κοσμημάτων…», μου εξομολογείται.

In herway

Η συνέχεια ήρθε πολύ φυσιολογική… «Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου, και ένιωθα depressed  που δεν έπρεπε πια να σηκώνομαι κάθε πρωί να πάω γραφείο… Είχα όμως βάλει στόχο να βρω τι θα ήταν αυτό το τόσο δημιουργικό που θα με γέμιζε… Είμαι άνθρωπος που πάντα βάζω στόχους στη ζωή μου και προσπαθώ να τους υλοποιώ με τον δικό μου τρόπο. Δεν είμαι άνθρωπος στατικός. Δεν μπορώ να κάνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Κάνω κάτι για να το πετύχω, να πάω στο επόμενο βήμα και πάντα με περισσότερες απαιτήσεις… Κάπως έτσι ήρθε και η συνέχεια… Τα κοσμήματα που έφτιαχνα από χόμπι, ξαφνικά άρχισαν να πουλιούνται… Και μάλιστα χωρίς να δηλώσω πουθενά ότι είμαι σχεδιάστρια κοσμημάτων! Απλά φίλες και γνωστές, όταν με έβλεπαν να τα φορώ, ήθελαν να τους φτιάξω τα ίδια! Και φυσικά, αν και σκεφτόμουν ότι ίσως να μην κατάφερνα να τα ξανακάνω ακριβώς τα ίδια, τους απαντούσα – με όλο το θράσος που με διακατέχει- ότι ναι μπορώ»!

Δύο πράγματα που την χαρακτηρίζουν είναι τα quotes των 2 από τα 4 τατουάζ της. Το ένα γράφει «audacious is different» και το άλλο, «my way»! Κι αν έχετε ακούσει το ομώνυμο τραγούδι του Φράνκ Σινάτρα, τότε θα καταλάβετε τι εστί Μύριαμ. «Όντως αυτό το μοναδικό τραγούδι με εκφράζει απόλυτα… Γιατί τολμώ και χώνομαι στα πάντα. Κάποτε σκέφτομαι ότι μπορεί να μην τα καταφέρω, πανικοβάλλομαι, αλλά μετά πεισμώνω, βάζω τα δυνατά μου, μέχρι να πετύχω!».

Και στο TedEX της Ρώμης

Κάπως έτσι ήρθε και η συμμετοχή της στο TedEX της Ρώμης, πριν μερικά χρόνια! «Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για TedEX! Ήταν μια περίοδος της ζωής μας, που ο σύζυγός μου ήταν κάθε βράδυ μ’ ένα ipad και παρακολουθούσε ομιλίες TedEX. Προσωπικά δεν με ενδιέφερε το θέμα και ούτε κάν ήξερα πως ακριβώς λειτουργεί…

Δείτε το σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ

Μια ημέρα, παίρνω ένα email από την ιταλίδα συνεργάτιδά μου στη Ρώμη, η οποία μου έλεγε ότι θα ήθελε να μιλήσω για τη ζωή μου σ’ ένα conference. Την ίδια εποχή είχα μια κοπέλα στο PR στην Αγγλία, που επέμενε ότι πρέπει να γίνω public speaker. Kαι εγώ της απαντούσα πάντα ότι δεν τα καταφέρνω να μιλώ δημόσια, μπροστά σε κοινό. Στο πίσω μέρος του μυαλού όμως, πάντα είχα την σκέψη ότι κάποια στιγμή έπρεπε να το κάνω. Έτσι, όταν πήρα το email από την Ιταλία, σκέφτηκα ότι η Ρώμη θα ήταν μια καλή αρχή, να δοκιμάσω και το public speaking! Της απάντησα λοιπόν, ότι θα το κάνω… Έλα όμως, που όταν το ανέφερα στον σύζυγό μου, με ρώτησε αν κατάλαβα ότι ήταν ομιλία σε TedEX που έπρεπε να κάνω… και με συμβούλεψε να μην αποδεχθώ την πρόσκληση, γιατί δεν είχα την εμπειρία. Την άλλη μέρα τηλεφώνησα στον αδελφό μου στην Αγγλία, ο οποίος μου είπε σχεδόν τα ίδια πράγματα… Βέβαια, είναι να μην μου πει κάποιος να μην κάνω κάτι… Και παρόλο που η αλήθεια είναι ότι δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ τι γίνεται σε μια ομιλία TedEX, μετά το πρώτο σοκ, δεν τα έβαλα κάτω… Είπα ότι θα πάω και πήγα! Σε δυο εβδομάδες ήμουν πανέτοιμη! Έγραψα την ομιλία μου, την έμαθα, έκανα «πρόβες» μπροστά στην οικιακή βοηθό μου, στη μαμά μου, στον μπαμπά μου… Ταυτόχρονα, διαβάζοντας το «Talk like Ted», ένα πολύτιμο βιβλίο της Carnine Gallo, που μου χάρισε ο σύζυγός μου, έμαθα και 5 πράγματα για τη «γλώσσα του σώματος»… Έτσι ήξερα πως πρέπει να στηθώ στη σκηνή, πως έπρεπε να τα πω και πήγα… Και παρά το πόσο σοκαρισμένη ήμουν πριν μπω στο αμφιθέατρο, όταν βγήκα στη σκηνή όλα κύλισαν ρολόι… Το TedEX μου πήγε τέλεια, γιατί με πείσμα τα κατάφερα… Όμως, είπα never again! Το προσπάθησα, το κατάφερα, αλλά that’s all!». Αυτή είναι η Μύριαμ! Και πάει στο επόμενο βήμα… Με θάρρος, πείσμα και η επιτυχία είναι δεδομένη!

Οι “transformers” που της άλλαξαν τη ζωή

Tο 2012 λοιπόν, κάνει το ντεμπούτο της η πρώτη συλλογή των κοσμημάτων της. «Τότε είχα μια μανία με το τετράγωνο… Έτσι, αποφάσισα να δουλέψω με τα γεωμετρικά σχήματα, και όσο πιο μικροσκοπικές πέτρες γινόταν να καρφωθούν με το χέρι στο μέταλλο. Έτσι, η πρώτη μου συλλογή  «βαφτίστηκε» με το όνομα “Naked square” και περιλάμβανε πολυμορφικά τετράγωνα δαχτυλίδια, και διαφορετικές πέτρες σε κάθε πλευρά τους».

Δείτε το σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ

Μ’ αυτή τη συλλογή της συμμετείχε το 2013 για πρώτη φορά σε έκθεση κοσμήματος εκτός Κύπρου, στο Λονδίνο. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, την περίμενε μια έκπληξη… «Λίγο καιρό πριν την έκθεση, έβλεπα τα βίντεο της έκθεσης του 2012. Τότε, μου έκανε εντύπωση ένα δαχτυλίδι που είχε ένα μετακινούμενο στοιχείο στο πάνω του κομμάτι. Έτσι, άρχισα να «παίζω» κυριολεκτικά με οδοντογλυφίδες και σπίρτα, προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα πρωτότυπο κόσμημα – μέχρι τον Ιούνιο που ήταν να συμμετέχω στην έκθεση- που να κάνει τη διαφορά! Εκεί ήταν που «γεννήθηκαν» οι “Transformers”, μια συλλογή κοσμημάτων που μεταμορφώνονται, ανάλογα με την περίσταση που θέλεις να τα φορέσεις! Μάλιστα, το πρώτο δαχτυλίδι που έφτιαξα γι’ αυτή τη συλλογή, μου έδωσε και το βραβείο του “Designer of the year 2013” στην έκθεση του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της Jewellery Week. Για να καταλάβετε τι εννοώ, το δαχτυλίδι μεταμορφώνεται σε περιδέραιο, σε βραχιόλι ή σε σκουλαρίκι! Οι “Transformers” παρέμειναν στις συλλογές μου, και κάθε χρόνο πλέον, προσθέτω κάποια νέα κομμάτια».

HerCosmic dust

Το πάθος της για τη δημιουργία όμως, δεν σταμάτησε εκεί… Φέτος, ήρθε η “Cosmic dust”, μια ονειρική συλλογή. Μια συλλογή που δημιουργήθηκε με αφορμή μια φωτογραφία ενός υπέρλαμπρου αστεριού που της κέντρισε το ενδιαφέρον! «Εκείνη η φωτογραφία αποτυπώθηκε στο νου μου και κάπως έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μια συλλογή με αστέρια και άλλα ασύνδετα κομμάτια… Τα σχεδίασα λοιπόν, τα ετοίμασα, τα πήρα και πήγα στη συνεργάτιδα μου στο Λονδίνο. Μόλις τα είδε της άρεσαν, αλλά αναρωτήθηκε πως θα τα «παντρεύαμε» σε μια συλλογή! Ήμουν έτοιμη να φύγω και να την αφήσω να σκεφθεί το concept. Kαι θα ήταν η πρώτη φορά που θα αναλάμβανε κάποιος άλλος την “διεκπεραίωση” της συλλογής! Όμως, όπως ήμουν στο γραφείο της, πήρε τα «αστέρια» μου και τα «φύτεψε» σ’ ένα βάζο με μαύρη άμμο! Αυτό ήταν… Το concept της “Cosmic dust” ήταν γεγονός… », ομολογεί. Στην πορεία η “Cosmic dust” προσεδαφίστηκε στην Κύπρο, και παρουσιάστηκε σε μια εντυπωσιακή βραδιά στο Hamam Omerye, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις μοναδικές δημιουργίες της.

More info

Πληροφοριακά, η Μύριαμ Σώσειλου δουλεύει πάντα με χρυσό και ασήμι, με πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, αλλά πάντα από ethical resources. Γι’ αυτό άλλωστε, πρόσφατα κατάφερε και πήρε το butterfly logo, ως μια διεθνή επιβεβαίωση ότι τα κοσμήματά της είναι φτιαγμένα με υλικά από ηθικά βιώσιμες πηγές. Πάντως, μετά την πρώτη διεθνή αναγνώρισή της ως “Designer of the year” στην έκθεση του Λονδίνου το 2013, οι δημιουργίες της έχουν κατακτήσει τον κόσμο… Τα κοσμήματά της εμφανίζονται σε κοσμηματοπωλεία σ’ όλο τον κόσμο (από το Λονδίνο, στο Ντουμπάι και στο Τόκιο).

Βέβαια, τώρα πια, δυο φορές το χρόνο, η Μύριαμ προσθέτει νέα κομμάτια στις on going συλλογές της, ενώ υπάρχουν και οι limited edition δημιουργίες της, που εμπλουτίζουν με έξτρα δόσεις λάμψης τις υφιστάμενες συλλογές της. Υπάρχουν όμως και οι πιο fashion oriented δημιουργίες της και οι συλλογές της με εικαστικό κόσμημα, που πωλούνται μέσω το MyriamSOS E-Luxury, το on line shop της, στo http://www.e-marpro.com/myriamSOSeluxury/mobile/index.html

 

 

 

 

 

MadameLeFo