Σούπα, το πιο ευπρόσδεκτο πιάτο του χειμώνα

Ποιό είναι το πιο αγαπημένο πιάτο της εποχής; Μα φυσικά, η σούπα! Είτε σας αρέσει πηκτή (ίσως και βελουτέ), είτε πιο αραιή, δεν παύει να αποτελεί ένα γεύμα που θα σας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα. Συνταγές για σούπα; Πάμπολλες! Συνδυασμοί τροφών; Άπειροι! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μπόλικη δόση φαντασίας. Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις πληροφορίες για το πιο ευπρόσδεκτο πιάτο της εποχής.

Διατροφική αξία

Η σούπα έχει πολλά θετικά και μεγάλη διατροφική αξία.

  • Φτιάχνεται αρκετά γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, και την απολαμβάνουμε μεσημέρι και βράδυ.
  • Προσφέρει επιπλέον ενυδάτωση στον οργανισμό σας (ειδικά αν είστε από αυτούς που βάζουν υπενθύμιση στο κινητό για να πιουν νερό).
  • Έχουμε πρόσληψη πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, με αποτέλεσμα να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να εμποδίζουμε την εμφάνιση μιας πιθανής γρίπης που θα μας ταλαιπωρήσει αυτή την εποχή.
  • Το νερό της σούπας φέρνει γρήγορο κορεσμό.
  • Έχει λίγες θερμίδες!

Μπείτε στην κουζίνα και δημιουργήστε!

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και αρχίστε να δημιουργείτε! Θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα και αρκετά υλικά! Βάλτε ό,τι λαχανικό σκεφτείτε: Κολοκύθα, σέλινο, μαρούλι, σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, άγρια χόρτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, πιπεριές, σκόρδο, μυρωδικά. Κι αν σας φαίνονται πολλά για να ψιλοκόβετε και δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικούς κύβους λαχανικών, να τους καταψύξεετ και να τους χρησιμοποιείτε όταν θα φτιάχνετε σούπες. Έτσι, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους έτοιμους ζωμούς, που έχουν πολύ αλάτι!

Αν θέλετε,  μπορείτε ακόμη να πολτοποιήσετε και να φτιάξετε βελουτέ σούπα από οποιοδήποτε λαχανικό (καροτόσουπα, κολοκυθόσουπα, κ.α.) ή και να προσθέσετε λίγο ρύζι. Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε σούπες βράζοντας πρώτα κοτόπουλο ή ψάρι ή κρέας βοδινό και στη συνέχεια να προσθέσετε τα λαχανικά σας. Όλες οι παραπάνω ιδέες, τελειοποιούνται με λίγο αλάτι, πιπέρι, κουρμουμά, μπούκοβο ή τζίντζερ (φρέσκο) και λίγο ελαιόλαδο.

Πολλοί από εμάς, λατρεύουμε το αυγολέμονο, που και αυτό είναι μια ακόμη επιλογή, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν τη φακή σε σούπα. Φυσικά, ο τραχανάς είναι ότι πρέπει για να ζεστάνουμε το “κοκκαλάκι” μας (και ναι ξέρω θέλετε να προσθέσετε και κυβάκια από χαλλούμι. Δεν μπορώ να πω όχι, 4-5 κομματάκια για τη γεύση επιτρέπονται).

Εκμεταλλευθείτε λοιπόν την εποχή, και προσθέστε στη διατροφή σας τη σούπα!

 

More info

H Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Email: dionysia.agalioti@hotmail.com

Facebook: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

https://www.facebook.com/dionysiaagalioti/?ref=br_rs

Instagram page: nutritips_cy (NutriTips – Ioannis & Dionysia)

 

Μάθετε περισσότερα για τη διατροφή κάνοντας κλικ εδώ 

Είστε χορτοφάγος; Βρείτε τις τροφές σας

 

MadameLeFo