Πώς θα χάσετε τα κιλά των γιορτών; Βρείτε το «ευαγγέλιο» της διατροφής 

 Θέλετε να χάσετε τα κιλά των γιορτών χωρίς κόπο; Οι βασικές αρχές για το αδυνάτισμα, αυτές που υιοθετούμε όλοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ακριβώς μετά το Πάσχα, είναι γνωστές: Λιγότερο φαγητό, περισσότερη άσκηση! Όσο, όμως, εύκολο και αν ακούγεται, οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας το κάνουν να φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Σήμερα, η κλινική διαιτολόγος Νάταλυ Κυριακίδου θα μας δώσει όλες τις πρακτικές λύσεις για να γίνει το ακατόρθωτο… κατορθωτό!κιλά

Μετά από μία εξαντλητική ημέρα στο γραφείο, κανείς δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα να ανεβεί στη ζυγαριά και το νούμερο να μας υποδείξει μια αυστηρή… δίαιτα! Όσο για το τρέξιμο στον διάδρομο του γυμναστηρίου; Κανένα… ενδιαφέρον! Από την άλλη, βέβαια, η επίγνωση πως το καλοκαίρι πλησιάζει απειλητικά – με όλες τις απαιτήσεις του- δε φεύγει εύκολα από το μυαλό μας και η πρόβα του μαγιό που θα φορέσουμε στην παραλία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική…

Μυστικά και tips για τα κιλά μας

κιλά Tα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στο να πετύχουμε το στόχο μας και να χάσουμε τα έξτρα κιλά μας! Κι αυτό, χωρίς να χρειαστεί να πεινάσουμε ή να καταφύγουμε σε «δραστικές» λύσεις με απογοητευτικά αποτελέσματα. Και είναι από τις βασικότερες συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρεύομαστε, αλλά και να το διατηρήσουμε, υιοθετώντας τις ως βασικές αρχές της καθημερινής διατροφής μας.

Πρακτικές οδηγίες για να χάσουμε τα κιλά

κιλά [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Καταναλώνουμε λιγότερα λίπη: Επιλέγουμε πάντα άπαχο κρέας, από το οποίο θα αφαιρούμε το ορατό λίπος. Φροντίζουμε να πίνουμε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα λίπη εμπεριέχουν διπλάσιες θερμίδες από ότι οι υδατάνθρακες (άμυλο και ζάχαρη). Προτιμάμε πάντοτε σύνθετους υδατάνθρακες , δηλαδή αμυλούχες τροφές και όχι ζάχαρη. Έτσι τρώγοντας λιγότερα λίπη, είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό για να χάσουμε βάρος.

κιλά [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star-empty”] Χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι: Καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι όταν μαγειρεύουμε και αποφεύγουμε τα αλατισμένα τρόφιμα. Αποφεύγουμε επίσης όσα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι όπως ζαμπόν (χαμ), μπέικον, λουκάνικα, πατέ, κύβος λαχανικών, έτοιμες σούπες, σάλτσες, soy sauce, καπνιστό ψάρι ή κρέας, τσιπς, αλατισμένο πόπκορν, αλλά και τα έτοιμα φαγητά όπως fast food και κατεψυγμένα φαγητά.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μειώνουμε τη ζάχαρη: Αποφεύγουμε ή καλύτερα μειώνουμε τα γλυκά τρόφιμα, όπως γλυκά και αναψυκτικά. Μειώνουμε τη ζάχαρη στις συνταγές ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιούμε περισσότερο φρέσκα φρούτα αντί κονσερβοποιημένα. Το συνιστώμενο όριο ζάχαρης το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνιέται είναι το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 60 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως

τα κιλά[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star-empty”] Πίνουμε λιγότερο αλκοόλ: Αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά και όταν πίνουμε δεν καταναλώνουμε ποτέ περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα. Κρατούμε το ποτό για ειδικές μόνο περιστάσεις και μία μόνο φορά την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν προσέχουμε το βάρος μας, αφού το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο! Προτιμάμε άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς, που θα μας δροσίζουν χωρίς να μας βαραίνουν!

κιλά

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Απολαμβάνουμε το νερό: Πολλές φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, καταλήγοντας να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες, τη στιγμή που αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Αν προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές φέτες λεμόνι στην κανάτα του νερού, για έξτρα γεύση, ή να πιούμε τσάι με φρούτα –χωρίς ζάχαρη. Συνιστώμενη ποσότητα 1 ml νερό ανά θερμίδα την ημέρα.

κιλά [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star-empty”] Δεν αφήνουμε γεύματα πίσω! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που τρώνε μικρά και συχνά γεύματα είναι λιγότερο πιθανόν να είναι υπέρβαρα. Εκτός του ότι η συχνή κατανάλωση γευμάτων αυξάνει τον μεταβολισμό μας, αν μείνουμε νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι περισσότερο πιθανόν να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού αφού θα πεινούμε παραπάνω…

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Πέντε φρούτα & λαχανικά! Προσπαθούμε να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μία μερίδα μπορεί να είναι 2 μανταρίνια, 1 μήλο, μία ντομάτα κ.τ.λ. Φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μετρούν σαν μία από τις καθημερινές μερίδες των φρούτων μας. Απολαμβάνουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρέσκα φρούτα, που σίγουρα αποτελεί ένα εξαίσιο επιδόρπιο που μπορούμε να τρώμε χωρίς ενοχές.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star-empty”] Διατηρούμε καλή φυσική κατάσταση: Μπορεί να ακουστεί αντίθετο με τη διαίσθησή μας, αλλά είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τη γυμναστική σαν ένα μέσο τιμωρίας προς τον εαυτό μας επειδή φάγαμε πολύ, ή για να κερδίσουμε το δικαίωμα να φάμε περισσότερο. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πολύς κόσμος δηλώνει πως μισεί τη γυμναστική. κιλάΑντίθετα, είναι καλύτερα να εστιάσουμε στο πόσο όμορφα νιώθουμε, πόσο καλύτερα κοιμόμαστε το βράδυ, και πόσο περισσότερη ενέργεια έχουμε όταν γυμνάζεστε. Να θυμάστε ότι η φυσική άσκηση είναι ευεργετική, άσχετα αν προσπαθούμε ή όχι να χάσουμε βάρος. Γι’ αυτό, ας τη δούμε θετικά και ας προσπαθήσουμε να την κάνουμε δεύτερη φύση μας.

 

More info

Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  με ειδίκευση στην Παχυσαρκία

Διαιτολόγος Μαμά

(BSc, RD, MSc Weight Management)

www.natalykyriakidou.com

www.dietitianmum.com

Μάθετε περισσότερα tips διατροφής κάνοντας κλικ εδώ

11 διατροφικοί μύθοι και οι αλήθειες τους

 

MadameLeFo