Βάψε τα πασχαλινά αυγά σου με φυσικά χρώματα

Φέτος, βάψε τα πασχαλινά αυγά με φυσικά χρώματα! Η κουζίνα είναι γεμάτη φυτικές, οικολογικές βαφές, που δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κάποιες είναι κρυμμένες στις φλούδες των κρεμμυδιών, ενώ άλλες στα παντζάρια, στο κόκκινο λάχανο και σ’ ένα θαυματουργό μπαχαρικό, τον κουρκουμά. Αποφάσισε να βάψεις τα πασχαλινά αυγά σου με φυτικές βαφές, αφού η διαδικασία μοιάζει με χαλαρωτικό παιχνίδι-πρόκληση της φαντασίας! Και το αποτέλεσμα θα είναι γεμάτο εκπλήξεις για σένα και τα παιδιά σου!

πασχαλινά αυγά

Σεβόμαστε το περιβάλλον και το καλό του πλανήτη μας… Γι’ αυτό και φέτος αποφασίσαμε να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά μας με φυτικές βαφές… Επειδή όμως η φύση είναι απρόβλεπτη, το βάψιμο των αυγών με φυτικές βαφές δεν είναι επιστήμη, αλλά τέχνη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε απόλυτα το αποτέλεσμα! Η διαδικασία, όμως, είναι οπωσδήποτε διασκεδαστική. Φέτος, λοιπόν, προτίμησε να βάψεις κάπως διαφορετικά τα αυγά του Πάσχα. Με φυσικές μεθόδους, που όμως ήταν πολύ διαδεδομένες τα παλιότερα χρόνια. Άλλωστε, η μαμά σου και η γιαγιά σου έβαφαν τα αυγά του Πάσχα με παρόμοιους τρόπους. Για το βάψιμό τους λοιπόν, χρησιμοποίησε λαχανικά ή μπαχαρικά, και θα έχεις τα πιο παιχνιδιάρικα, οικολογικά και προπαντός υγιεινά αυγά!

 Πασχαλινά αυγά, it’s a big story

Το βάψιμο των αυγών αποτελεί πολύ παλιό και παγκόσμιο έθιμο για τον χριστιανικό κόσμο, κατά το Πάσχα. Το κόκκινο χρώμα τους, που είναι το πιο διαδεδομένο, συμβολίζει την ανανέωση της ζωής. Οι ερμηνείες βέβαια που δίνονται είναι πάρα πολλές. Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν και άλλα χρώματα, κίτρινα, μπλε, ροζ ή τα άφηναν άσπρα αν είχαν πένθος. Το αυγό το Πάσχα, είχε πάντα την έννοια του δώρου.

Δώρο από τον μεγάλο στον μικρό, ή των πλουσίων στους φτωχούς και αργότερα το έδιναν οι μαθητές στον δάσκαλο, οι πιστοί στον Πατριάρχη, οι υπήκοοι στον Βασιλιά κ.λ.π. Πάντως, αν δεν βρήκες ακόμη το χρόνο να βάψεις τα αυγά σου για το Πάσχα, μην απελπίζεσαι. Ακόμη και τώρα, υπάρχει ο τρόπος… Καταρχήν, σήμερα, την Αγία Πέμπτη, ή Κοκκινόπεφτη, είναι η μέρα, που παραδοσιακά βάφονται τα πασχαλινά, κόκκινα αυγά. Και επειδή είναι και τα παιδιά στο σπίτι, είναι ευκαρία να το διασκεδάσετε!

Οι 2 κλασικοί τρόποι

Βέβαια, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψεις τα αυγά σου: Με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα. Επίσης, αν έχεις μικρά παιδιά, ο καλύτερος τρόπος για να τα απασχολήσετε δημιουργικά είναι να τα αφήσετε να ζωγραφίσουν τα κόκκινα αβγά. Θα προμηθευτείς μη τοξικά χρώματα, που θα τα βρεις σε βιβλιοπωλεία και σε καταστήματα παιγνιδιών, και θα ξυπνήσει ο καλλιτέχνης που κρύβουν μέσα τους.

Ζεστός: Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα. Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα σε τόσο διάλυμα χρώματος ώστε να καλύπτονται τελείως και όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για το κάθε χρώμα. Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά βράζοντας παράλληλα και το υλικό μας, π,χ. τα παντζάρια ή τα κρεμμύδια. Έτσι όμως τα αυγά θα έχουν κηλίδες και πιτσιλιές. Για ομοιογενές χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά που θα μας δώσουν χρώμα, σουρώνουμε, και στο καθαρό αυτό διάλυμα προσθέτουμε το ξίδι και τα αυγά.

Κρύος: Δίνει πιο ανοιχτά χρώματα. Μουλιάζουμε τα αυγά, που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, στο σουρωμένο διάλυμα, που και αυτό είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Υπόψην, πρέπει να καλύπτει τελείως τα αυγά, Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση που θέλουμε.

Επιλέξτε οικολογικά χρώματα

Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι για 8-10 αυγά, εκτός από τη συνταγή του μοβ (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

Βαθύ κόκκινο: Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερο κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Ροζ: Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

Ανοιχτό πορτοκαλί: Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, βράζουμε τα αυγά για μισή ώρα περίπου σε έτοιμο διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμο­κρασία δωματίου. Στο yοutube θα βρείτε άπειρες ιδέες. Δείτε ένα σχετικό βίντεο που έχει αρκετό ενδιαφέρον κάνοντας κλικ εδώ

Βαθύ κίτρινο: Ρίχνουμε 5 κουταλιές κιτρινόριζα (κουρκουμάς), 2 κουταλιές ξύδι και νερό, έτσι ώστε να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε για 30 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε σε γάζα. Μετά, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Ανοιχτό μοβ: Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώμα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομ­μένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξί­ζουν τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15′, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά αποφεύγουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.

Ιδέες και τεχνικές για τη διακόσμηση

πασχαλινά αυγά Δοκιμάστε τα στένσιλ: Με αυτοκόλλητα στένσιλ θα κάνουμε εύκολα και γρήγορα σχέδια στα αυγά. Κολλάμε το σχέδιο (πεταλούδα, λουλούδι κλπ.) στο βρασμένο λευκό αυγό, το βάζουμε μέσα σε ένα κομμάτι διάφανο καλσόν, το σφίγγουμε στις άκρες για να μη φύγει το αυτοκόλλητο και το βουτάμε στο διάλυμα χρώματος σε θερμοκρασία δωματίου (κατά προτίμηση στο παντζάρι, που είναι το εντονότερο). Το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με ένα κουτάλι, βλέπουμε αν το χρώμα έχει «πιάσει». Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αυγό και ξεκολλάμε το στένσιλ. Αυτό που μένει λευκό στο κέλυφος είναι το τμήμα κάτω από το αυτοκόλλητο. Το ίδιο αποτέλεσμα θα πετύχουμε αν χρησιμοποιήσουμε μικρά φυλλαράκια, πέταλα από λουλούδια, κ.λ.π., ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία. Όταν απομακρύνουμε το φύλλο, θα μείνει το αποτύπωμα του πάνω στο αυγό. Εμείς πάντως, στο MadameLeFo πειραματιστήκαμε για ορισμένα από τα πασχαλινά αυγά μας μ’ αυτό τον τρόπο και τα πετύχαμε διάνα! Οι φωτογραφίες μας μιλάνε από μόνες τους!

πασχαλινά αυγά Κόψε λουλούδια και φυλλαράκια: Μαζεύουμε μικρά ανθάκια και φύλλα με διάφορα σχήματα. Αφαιρούμε το μίσχο τους για να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται, τα τοποθετούμε προσεχτικά, χωρίς να τσαλακωθούν τα πέταλα τους, ανάμεσα σε δύο χαρτοπετσέτες και στη συνέχεια μέσα σε ένα βαρύ βιβλίο, για λίγες μέρες. Όταν τα βγάλουμε, θα είναι επίπεδα και έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε. Βουτάμε ένα πινελάκι σε μη τοξική, διαφανή κόλλα, τοποθετούμε με απαλές κινήσεις το αποξηραμένο λουλούδι στο ήδη βαμμένο αυγό και το κολλάμε με κόλλα με το πινελάκι για να κολλήσει το λουλούδι.

Χρησιμοποίησε τις φλούδες των κρεμμυδιών: Τρίβουμε και καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξίδι και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σπάγκο γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγό σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Αυτή η τεχνική δημιουργεί ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις πάνω στο κέλυφος.

Τα μυστικά για τα πιο τέλεια πασχαλινά αυγά

  • Καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα δείχνουν εντονότερα επάνω τους.
  • Επειδή έχετε να κάνετε με φυτικές βαφές, μη νομίζετε πως δεν λερώνουν! Ιδίως τα παντζάρια βάφουν το ίδιο ή και περισσότερο από οποιαδήποτε βαφή αυγών θα βρείτε στην αγορά. Φορέστε πλαστικά γάντια λοιπόν και καλύψτε το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.
  • Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα αυγά, πλύνετε τα καλά, για να απομακρύνετε λιπαρές ουσίες στο τσόφλι, που θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί.

  • Για να μη σπάσουν τα αυγά σας πάνω στη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, πρέπει να χαμηλώσετε οπωσδήποτε τη φωτιά.
  • Μπορείτε να πειραματιστείτε αναμιγνύοντας τα χρώματα σε ένα μικρό μπολ και βάζοντας ένα αυγό, ώστε να δείτε τι απόχρωση θα πάρει. Τα φυσικά χρώματα είναι γεμάτα εκπλήξεις.
  • Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά.

Και gourmet προτάσεις με  πασχαλινά αυγά 

Τα βρασμένα και τσουγκρισμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία βδομάδα. Φτιάξτε τα σαλάτα, ή χρησιμοποιήστε τα σε πίτες, ή ακόμη και σε ρολό με κρέας (κιμά). Η πιο γκουρμέ εκδοχή είναι να σερβίρετε σαν ορεκτικό. Άπλωσε σε φρυγανισμένο ψωμί μισό αβοκάντο που θα το έχεις λιώσει με πιρούνι, και από πάνω βάλε ένα αυγό κομμένο σε φετούλες… Τόσο απλό, τόσο υγιεινό και πεντανόστιμο!

Καλή επιτυχία στα χρώματα αλλά και στην μάχη του τσουγκρίσματος!

 

Βρες κι άλλες πασχαλινές ιδέες κάνοντας κλικ εδώ

Πασχαλινές προετοιμασίες με άρωμα γιορτής

 

 

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo