Παντζάρι! Let’s… beet it! Κερδίζετε… πόντους υγείας!

Το παντζάρι, ή κοκκινογούλι, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι! Και είναι τόσο θαυματουργό, που σίγουρα δεν μπορείτε να του αντισταθείτε! Απολαύστε το σε σαλάτες ή σε κατακόκκινους χυμούς, χωρίς τύψεις. Γιατί; Εμείς συγκεντρώσαμε τους καλύτερους λόγους για να το τιμήσετε.

παντζάρι

Σήμερα, εκτός από την εθνική επέτειο για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, γιορτάζεται διεθνώς και η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Γι’ αυτό σας και επιλέξαμε να αναφερθούμε στο παντζάρι και τις διατροφικές ιδιότητές του, μια και όλοι οι χορτοφάγοι και μη, το λατρεύουν! Το ολοκόκκινο παντζάρι λοιπόν, είναι τόσο ευεργετικό, που είναι κατάλληλο για όλους μας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

παντζάρι

Παντζάρι, με ευεργετικές ιδιότητες

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που καταπολεμά τόσες πολλές παθήσεις, και είναι θαυματουργό για την υγεία μας. Επιστήμονες μελέτησαν το παντζάρι και απέδειξαν ότι η κατανάλωσή του είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη (το αντιοξειδωτικό που του δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα). Γι’ αυτό και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες.

Παντζάρι, σύμμαχος για καλή υγεία

Τo κατακόκκινo παντζάρι βοηθά στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία ή και  το διαβήτη.

Παντζάρι, θα σας δώσει… δύναμη

Θεωρείται η must τροφή για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα και για όσους θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού ενισχύει τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. παντζάριΗ υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Ξεχάστε την πίεση, με παντζάρι  

παντζάριΟ χυμός παντζαριού βοηθά και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι 250 ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους μέσα σε 24 ώρες.

παντζάρι

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος έχει ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.

Παντζάρι, μειώνει την χοληστερίνη

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μειώνει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Παντζάρι και για γερή καρδιά

Το παντζάρι περιέχει μια ουσία, τη βηταΐνη, που μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. παντζάριΜεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη που συντελεί στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζεται η καρδιά.

Παντζάρι, αποτρέπει την οστεοπόρωση

παντζάρι

Το παντζάρι έχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου, απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι, το παντζάρι βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου.

Έχει κι άλλες ιδιότητες

Το παντζάρι αποτελεί ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθά σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται θαυματουργός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά τα οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες. παντζάρι

Παντζάρι, με αντιοξειδωτική δράση

Το παντζάρι περιέχει βητακυανίνη, το αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Έρευνες  απέδειξαν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του παντζαριού ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

παντζάριΕπίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

παντζάρι

Μάθετε και για τη διατροφική αξία των ροδιών εδώ

Ρόδι, για αποτοξίνωση, αδυνάτισμα και ομορφιά

MadameLeFo