Ο Διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια

Ο Διαβήτης έχει τη δική του ημέρα: Κάθε χρόνο, στις 14 Νοεμβρίου “γιορτάζεται” η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι για το μεγάλο κεφάλαιο αυτής της αυτοάνοσης ασθένειας. Για το 2018 και το 2019 το θέμα είναι “Οικογένεια και Διαβήτης”. Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Διονυσία Αγαλιώτη, θα μας δώσει σήμερα τα σημαντικότερα σημεία που ενδιαφέρουν όλους μας.

Διαβήτης

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη θεσμοθετήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, γιατί αυτή είναι η ημέρα γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922.

Διαβήτης: Τα νούμερα μιλούν…

ΔιαβήτηςΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας o διαβήτης είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει

  • πάνω από 425 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη.
  • 1 στους 2 ανθρώπους που πάσχει δεν έχει διαγνωσθεί.
  • 80% των ασθενών έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2.
  • Μέχρι το 2030 θα πάσχουν πάνω από 522 εκατομμύρια άνθρωποι.
  • Περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.
  • Μέχρι το 2030 αναμένεται ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη να ανέβει στα 552 εκατομμύρια. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) έχει ανακοινώσει ότι ο διαβήτης είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου ανά το παγκόσμιο.

Διαβήτης“Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια” είναι το θέμα που έχει επιλεγεί φέτος για την ενημέρωση του κοινού. Και πρόκειται για ένα θέμα που σκοπό έχει να επισημάνει ότι ο διαβήτης δεν επηρέαζει μόνο το άτομο που πάσχει, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας, τόσο από άποψη ψυχολογίας, όσο και στις καθημερινές συνήθειες μέσα σε ένα σπίτι.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα και εμφανίζεται λόγω διαταραχής της ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας.

ΔιαβήτηςΔιαβήτης τύπου 1: Ο Διαβήτης τύπου 1 ονομάζεται και αλλιώς ως ινσουλινοεξαρτώμενος και χαρακτηρίζεται είτε από πλήρη έλλειψη ινσουλίνης, είτε από αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάτων του παγκρέατος πάνω από 80%. Σε αυτόν τον τύπο, τα άτομα θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο σχήμα ενέσιμης ινσουλίνης, ενώ εμφανίζεται κυρίωσε σε άτομα νεότερης ηλικίας.

Διαβήτης

Διαβήτης τύπου 2: Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συχνός διαβήτης. Σε αυτόν τον τύπο, υπάρχει διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης σε μικρότερο βαθμό, γι’ αυτό δεν γίνεται ενέσιμη ινσουλίνη. Ως θεραπεία προτείνεται η συμμόρφωση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση) μαζί με φαρμακευτική αγωγή.  Αν δεν υπάρξει εφαρμογή των παραπάνω, τότε είναι πιθανό τα πάσχοντα άτομα να χρειαστούν χορήγηση ινσουλίνης περίπου 10 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.

Διαβήτης & Διατροφική αντιμετώπιση

ΔιαβήτηςΗ διατροφή είναι το Α και το Ω είτε πάσχουμε από διαβήτη είτε όχι. Όμως, εάν έχουμε διαγνωσθεί θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί πως ο περιορισμός των απλών υδατανθράκων από τη διατροφή, έχει καλύτερη απόδοση παρά έναν απλό περιορισμό θερμίδων. Στους απλούς υδατάνθρακες συμπεριλαβάνονται η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι το λευκό αλεύρι – ψωμί – ρύζι – ζυμαρικά, το σιρόπι γλυκόζης, τα αναψυκτικά κ. α.

ΔιαβήτηςΤα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν απλούς υδατάνθρακες, αλλά έχουν τη μοναδική ιδιότητα όταν εισέρχονται στον οργανισμό, να έχουν τη δράση των σύνθετων. Οπότε, συστήνεται μια διατροφή εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και σωστό καταμερισμό γευμάτων. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων.

Διαβήτης

Πολύ σημαντική είναι και η εκπαίδευση των ατόμων όταν ακολουθείται σχήμα ενέσιμης ινσουλίνης τόσο πάνω στη διατροφή τους, όσο και στην ρύθμιση των μονάδων ινσουλίνης.

ΔιαβήτηςΔυστυχώς, λιγότερα από 1 στα 4 άτομα μιας οικογένειας έχει τη δυνατότητα σε μια τέτοια εκπαίδευση. Με βάση αυτό το γεγονός έχει σχεδιασθεί φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις μέρες μας και αν δημιουργηθούν κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης των ασθενών, τότε ο διαβήτης, ίσως, πάψει να αποτελεί ένα από τα προβλήματα υγείας που οδηγούν σε αυξημένη θνητότητα.

Διαβήτης

More info

Η Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Αναζητήστε την στο Facebook https://www.facebook.com/dionysiaagalioti/

και στο Instagram 

https://www.instagram.com/nutritips_cy/

(NutriTips – Ioannis & Dionysia)

 

Μάθετε περισσότερα για την διατροφή κάνοντας κλικ εδώ

Η διατροφή σας, πόσο χαρούμενους σάς κάνει;

MadameLeFo