Ξέρετε ποιές τροφές μας αναζωογονούν;

Κι όμως, υπάρχουν τροφές που μας αναζωογονούν… Ναι, και ο σύγχρονος άνθρωπος τις χρειάζεται… Γιατί; Απλά, επειδή κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς… Κι αυτό το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα την ψυχοσωματική κούραση. Κι αυτή με τη σειρά της έχει επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή, αλλά και στην υγεία του. Μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση του εξαντλητικού ρυθμού της ζωής μας παίζει και η διατροφή μας. Ας δούμε με τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου Μαργαρίτας Σωκράτους μερικά μικρά διατροφικά μυστικά. 

τροφές
Ξηροί καρποί: Είναι πολύ καλές πηγές του συνένζυμου Q10, και μελέτες το συσχετίζουν με την τόνωση και την αύξηση της διάθεσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας από το κύτταρο. Οι ξηροί καρποί μειώνουν το αίσθημα της πείνας, που από μόνη της μπορεί να προκαλέσει περισσότερη νευρικότητα. Παράλληλα όμως, περιέχουν και μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγνησίου, δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.

τροφέςΜέλι: Άμεση πηγή ενέργειας και αντιοξειδωτικών ουσιών που αποτελούν το “άμεσο φάρμακο” για την κόπωση. Αποφύγετε λοιπόν το απογευματινό γλυκό και προτιμήστε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λίγους ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση αμύγδαλα ή καρύδια) και λίγο μέλι.

τροφές

Φρούτα και λαχανικά: Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις συστάσεις επίσημων διεθνών φορέων Διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Νιώθεις κουρασμένη; Πάρε μια μπανάνα! Το χορταστικό αυτό φρούτο αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου για τον οργανισμό που βοηθά στην ταχύτερη αναζωογόνηση. Επίσης οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα ακτινίδια και ο ανανάς είναι μερικές από τις τροφές που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για το αίσθημα της ηρεμίας, της καλής διάθεσης και της ευφορίας.

τροφέςΨάρια: Tα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια συμβάλλουν και στην καλή υγεία του εγκεφάλου και στη μείωση του ρυθμού απώλειας της απομνημονευτικής μας ικανότητας. Παράλληλα, περιέχουν αμινοξέα που επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τη διάθεση και τονώνοντας τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε λοιπόν, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιο σας ψάρια όπως σολωμό, τσιπούρα, φαγκρί, σαρδέλλα κ.α.

Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τα επιπεδα του άγχους με την αύξηση του μεταβολισμού. Επίσης, βοηθά στην άμεση διαύγεια του εγκεφάλου αφού δημιουργεί μια εγρήγορση αρκετά σύντομα αφού καταναλωθεί. Καταπολεμά την κόπωση αφού σύμφωνα με μελέτες, οι φλαβονόλες που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα αυξάνουν τη ροή του αίματος σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου για 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση.

τροφέςΛιναρόσπορος:  Ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων καθώς και λιπαρών οξέων. Γι’ αυτό όχι απλά αποτελεί ασπίδα απέναντι σε κρυολογήματα, αλλά βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τονώνοντας τον οργανισμό όταν το χρειάζεται. Θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύοντας έτσι από ιώσεις που μπορούν να μας εξασθενίσουν.

Ακόμα, για να μειώσετε την κούραση και να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας πρέπει να καταναλώνετε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό, φροντίστε να καταναλώνετε κάποιο σνακ ή γεύμα κάθε 3- 4 ώρες.

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε! Έρευνες έχουν δείξει ότι νιώθουμε ιδιαίτερα κουρασμένοι όταν τα αποθέματα νερού στον οργανισμό μας έχουν εξαντληθεί. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως ένα από τα βασικά συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η έλλεψη συγκέντρωσης και τα κενά μνήμης.

Σημειώστε επίσης: Όταν είστε σε κατάσταση έντονου στρες, είναι καλό να αποφεύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, γιατί θα σας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς. Αντίθετα μπορείτε να πιείτε άφθονο τσάι απο διάφορα βότανα, όπως χαμομήλι. Έρευνες δείχνουν πως τα ροφήματα χαμομηλιού έχουν ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση.

More info

 Η Μαργαρίτα Σωκράτους, BSc(Hons), R.D. είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, E-mail: info@ieatwise.com Website: www.ieatwise.com 

Facebook: Nutrition Centre www.ieatwise.com Instagram: @ieatwise

MadameLeFo