Νηστεύεις; Βρες τις διατροφικές παγίδες & χρήσιμα tips

Νηστεύεις; Μάθε όλες τις διατροφικές παγίδες και βρες χρήσιμα tips για να έχει αποτελέσματα η νηστεία σου. Γιατί, ναι, μπορεί να χάνεις κιλά αφαιρώντας από το καθημερινό σου διαιτολόγιο διάφορες ομάδες τροφίμων. Εάν όμως, αποφάσισες να νηστέψεις μόνο και μόνο με τη σκέψη ότι θέλεις να χάσεις τα επιπλέον κιλά σου, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς. Γιατί η νηστεία κρύβει και “παγίδες”… H Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη θα λύσει όλες τις απορίες σου. 

Τώρα είναι νηστεία, πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν στόχο να την ακολουθούν, αποκλείοντας από τη διατροφή τους το κρέας και όλα τα παράγωγά του, δηλαδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αυγό. Συχνά, έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι αφαιρώντας από το καθημερινό μας διαιτολόγιο διάφορες ομάδες τροφίμων, χάνουμε βάρος. Αυτό, οδηγεί αρκετό κόσμο στην απόφαση να ξεκινήσουν νηστεία για να αποβάλλουν το επιπλέον σωματικό βάρος που πιθανόν έχουν. Είναι, όμως, αυτή η σκέψη σωστή ή, μήπως, η νηστεία κρύβει “παγίδες”; H Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη θα  μας λύσει όλες μας τις απορίες.

1η Διατροφική παγίδα

Αποκλείοντας από τη διατροφή τη ζωική πρωτεΐνη, αν δεν γίνουν σωστοί συνδυασμοί τροφίμων, τότε ο οργανισμός δεν θα παίρνει την απαραίτητη πρωτεΐνη και τα μικροθρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αυτές οι τροφές. Άρα, επιλέγοντας γεύματα και σνακ με κριτήριο να είναι νηστίσιμα, ίσως και να στερούμε από το σώμα μας σημαντικά συστατικά. Για το λόγο αυτό, καλύτερα είναι να ακολουθήσουμε ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο από κάποιον ειδικό.

2η Διατροφική παγίδα

Αν δεν σκεφτείς προσεκτικά τις επιλογές που θα κάνεις κατά το χρονικό διάστημα της νηστείας, είναι αυξημένο το ενδεχόμενο να καταναλώνεις πολλές συσκευασμένες επεξεργασμένες τροφές. Αυτές, εκτός από πολλά συντηρητικά, είναι πλούσιες πηγές αλατιού και ζάχαρης. Το αλάτι αν υπερβεί την επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη δημιουργεί κατακρατήσεις και η ζάχαρη… Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση: πολλές, άχρηστες θερμίδες και καμία διατροφική αξία.

3η Διατροφική παγίδα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι πιθανό να καταναλώνουμε λιγότερη πρωτεΐνη από αυτή που πρέπει εάν δεν προσέξουμε τη διατροφή και τους συνδυασμούς τροφών που κάνουμε. Η πέψη της πρωτεΐνης γίνεται πιο αργά, ενώ των υδατανθράκων πιο γρήγορα. Επομένως, αν κάθε μας γεύμα είναι, κυρίως, πηγή υδατάνθρακα, τότε θα πεινάμε και πιο γρήγορα. Όταν δε, μιλάμε και για απλό υδατάνθρακα χωρίς πολλές φυτικές ίνες, τότε το συχνό τσιμπολόγημα και οι λιγούρες είναι σίγουρες.

4η Διατροφική παγίδα

Αν δεν κάνεις τη νηστεία για τους σωστούς λόγους και καταπιέζεις σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό σου να διακόψει απότομα αγαπημένες τροφές, τότε η κραιπάλη μετά το τέλος της είναι σίγουρη. Δες τη νηστεία σαν μια ευκαιρία να αποδείξεις ότι η αυτοσυγκράτηση και η θέληση σου είναι δυνατότερες από την “ανάγκη” σου για κάποιες τροφές. Αυτή είναι και η βασική αρχή της νηστείας. Αν είναι να το κάνεις γιατί “πρέπει”, τότε δούλεψέ το μέσα σου και την επόμενη περίοδο νηστείας, θα έρθουν όλα πιο ομαλά και εύκολα.

 

Η Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Θα την αναζητήσεις στο Facebook https://www.facebook.com/dionysiaagalioti/

και στο Instagram 

https://www.instagram.com/nutritips_cy/

(NutriTips – Ioannis & Dionysia)

 

Μάθε περισσότερα για την νηστεία και τις διατροφικές συνήθειες κάνοντας κλικ πιο κάτω

Μεγάλη Σαρακοστή και οι διατροφικές συνθήκες της!

 

 

 

MadameLeFo