Νηστεία σημαίνει απαραίτητα και καλή διατροφή;

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που άρχισε από την Καθαρή Δευτέρα βασίζεται στην αποφυγή των ζωϊκών προϊόντων, ενώ το λάδι επιτρέπεται μόνον τα Σαββατοκύριακα. Τελικά η νηστεία είναι ωφέλιμη για την υγεία μας; Η Νάταλυ Κυριακίδου, η κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος δίνει όλες τις απαντήσεις. 

Άλλοι επιτρέπουν στη διατρφοή τους το λάδι μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Μερικοί ακολουθούν μία αρκετά πιο αυστηρή διατροφή αποφεύγοντας πλήρως τα ζωικά προϊόντα. Κάποιοι άλλοι αρκούνται στο να αποφεύγουν το κρέας, ενώ συνεχίζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Τελικά είναι η νηστεία κάτι ωφέλιμο για την υγεία μας; Ποια είναι τα πιθανά ρίσκα της αυστηρής νηστείας για τον οργανισμό μας; Ας δούμε τι μας είπε η κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Νάταλυ Κυριακίδου.

Νηστεία & θερμίδες

Καταρχήν,  η πρόσληψη σε θερμίδες κατά την διάρκεια της νηστείας δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με την περίοδο όπου δεν νηστεύουμε. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον καθένα μας αφού πολλοί μειώνουν εξαιρετικά την ποσότητα της διατροφής τους. Άλλοι μπορεί να τρώνε την ίδια ποσότητα με πριν ή και περισσότερο. Ωστόσο, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης (π.χ. κρέας, πουλερικά, ψάρι) μπορεί να επιφέρει την αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων (π.χ. ψωμί, πατάτα, ρύζι). Κι όμως, αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες.

Νηστεία & τα πλεονεκτήματα της  

Βεβαίως, το θετικό είναι ότι η νηστεία συνδέεται με μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, αφού αυτό προέρχεται κυρίως από τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και το πλήρες γάλα. Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας μας. Κι αυτό, γιατί έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώνεται αρκετά. Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης απέδειξε ότι η νηστεία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και με μία διατροφή πλούσια σε καλά λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Οι ερευνητές κατέληξαν πως η νηστεία αποτελεί σωτηρία για το σώμα. Βλέπετε, λόγω της νηστείας δεν παρουσιάζονται προβλήματα όπως αυξημένη χοληστερόλη και κατ’ επέκταση καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health.

Aκόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Μάλιστα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και όσπριων μπορεί να φτάνει και τα 30 γραμμάρια την ημέρα (μικρότερη συνιστώμενη πρόληψη 18 με 24 γραμμάρια). Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως καρκίνο του παχεός εντέρου και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Νηστεία και τα μειονεκτήματα της  

Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η νηστεία συνδέεται με μειωμένη κατανάλωση σιδήρου. Ο σίδηρος στο κρέας έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και μπορεί να απορροφηθεί σε μεγάλες ποσότητες σε αντίθεση με το σίδηρο που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο, αλλά έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες, εξαιτίας ορισμένων συστατικών που υπάρχουν κυρίως στα όσπρια (π.χ. τανίνες, φυτικό οξύ). Ακόμα, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ φαίνεται να προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, αφού βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Για πολλούς μπορεί η μειωμένη κατανάλωση σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέους να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το διάστημα της νηστείας. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι έγκυες και τα παιδιά, αλλά και στις γυναίκες με αυξημένη απώλεια σιδήρου (έμμηνος ρύση). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνονται όσπρια, δημητριακά, αλλά και θαλασσινά. Επίσης η πρόσληψη της βιταμίνης Γ που βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, αλλά και στους χυμούς (π.χ. χυμό πορτοκάλι), θα πρέπει να αυξηθεί. Και ο λόγος είναι απλός: Η Βιταμίνη Γ αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών με υψηλή βιολογική αξία είναι κι αυτή μειωμένη, αφού συνήθως τις παίρνουμε όταν καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα. Να θυμάστε ότι οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κυττάρων μας, αλλά και στην αύξηση και διατήρηση του μυϊκού ιστού. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιλαμβάνουμε θαλασσινά και όσπρια στην διατροφή μας, όταν αυτό επιτρέπεται. Επίσης, για συμπληρωμένη πρωτεΐνη καλό είναι να συνδυάζουμε ορισμένα φαγητά, όπως για παράδειγμα όσπρια με μαύρο ψωμί ή με ρύζι.

Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να συμβάλλει στη σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα θρεπτικά συστατικά κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 

με ειδίκευση στην Παχυσαρκία

 (BSc, RD, MSc)

www.natalykyriakidou.com

www.dietitianmum.com

 

Βρείτε περισσότερες συμβουλές για τη διατροφή κάνοντας κλικ εδώ

MadameLeFo