Νηστεία, η καλύτερη ευκαιρία για σωστή διατροφή!

Καθαρά Δευτέρα σήμερα, και η περίοδος της νηστείας του Πάσχα που αρχίζει από τώρα, συμβολίζει την εγκράτεια και τη θρησκευτική ευλάβεια. Aς την εκμεταλλευτούμε δεόντως, για το καλό της υγείας και της αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. 

Βέβαια, στην Ορθοδοξία έχουμε δύο μακροχρόνιες νηστείες, αυτή πριν το Πάσχα και  αυτή πριν τα Χριστούγεννα.  Η βασική διαφορά των δύο όσο αφορά την διατροφή είναι ότι σε αυτή των Χριστουγέννων επιτρέπεται το ψάρι, ενώ στην υπόλοιπη περίοδο μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις το ψάρι είναι επιτρεπτό.  Τώρα, όσον αφορά στην νηστεία του Πάσχα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Σαββατοκύριακα επιτρέπονται τα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια) και μπορείτε να τα καταναλώνετε άφοβα. Η νηστεία λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και βοηθά τόσο στον επαναπροσδιορισμό των καθημερινών επιλογών μας, όσο και στην τόνωση της υγείας μας. Εκμεταλλευτείτε την! Πώς; Η κλινική διαιτολόγος Άννα Κορτέση μας δίνει τις επιστημονικές συμβουλές της.

Επιστροφή στα… ξεχασμένα

Ναι, χάρη στη νηστεία, έχουμε μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τροφές και φαγητά που μας έχουν λείψει! Με το κρέας και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης να απουσιάζουν από σήμερα και για 48 ημέρες (μέχρι το Πάσχα) από το τραπέζι μας, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα λαδερά, τα όσπρια και τα θαλασσινά έχουν ξανά την τιμητική τους!

Τα μονοακόρεστα λιπαρά που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια των νηστειών από τα φυτικά προϊόντα αντικαθιστούν τα πολυακόρεστα ή «κακά» λίπη του κρέατος, που ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερίνης.

Την ίδια στιγμή, τα φρούτα, τα λαχανικά, αλλά και οι ξηροί καρποί βοηθούν κατά τη διάρκεια της νηστείας να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό σας. Με αυτό τον τρόπο η νηστεία βοηθά στην βελτίωση της υγείας μας, ενώ είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την απώλεια περιττών κιλών.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτές τις ημέρες του χρόνου! Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίσουμε να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων. Δεν είναι ανάγκη να το παρακάνουμε τρώγοντας χωρίς μέτρο μόνο 2-3 παραδοσιακά νηστήσιμα εδέσματα.

Ας φροντίσουμε να εξαντλήσουμε τους άπειρους συνδυασμούς που μας προσφέρουν τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και το ελαιόλαδο και ας χαρούμε δημιουργικά στην κουζίνα την αλλαγή στη διατροφή μας. Επίσης, τα θαλασσινά είναι μία πηγή ωμέγα 3 λιπαρών, σιδήρου και βιταμινών Β12 αλλά και σεληνίου. Κατά την διάρκεια των ημερών της νηστείας είναι ευκαιρία να τα θυμηθούμε ξανά και να τα διατηρήσουμε ως βασικές επιλογές στην καθημερινής σας διατροφή, και ακόμα καλύτερα και μετά την λήξη της νηστείας. Τέλος, θα μας βοηθήσει να έχουμε υπόψη μας ότι η απορρόφηση του σιδήρου από τα ζωικά τρόφιμα είναι μεγαλύτερη. Έτσι, όταν κάνουμε νηστεία, είναι καλό να προσθέτουμε στο μενού μας όσπρια και λαχανικά.

Φακές, φασόλια, ρεβύθια, σπανάκι και ξηροί καρποί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται ακόμα πιο εύκολη.

Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Η νηστεία, συμβολίζει την εγκράτεια και τη θρησκευτική ευλάβεια. Είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και βοηθά τόσο στον επαναπροσδιορισμό των καθημερινών επιλογών μας όσο και στην τόνωση της υγείας μας. Ας την εκμεταλλευτούμε δεόντως!

 

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την

στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life 

και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

 

MadameLeFo