Μπαχάρια: Αρώματα & γεύσεις στο τέλειο «πάντρεμα»

Μπαχάρια με μυρωδιές ανεπανάληπτες… Από κανέλα, γαρύφαλλα, αστεροειδή γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο… Τέσσερα μπαχαρικά μας προσφέρουν απλόχερα το άρωμά τους στα γλυκίσματα και τα φαγητά μας… Και πλημμυρίζουν το σπίτι με την πιο φίνα μυρωδιά. Σήμερα, αναλαμβάνουμε να σε μυήσουμε στον μαγικό κόσμο των γιορτινών μπαχαρικών και να σε μεταφέρουμε τα πιο μυρωδάτα μυστικά τους.

Μπαχάρια; Ασφαλώς… Γιατί τι θα ήταν τα μελομακάρονα χωρίς κανέλα; Το γκάμον χωρίς τα γαρύφαλλα, η μπεσαμέλ χωρίς το μοσχοκάρυδο και το ζεστό κρασί χωρίς τον αστεροειδή γλυκάνισο; Τα μπαχαρικά τα λατρεύουμε έτσι κι αλλιώς, γι’ αυτό και είναι καλά να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους… Μόνον έτσι θα μπορούν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις δημιουργίες μας. Εμείς σου προτείνουμε τα γιορτινά μπαχαρικά, και σου προτείνουμε να τα εντάξεις στους μαγειρικούς πειραματισμούς σου. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Μπαχάρια & κανέλα στα γλυκά

Από τα αρχαιότερα μπαχαρικά,  κατάγεται από την Κεϋλάνη, την Κίνα και την Ινδία. Μιλάμε ασφαλώς για την κανέλα είναι ένα από τα πιο αρωματικά μπαχάρια. Αν και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα αρκετών φαγητών, πιο συχνά τη συναντάμε στη ζαχαροπλαστική. Προτιμά περισσότερο τα γλυκά -τα σιροπιαστά (μελομακάρονα, κανταΐφι, μπακλαβά), τις πίτες φρούτων (μηλόπιτες κ.α.), τα γιορτινά μπισκότα κ.α….Στη μαγειρική μπαίνει σε μαρινάτες, ενώ συνδυάζεται τέλεια με κοκκινιστά κόκκινα κρέατα. Σε ξυλαράκι ή σε σκόνη, όπως κι αν τη χρησιμοποιήσεις κάνε το με φειδώ… Αν το παρακάνεις με την ποσότητα, θα αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα.

Μοσχοκάρυδο για καλή υγεία

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής, αλλά και σε διάφορα πιάτα μαγειρικής. Στις ευεργετικές του ιδιότητες συγκαταλέγονται η καταπολέμηση της αϋπνίας και του στρες. Καταπραΰνει όμως και τους μυϊκούς πόνους και σπασμούς, καταπολεμά τη ναυτίας, ρυθμίζει την πίεση, βελτιώνει τη συγκέντρωση κ.α.Το προσθέτεις λοιπόν, στις μαγειρικές σου απόπειρες και έτσι βοηθάς και την υγεία σου. Ταιριάζει τέλεια με τη σάλτσα μπεσαμέλ, στο βοδινό, στην κολοκυθόσουπα, στα ψητά καρότα. Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ακόμα και στον αρωματισμό των λουκάνικων και  κρεάτων, σε διάφορες σάλτσες, αλλά και σε λικέρ.

Είναι προτιμότερο να το αγοράζεις ολόκληρο και όχι τριμμένο, για να μη χάνει το ωραίο άρωμά του, και το τρίβεις την ώρα του μαγειρέματος με ένα μικρό τρίφτη. Επειδή όμως, είναι αρκετά πικάντικο, χρειάζεται φειδώ στη χρήση του.

Δυνατό & εύωσμον

Μυρωδιές από… γαρύφαλλο (ή κοινώς μοσχοκάρφι)! Συνήθως το συναντάμε σε ανατολίτικα φαγητά και γλυκά. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να το χρησιμοποιείς σε μικρές ποσότητες, ενώ καλύτερα να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη.Ταιριάζει σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, στα καπνιστά και στο ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως στο χοιρινό, στις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και στις σούπες. «Παντρεύεται» τέλεια με το κυνήγι, ενώ καρφωμένο σε κρεμμύδι δίνει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει το ρύζι και το τσάι μας. Κι όταν το«καρφώσεις» πάνω σε πορτοκάλια, μεταμορφώνεται σε θαυμάσιο διακοσμητικό για τις γιορτές.

Το πιο αρωματικό αστέρι

Εάν έχεις την εντύπωση ότι η γεύση του μοιάζει με αυτή του γλυκάνισου, η απάντηση είναι σαφώς καταφατική, με μια μονάχα διαφορά. Ο αστεροειδής γλυκάνισος (star anise) έχει ακόμα πιο στιβαρή, πιπεράτη και ελαφρώς γλυκιά γεύση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα μιας ουσίας, της ανηθόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι το μπαχαρικό αυτό ενσωματώθηκε στο διάσημο ινδικό μείγμα γκαράμ μασάλα (garam masala) και στο κινεζικό «μείγμα των πέντε 5 μπαχαρικών». Πατρίδα του είναι η Άπω Ανατολή και η νότια Ασία. Στην Ευρώπη λέγεται ότι έφτασε χάρη σε έναν Άγγλο ναυτικό που έφερε τους καρπούς του τον 16 ο αιώνα. Τότε οι Άγγλοι άρχισαν να εμπλουτίζουν τις πουτίγκες και τα κέικ τους μ’ αυτό το πεντανόστιμο «αστέρι»…Από τότε μέχρι σήμερα στολίζει γλυκά και «υπογραμμίζει» το άρωμα τους… Για παράδειγμα, τα ψητά μήλα και τα αχλάδια, τα καραμελωμένα φρούτα ή τα σιρόπια… Δίνει όμως και ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή στο γνωστό mulled wine ή glogg ή gluehwein, το ζεστό κρασί των γιορτών. Επίσης, χαρίζει «απλόχερα» το άρωμα και τη γεύση του σε κρεατικά, -κοτόπουλο, χοιρινό, κυνήγι κ.α. ή στα ζεστά Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Μπαχάρια & η σωστή χρήση τους

Δεν είναι μόνον ευχάριστες οι μυρωδιές τους. Πρέπει να χρησιμοποιούνται και σωστά για να αναδεικνύουν όλα τους τα αρώματα…

Γι’ αυτό είναι καλά να ξέρεις τους γενικούς κανόνες:

♥ Τα μπαχαρικά μπαίνουν προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί η υψηλή θερμοκρασία αλλοιώνει τη γεύση και το άρωμά τους.

♥ Για 4 μερίδες φαγητό ή 2 μερίδες σούπα ή μισό κιλό κρέας, χρησιμοποιείς περίπου 1/4 κουταλάκι μπαχαρικά.

Σε ό,τι αφορά το πιπέρι σε κόκκους βάζεις αρχικά στο φαγητό σου 1/8 κουταλάκι και στη συνέχεια -αν χρειάζεται – συμπληρώνεις.♥ Εάν προσθέσεις στο μαγείρεμα ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών, π.χ., μπαχάρι, γαρίφαλο ή ξυλάκι κανέλας, είναι καλύτερα να τα αφαιρείς πριν το σερβίρισμα.

♥ Για να τα βγάζεις εύκολα από την κατσαρόλα, πριν τα χρησιμοποιήσεις, τα τυλίγεις σε βαμβακερή γάζα ή τα βάζεις στο ειδικό σουρωτηράκι του τσαγιού.

Για την μαρινάτα των υλικών μιας συνταγής μπορείς να προσθέσεις τα μπαχαρικά 10-12 ώρες πριν το μαγείρεμα.

♥ Για τις σαλάτες, τα ντρέσινγκ, τις φρουτοσαλάτες και γενικά σε ό,τι δεν ψήνεται: Προσθέτεις τα μπαχαρικά 3-4 ώρες νωρίτερα, για να αναδείξουν τη γεύση και το άρωμά τους.

Aν σε πιέζει ο χρόνος, θα τα ζεστάνεις για λίγο. Βάζεις τα μπαχαρικά μέσα σε λάδι, σε ξίδι, σε λεμόνι κ.λ.π. της συνταγής. Τα αφήνεις να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσεις.

Καλά μαγειρέματα λοιπόν, και καλές γιορτές!

MadameLeFo