Μαρόκο: Μάθε πού να πας και τί να φας

Το Μαρόκο είναι ξακουστό για τις παραδοσιακές, μοναδικές του γεύσεις… Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα χιλιάδες μπαχαρικά που θα βρεις στους πάγκους των αγορών του. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κουζίνας του Μαρόκο. Εμείς ψάξαμε και προτείνουμε τα καλύτερα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, αλλά και τα must go εστιατόρια της πόλης.

Με την Αγάθη Χατζηκωστή

Και αρχή στις παραδοσιακές γεύσεις του Μαρόκο οφείλεις να κάνεις με το zaalook που είναι ντιπ καπνιστής μελιτζάνας. Συνέχισε με γεμιστή πίτα με κρέας b’stilla και άφησε λίγο χώρο για την σπεσιαλιτέ του Μαρόκο και το καλύτερο πιάτο, το tagine με κρέας ή κοτόπουλο.  Πρόκειται για κρέας ψημένο στην παραδοσιακή πήλινη γάστρα, το tagine, με το κωνικό καπάκι. Σερβίρεται μέσα στο ίδιο σκεύος και συνήθως συνοδεύεται από κους κους ή ρύζι, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Και όλα αυτά μαγειρεμένα σε ζωμό κρέατος ή ψαριού.

Στο Μαρακές μην παραλήψεις να γευτείς το ξακουστό κους κους με κοτόπουλο, ρεβίθια, καρότα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Στην Καζαμπλάνκα να δοκιμάσεις tajine με ψάρι, πιπεριές και ντομάτες ή μια ποικιλία από ψητά ή τηγανιτά ψαρικά και θαλασσινά με λεμόνι ελιές.

Ifrane – Καζαμπλάνκα 

Το γνωστό Ifrane είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Καζαμπλάνκα με άριστα γεύματα μαροκινής αλλά και ευρωπαϊκής κουζίνας. Εκεί, δε θα καταφέρεις να πεις όχι στο καλοψημένο t-bone steak με πατάτες, νόστιμο κοτόπουλο, εκλεκτά πιάτα με ζυμαρικά και νόστιμο τοπικό κους κους. Ifrane: Bd. de Paris, angle rue Tata & Rue Mouftakar Abdelkader, Casablanca, Morocco, +212 5222-60400.

La Sqala – Καζαμπλάνκα 

Αν θες να αποδράσεις από το θόρυβο της πόλης η λύση είναι το La Sqala. Κρυμμένο στα ωχρά τείχη της μεδίνας της Καζαμπλάνκα και πολύ κοντά στο λιμάνι, αποτελεί το κατάλληλο εστιατόριο για να απολαύσεις παραδοσιακή μαροκινή κουζίνα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θαλασσινά. Το Sqala είναι επίσης δημοφιλές για το πρόγευμά του με briouates (γεμιστά αρτοσκευάσματα), πικάντικες πίτες και την ποικιλία φρέσκων χυμών. La Sqala: Boulevard des Almohades, Casablanca 20250, Morocco, +212 5222-60960. 

Rick’s Cafe

Το Rick’s Cafe είναι το ξακουστό καφέ από την ταινία «Casablanca» του 1942, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2004. Το Rick’s Cafe στεγάζεται σε ένα αρχοντικό με όμορφη αυλή μέσα στη μεδίνα της Καζαμπλάνκα σε μια αναδημιουργία του μπαρ που έγινε διάσημο από τους Humphrey Bogart και Ingrid Bergman στην ταινία. Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά με καμάρες, γλυπτό μπαρ, μπαλκόνια, γλυπτικές λεπτομέρειες, ρομαντικό φωτισμό και φυτά που ρίχνουν τις σκιές τους στους λευκούς τοίχους. Εκτός από ταξίδι στο χρόνο εκεί θα ζήσεις και μια γευστική εμπειρία με επιλογές τοπικής μαροκινής κουζίνας, vegan πιάτα και ιδιαίτερα κοκτέιλ. Rick’s Cafe: 248 Boulevard Sour Jdid Place Du Jardin Public, Casablanca 20000 Morocco, +212 5222-74207.

PepeNero –  Μαρακές

Ρομαντική ατμόσφαιρα, μωσαϊκή αυλή με πορτοκαλιές και σιντριβάνια και μαροκινά έπιπλα κοσμούν το PepeNero, το όμορφο εστιατόριο στην καρδιά του Μαρακές. Το μενού του εκλεκτού εστιατορίου επιμελείται ο σεφ Khalid Robazza Essafa δημιουργώντας μαγικές, μαροκινές και ιταλικές γεύσεις. Την παράσταση στο μενού κλέβει η ποικιλία από σπιτικά πιάτα ζυμαρικών και ριζότο που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις! PepeNero: 17 Derb Cherkaoui, Marrakech 40000, Morocco, +212 5243-89067.

La Marocain, La Mamounia – Μαρακές

Μεταξύ βεράντας και εσωτερικού χώρου θα έχεις την επιλογή να απολαύσεις το πιο εύγευστο γεύμα του εστιατορίου La Marocain, La Mamounia. Εκεί, ετοιμάσου να γευτείς μαροκινά μπαχαρικά στη σύγχρονη μορφή της μαροκινής γαστρονομίας, αλλά και πιάτα από την ιταλική ή τη γαλλική κουζίνα. Το La Mamounia είναι κλασικό παραδοσιακό στολίδι του Μαρακές, αφού ακόμη και η διακόσμηση του με παραδοσιακά μοτίβα, σκιερή αυλή και λουλουδένιους συνδυασμούς παραπέμπουν στη διάθεση που κυριαρχεί στην πόλη. Extra tip: Μην παραλήψεις να δοκιμάσεις την αστακομακαρονάδα του! La Marocain, La Mamounia: Avenue Bab Jdid، Marrakech 40040, +212 5243-88600. 

Café des Epices– Μαρακές

Αν έχεις ρομαντική διάθεση για βραδιές υπό το φως των κεριών η ταράτσα του Café des Epices είναι το place to be! Στην καρδιά της Μεδίνα, με υπέροχη θέα στο Μαρακές θα απολαύσεις μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές επιρροές, ενώ στη συνέχεια θα δοκιμάσεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τσάι σε γεύσεις που δεν μπορείς καν να φανταστείς. Cafe Des Epices: 75 Derb Rahba Lakdima, Marrakesh Medina 40000, Morocco, +212 5243-91770.

Extra tips  

  • Στο Μαρόκο μιλάνε Γαλλικά ή Ισπανικά και σχεδόν καθόλου Αγγλικά! Μην ντραπείς να μιλήσεις στα όσα Γαλλικά ή τα Ισπανικά που ξέρεις! Να θυμάσαι όμως, ότι οι ντόπιοι έχουν περίεργη προφορά!
  • Όλες οι μεδίνες – δηλαδή οι παλιές πόλεις – είναι δαιδαλώδεις έτσι εύκολα μπορείς να χαθείς σε κάποιο στενό τους. Σύμμαχος σου σε αυτή την περίπτωση είναι ο χάρτης!
  • Μην πτοηθείς και κάνε shopping από τα σουκ μέχρι τελικής πτώσεως! Εδώ θα βρεις τα περίφημα πήλινα ζωγραφιστά στο χέρι σκεύη, παντοφλίτσες δερμάτινες, περίτεχνες λάμπες, υφαντά μάλλινα κιλίμια, άφθονα μπαχάρια, και ότι άλλο βάλει ο νους σου.
  • Οι μεδίνες είναι απόλυτα ασφαλείς! Μη φοβηθείς να περιπλανηθείς στα στενά σοκάκια τους, αφού όπως λέγεται Αστυνομία και Στρατός ελέγχουν διακριτικά την περιοχή.
  • Μην παραλήψεις να αγοράσεις το αγνό argan oil, που φτιάχνεται ακόμη με τον πατροπαράδοτο τρόπο, στους χειρόμυλους. 
  • Το νερό δεν είναι πολύ ασφαλές για τους τουρίστες όσο για τους ντόπιους. Προτίμησε εμφιαλωμένο νερό και απέφυγε παγάκια και φρέσκα λαχανικά που έχουν πλυθεί με νερό.
  • Αν δεν σου αρέσει το κύμινο… θα έχεις πρόβλημα! Το κύμινο είναι από τα πολύ βασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη χώρα!

Αν σε πείσαμε, θα πας στο Μαρόκο με τη Gap Travel από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. H τιμή του πακέτου αρχίζει €1,375. Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ ΕΔΩ

Μετά απ’ όλα αυτά, σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και να περάσεις αξέχαστες διακοπές!

 

Mάθε περισσότερα για το Μαρόκο κάνοντας κλικ εδώ

Το Μαρόκο θα σου κλέψει την καρδιά!

 

 

MadameLeFo