Μαγειρεύουμε κουνέλι με Μοσχάτο κρασί

Το κρέας από το κουνέλι το συστήνουν οι διαιτολόγοι  καθώς το κρέας του θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό, άλιπο, νόστιμο και υγιεινό. Ιδανική λύση για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους και αναζητούν εκλεπτυσμένες γευστικές απολαύσεις. Γι’ αυτό κι εμείς ζητήσαμε από τον αγαπημένο μας chef, τον Roddy Damalis από τα Piatakia, να μας δώσει τη δική του εκδοχή. Και ιδού το πιο πεντανόστιμο πιάτο που δοκιμάσαμε ποτέ!

 

Πράγματι, όπως λένε οι ειδικοί, το κρέας από το κουνέλι έχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, ενώ είναι φτωχό σε λίπος, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους και αναζητούν εκλεπτυσμένες γευστικές απολαύσεις. Σήμερα, το κρέας του χρησιμοποιείται κυρίως στα gourmet τραπέζια των καλών εστιατορίων, καθώς αποτελεί μια άκρως διαιτητική επιλογή, με λεπτή γεύση.

 

Κουνέλι με Μοσχάτο κρασί και φασκόμηλο

Υλικά

1½ κιλό κουνέλι (κομμένο σε 8 κομμάτια)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη μαρινάτα

200 ml (1 φλιτζάνι) Μοσχάτο κρασί,

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο,

1 κρεμμύδι (σε φέτες),

4 φύλλα δάφνης,

2 κλωναράκια φασκόμηλο,

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.

Για τη σάλτσα

500 ml (2 ποτήρια) Μοσχάτο κρασί,

5 κλωναράκια φρέσκο φασκόμηλο, ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο,

4 φύλλα δάφνης,

1 κιλό εσαλότ (είδος μικρού κρεμμυδιού ιδιαίτερα αγαπητό στην Γαλλική κουζίνα),

κρεμμύδια τουρσί κομμένα σε τέταρτα,

αλάτι,

4 σποράκια γλυκάνισου,

100 γρ. βούτυρο,

1 κουταλάκι του γλυκού cornflour (διαλυμένο στο νερό),

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Eκτέλεση

Μαρινάρουμε για μια ολόκληρη νύχτα το κουνέλι. Σουρώνουμε το κρέας και πετάμε τα υγρά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε λάδι και ροδίζουμε τα κομμάτια κρέατος, σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε και άλλο λάδι, τηγανίζουμε το κρεμμύδι και το φασκόμηλο. Εάν το φασκόμηλα δεν είναι φρέσκο και είναι ξερό τότε το κοπανίζουμε στο γουδί για να απελευθερώσει το άρωμά του. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γλυκάνισο και τη δάφνη. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια (θέλουμε να αποκτήσουν ένα βαθύ καραμελωμένο χρώμα και έντονο άρωμα).

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το cornflour και το βούτυρο που θα τα προσθέσουμε στο τέλος. Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μία ώρα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε πρώτα το cornflour (διαλυμένο στο νερό) και μετά το βούτυρο. Ανακατεύουμε ελαφρά. Όταν λιώσει το βούτυρο θα δώσει στο φαγητό μας μια βελούδινη υφή, ενώ θα παραμείνει η σάλτσα κρεμώδης.

Καλή σας όρεξη! 

 

Μικρά, πολύτιμα μυστικά από τον Roddy

  • Εναλλακτικά όταν το κουνέλι είναι έτοιμο προσθέτουμε ½ φλιτζάνι φρέσκια κρέμα αντί για βούτυρο. Το φαγητό θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο!
  • Για περισσότερη ευκολία χρησιμοποιούμε μικρά ξερά κρεμμυδάκια.
  • Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας αφαιρέσει το κεφάλι και να κόψει το κουνέλι σε μερίδες.

Βρείτε περισσότερες συνταγές του Roddy Damalis κάνοντας κλικ εδώ

Γεύσεις & αρώματα από τον Roddy με αγάπη

MadameLeFo