Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, η καρδιά της Λευκωσίας

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του (1989 -2019). Εμείς μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες για τις εκθέσεις που προγραμματίζονται για τους εορτασμούς και σας τις μεταφέρουμε.

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Η είσοδος του Μουσείου με τη χαρακτηριστική μπλε πόρτα του

Στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην οδό Ιπποκράτους στη Λαϊκή Γειτονία, μια μπλε πόρτα μας υποδέχεται από το 1989… Και μας οδηγεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας για να ταξιδεύουμε στο χρόνο. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου  παρακολουθούμε την ιστορία της πρωτεύουσας της Κύπρου, από τη γέννηση της 1.800.000 χρόνια πριν.

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο γιορτάζει

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Αίθουσα «Κατερίνα Κορνάρο»

Οι εορτασμοί των 30χρονων του Μουσείου ξεκίνησαν ουσιαστικά από τις 17.04.2019 με διάσκεψη τύπου. Εμείς παρακολουθήσαμε την πρώτη παρουσίαση του εορταστικού προγράμματος εκθέσεων και εκδηλώσεων με θέμα «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: 30 Χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας». Όπως μάθαμε, το πρόγραμμα συνοδεύεται από μια ειδικά σχεδιασμένη επετειακή ταυτότητα εμπνευσμένη από τη ιδιαίτερη χειροποίητη σιδεριά, μέρος της εισόδου του παλιού αρχοντικού κτηρίου που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Το εορταστικό πρόγραμμα

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Τα αρχοντικά της οδού Ιπποκράτους το 1984, πριν την μετατροπή τους σε «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας»

Ουσιαστικό μέρος του προγράμματος αποτελούν οι  «Θεματικές αναδρομές -Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία». Πρόκειται για μια σειρά από πέντε ειδικές εκθέσεις / παρουσιάσεις οι οποίες θα πραγματευτούν τη σύλληψη του οράματος και τη δημιουργία του Μουσείου. Θα εστιάσουν σε πρόσωπα και οργανισμούς  που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου  και τη δημιουργία των συλλογών του. Θα αναδειχτούν επιπλέον τα κατά καιρούς σημαντικά αποκτήματα του Μουσείου και οι δωρητές που συνέβαλαν και συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των συλλογών του κατά τη διάρκεια της  τριαντάχρονης ζωής του.

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Οι οραματιστές και οι δημιουργοί του Μουσείου, ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και ο πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη Κωνσταντίνος Λεβέντης

Οι πρώτες δύο θεματικές αναδρομές με τίτλο  «Σαν Φοίνικας από τις Στάχτες – Αρχοντικά της Λευκωσίας μετατρέπονται σε Μουσείο» και «Όραμα και Υλοποίηση – Λέλλος Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Λεβέντης» θα  προβληθούν στο κοινό με ειδικές ξεναγήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. [Διάρκεια: 17 Απριλίου 2019 – 08 Σεπτεμβρίου 2019].

Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 20 Απριλίου 1989 από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου. Διακρίνονται οι: Γιώργος Βασιλείου και Αντρούλλα Βασιλείου στο κέντρο, Κωνσταντίνος Λεβέντης και Εντμέ Λεβέντη στα αριστερά, στα δεξιά ο Λέλλος Δημητριάδης.

Η έκθεση «Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις»

Ιωάννης Κισσονέργης (1889-1963) Άποψις της Λευκωσίας με τον Πενταδάκτυλο στο βάθος, δεκαετία του 1930, Υδατογραφία, 23 x 33 εκ.

Συνέχεια στο πρόγραμμα έχει η περιοδική έκθεση «Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις» που θα διαρκέσει από τις 10 Μαΐου 2019 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Το Μουσείο θέλοντας να παρουσιάσει τη διαχρονικά άρρηκτη σχέση του Πενταδακτύλου με την πόλη της Λευκωσίας, συμπεριέλαβε στο εορταστικό του πρόγραμμα για τα 30 χρόνια λειτουργίας του (1989-2019) την έκθεση «Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις».

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Leokofia (Nikofia), die Hauptftadt fon Cypern (Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου). Χαρακτικό των S. Povoss και SM Zzt. Tilly, βασισμένο σε προγενέστερο σχέδιο του Louis-Francois Cassas του 1785, κυκλοφόρησε το 1875. Δωρεά: Λέλλος Δημητριάδης

Η έκθεση με γκραβούρες, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, εκδόσεις και εικαστικά έργα, αναδεικνύει το σημασιολογικό εύρος της οροσειράς ως αναπόσπαστο μέρος του λευκωσιάτικου τοπίου που διαδέχεται και ορίζει τη βόρεια θέα της πόλης. Η έκθεση αποτελεί  μιαν άλλου ύφους πρόταση  που συντρέχει με την  έκθεση «Πενταδάκτυλος – Contemporaries» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, από τις  29 Μαρτίου  μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Την επιμέλεια και συνεπιμέλεια της έκθεσης έχουν ο καθηγητής και εικαστικός Δρ Σάββας Χριστοδουλίδης και η αρχαιολόγος Λευκή Μιχαηλίδου αντίστοιχα.

Πόρπη ζώνης του 18ου αιώνα, από σιντέφι με απεικονίσεις Αγίων. Χαρακτηριστικό εισηγμένο δείγμα στην Κύπρο από τους Αγίους Τόπους. Συλλογή: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη

Μετά την επιτυχία της έκθεσης «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» το Μουσείο προχωρεί στην υλοποίηση της δεύτερης, στο ίδιο πλαίσιο, περιοδικής έκθεσης «Λευκωσία: Η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Οθωμανική περίοδος».

Αίθουσα «Οθωμανικοί Χρόνοι»

Η συναρπαστική ιστορία της πόλης μας (1570 -1878) θα ξεδιπλωθεί μέσα από απεικονίσεις και περιγραφές ντόπιων συγγραφέων και ξένων περιηγητών. Κι έτσι θα ζωντανέψουν εικόνες από  την καθημερινή ζωή της πόλης. Αυτή η έκθεση προγραμματίζεται να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό τον Νοέμβριο του 2019, ενώ θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.

Και Εκπαιδευτικά Προγράμματα, «30 χρόνια Δια Μουσείου Μάθηση»

Λεβέντειο Δημοτικό ΜουσείοΤο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ως το ιστορικό Μουσείο της πρωτεύουσας, συμμετέχει ενεργά στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 1989. Σε ένα μουσείο υλικής και άυλης μνήμης όπως είναι το Λεβέντειο, η ανάδειξη της διά μουσείου μάθησης είναι στόχος διαχρονικός. Ένα πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων πραγματοποιούνται στους χώρους μας κάθε χρόνο.

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Αίθουσα «Αγγλοκρατία»

Όλες οι εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις σχετικά με το εορταστικό πρόγραμμα «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: 30 χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας» θα ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου  leventismuseum.org.cy, από ηλεκτρονικά έντυπα αλλά και μέσω αναρτήσεων στις σελίδες του Μουσείου στο Facebook (The Leventis Municipal Museum of Nicosia / Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκ.), Instagram και στο Twitter.

More info

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας κάνοντας κλικ στην ιστοσελίδα του leventismuseum.org.cy

MadameLeFo