Η ομορφιά ξεκινάει από το… πιάτο σας!

Προσθέτοντας συγκεκριμένες τροφές στην καθημερινή σας διατροφή θα καταφέρετε να διατηρήσετε ένα καθαρό, ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και ειδικά τώρα το χειμώνα που οι κλιματολογικές συνθήκες το καταπονούν ιδιαίτερα.

Είναι αλήθεια ότι το δέρμα μας καθρεφτίζει τη γενικότερη εικόνα της υγείας μας. Όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας, αυτό αντανακλάται στο δέρμα, το πιο μεγάλο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, και η όψη του χειροτερεύει αισθητά. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του δέρματός μας αποτελούν η ηλικία, η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου, το κάπνισμα, οι καταχρήσεις, η έλλειψη νερού, κ.τ.λ. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες, σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματος μας παίζει η διατροφή. Για το λόγο αυτό, ρωτήσαμε την διαιτολόγο Άννα Κορτέση, η οποία μας δίνει όλες τις απαντήσεις για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση του δέρματός μας μέσω των τροφών που επιλέγουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Τροφές για ΤΕΛΕΙΟ δέρμα!

«Καταρχήν, θα πρέπει να ξέρουμε ότι εάν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές, με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας μας, το δέρμα μας θα βελτιωθεί σημαντικά. Αντιθέτως, η φτωχές διατροφικές επιλογές, οι υπερβολές και η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης μειώνουν την ελαστικότητα και τη λάμψη στο δέρμα».

Θέλετε να μάθετε ποιες τροφές να καταναλώνετε, ώστε το δέρμα σας να παραμείνει υγιές, γεμάτο ζωντάνια και με λάμψη που διαρκεί; Η Άννα Κορτέση έχει και σ’ αυτό το ερώτημα τις κατάλληλες απαντήσεις. Λοιπόν, έχουμε και λέμε… Κρατήστε σημειώσεις.

  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία του δέρματος. Καθώς η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καταστρέφει τις αποθήκες αυτής της βιταμίνης στο δέρμα, είναι απαραίτητη η ανανέωσή της μέσω των κατάλληλων τροφών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι πιπεριές κάθε χρώματος και το μάνγκο, το λάχανο και τα μούρα, τα μανταρίνια και οι ντομάτες, κ.α..
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε βοηθά ενάντια στην ακτινοβολία UV. Σε συνδυασμό με την βιταμίνη C, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Μπορείτε να προμηθευτείτε την πολύτιμη βιταμίνη Ε από την κατανάλωση αμυγδάλων και γάλατος αμυγδάλου, ελαιόλαδου, σπανακιού και φουντουκιών, λιναρόσπορου και αβοκάντο.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καθυστερεί τη γήρανση κι επομένως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση του δέρματος μας. Για τροφές πλούσιες σε σελήνιο, προτιμήστε τόνο, γαρίδες και καβούρι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, μανιτάρια και αυγά.

  • Β-καροτίνη: Η Β-καροτίνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Ε και ωφελεί στην αναδόμηση των κυττάρων του δέρματος. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό και επομένως βοηθά στην αποτροπή της καταστροφής των κυττάρων εξαρχής. Β-καροτίνη υπάρχει στις γλυκοπατάτες και τα καρότα, τα βερίκοκα και το πεπόνι, το σπανάκι και το μαρούλι, το γκρέιπφρουτ και την ντομάτα.
  • Ψευδάργυρος: Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματός σας. Για την αναδόμηση των κυττάρων αλλά και για την συνολική ελαστικότητά του, το δέρμα χρειάζεται ικανές ποσότητες ψευδαργύρου. Θα το βρείτε στο άπαχο βοδινό κρέας και στα θαλασσινά, στο γιαούρτι και τους κολοκυθόσπορους, τις φακές και τους ξηρούς καρπούς.

  • Ω-3 λιπαρά Οξέα: Τέλος, τα Ω-3 λιπαρά οξέα καθορίζουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο του δομικού υλικού του ιστού του δέρματος, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Δοκιμάστε λιπαρά ψάρια (σολομό, ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες), λιναρόσπορο και σπόρους Chia, καρύδια, αλλά και φύκια, για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ψευδάργυρο.

Φροντίστε το δέρμα σας όπως του αξίζει. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και συνηθίστε να κοιμάστε αρκετά, ξεκουράζοντας τον οργανισμό σας όσο χρειάζεται. Ενυδατώνετε το σώμα σας τακτικά και καταπολεμήστε τις κακές συνήθειες. Με όλα αυτά, θα δείτε πως το πρόσωπό σας θα λάμπει συνεχώς και το δέρμα σας θα μοιάζει πιο υγιές και πιο νεανικό από ποτέ. Άλλωστε, το υγιές δέρμα δεν μας χαρίζει μόνο λάμψη, αλλά μας… «κόβει» και χρόνια, χαρίζοντάς μας φρεσκάδα, όποια κι αν είναι η ηλικία μας.

Η συνταγή της ομορφιάς

Για την Άννα, η μαγειρική είναι τρόπος ζωής, αλλά οι σαλάτες, η μεγάλη της αδυναμία. Γι’ αυτό σήμερα μας προτείνει την πιο «όμορφη» σαλάτα της, με φέτα και παντζάρι, που θα γίνει και η δική σας εμμονή.

Σαλάτα με φέτα και παντζάρι

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,

1 παντζάρι ψημένο στη σχάρα και κομμένο κύβους,

1 πορτοκάλι κομμένο κύβους,

1/2 φλ. βρασμένο κους κους,

2 κουταλιές χρυσό και καφέ σησάμι,

80 γρ. τυρί φέτα,

2-3 κουταλιές καρύδια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζω το κους κους και αφού κρυώσει, το αναμιγνύω με το σησάμι και τη φέτα. Καθαρίζω καλά και πλένω όλα τα λαχανικά και τα κόβω με το χέρι. Τα βάζω σε μια σαλατιέρα, και γαρνίρω τη σαλάτα με το μίγμα της φέτας. Προσθέτω τους κύβους από το πορτοκάλι και το ψημένο παντζάρι. Πασπαλίζω με καρυδόψυχα, γαρνίρω με το βαλσάμικο και το ελαιόλαδο και σερβίρω.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ανά μερίδα

Calories (kcal) 216.2, Fat (gr) 5.9, Carbohydrate (gr) 36.5, Fibre (gr) 7.1, Protein (gr) 8.0

 

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την και στην ιστοσελίδα της www.annacortesi.com
facebook Anna Cortesi – The Balanced Life

 

 

 

MadameLeFo