Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!

Πολλοί ρωτούν για το πρωινό και εάν το παραλείπουν πόσο βλάπτει ή πόσο βοηθάει την υγεία του οργανισμού μας. Οι διαιτολόγοι όμως, έχουν την άποψή τους. Διάβασε πιο κάτω τις απαντήσεις τους για να αρχίσεις την εβδομάδα σου με ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγευμα.

Το πρωινό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα που παίρνουμε μετά από πολύωρη “νηστεία” κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό και πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας – που θεωρείται η βάση της καλής υγείας. Ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρόγευμα αναπληρώνει την ενέργεια από τη περίοδο χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ανεβάζει την ψυχολογία και τη διάθεση, ενισχύει την συγκέντρωση, την πνευματική και σωματική απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, τη μνήμη, αλλά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Για όλα αυτά λοιπόν, είναι σημαντικό να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά). Με λίγα λόγια θα πρέπει να βασίζεται στον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τροφών.

Πρωινό: Το πολύτιμο ξεκίνημα

Για να έχετε ένα ολοκληρωμένο πρόγευμα εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τις πιο κάτω τροφές.

Φρούτα, φυσικοί χυμοί και λαχανικά

Προσφέρουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και την αναπλήρωση των χαμένων υγρών μετά τη περίοδο του νυχτερινού ύπνου.

Γαλακτοκομικά (πρωτεΐνες)

Βοηθούν στην διατήρηση μυϊκής μάζας και προσφέρουν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δημητριακά Ολικής Άλεσης και καλά λιπαρά

Προμηθεύουν την απαραίτητη ενέργεια στο σώμα και στον εγκέφαλο, καθώς και φυτικές ίνες για καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Βάλτε το αυγό στο πρωινό σας!

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη το αυγό μπορεί να μειώσει την όρεξη και τη πρόσληψη τροφής μέσα στη μέρα, ειδικά όταν καταναλώνεται το πρωί. Η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να είναι καλύτερη στο να οδηγεί σε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες του σιταριού.

Μικρά και χρήσιμα για το πρωινό

* Το 1/3 των θρεπτικών ουσιών που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά, το παίρνουμε από το πρόγευμα (σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).

* Η παράλειψη του πρωινού γεύματος συνεπάγεται χαμηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, κυρίως βιταμινών Α, Ε, D, B6 και μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο.

Πρωινό: Μύθοι και αλήθειες

* Το σωστό και ισορροπημένο πρωινό συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μειωμένη πρόσληψη λίπους μέσα στη μέρα.

* Αν παραλείπετε το πρόγευμα η ινσουλίνη στο σώμα σας αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνει την αποθήκευση λίπους και τα κιλά σας, λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων που θα καταναλώσετε το επόμενο γεύμα. Η παράλειψη του δεν θα σας γλυτώσει από τις θερμίδες.

* Όσον αφορά το πρωινό και την απώλεια βάρους, το πρόγευμα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, μειώνει τη πιθανότητα τσιμπολογήματος και την εμφάνιση επεισοδίων υπερφαγίας κατά τη διάρκεια της μέρας.

* Εάν πιστεύετε πως δεν μπορείτε να τρώτε πρωινό, υπάρχει τρόπος να το προσπαθήσετε τρώγοντας συνειδητά για κάποιο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να σας γίνει απαραίτητο. Δεν είναι αναγκαίο να τρώτε ένα πλήρες πρόγευμα μόλις ξυπνάτε, μπορεί να το καταναλώσετε λίγο αργότερα ή και να το μοιράσετε σε δύο μέρη.

Πρωινό: Πολύτιμο και με αποδείξεις

Έρευνες απέδειξαν ότι άνθρωποι που έκαναν το πρωινό καθημερινή συνήθεια ζουν περισσότερο καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι ο οργανισμός εκκρίνει γ-ιντερφενόνη, ένα φυσικό αντιϊκό που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η παράλειψη του πρωινού προκαλεί μείωση κατά 17% αυτής της πολύτιμης ουσίας.

Επίσης τα παιδιά που τρώνε καθημερινά το πρόγευμά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, να έχουν ένα υγιές και σωστό βάρος, μεγαλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσης, λιγότερες απουσίες στο σχολείο και λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας. Συνεπώς τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς θα πρέπει να εντάξουν το πρόγευμα στην καθημερινότητα τους.

5 ιδέες για νόστιμα και υγιεινά προγεύματα

  • Γιαούρτι 2% με γκρανόλα και μέλι
  • Δημητριακά πρωινού με κομμάτια φρούτων, μαύρης σοκολάτας και γάλα 1,5%.

  • Μια- δυο φέτες πολύσπορο ψωμί με γαλοπούλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό, ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.
  • Πίττα ολικής άλεσης με κρεμώδες τυρί χαμηλό σε λιπαρά και καπνιστό σολομό.
  • Ομελέτα με λαχανικά.

Και να θυμάστε πάντα, ότι η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MadameLeFo