Ενέσιμα & face lift, οι σύγχρονοι μέθοδοι για τη διατήρηση της ομορφιάς

Οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής δίνουν τις καλύτερες λύσεις για την διατήρηση της ομορφιάς μας. Ωστόσο, εάν το νυστέρι σάς προκαλεί φόβο, ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου απαντά στους ενδοιασμούς σας, και προτείνει τις τελευταίες αναίμακτες μεθόδους -με τα νεότερα ενέσιμα fillers- που θα αναζωογονήσουν την επιδερμίδα και την ψυχολογία σας.

 Φωτογραφία πορτρέτου: Γιάννης Νησιώτης

 Όμορφες και χωρίς νυστέρι

Ναι στην εποχή μας τα ενέσιμα fillers είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν στην φαρέτρα τους οι πλαστικοί χειρουργοί για την ανανέωση του δέρματός μας. Και ο δρ. Γιώργος Α. Παπαγεωργίου αναλαμβάνει να λύσει όλες μας τις απορίες.

Βέβαια, όσο κι αν έχουν εξελιχθεί τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούν, όσο κι αν έχει προοδεύσει η επιστήμη, οι τεχνικές και οι μέθοδοι, η αλήθεια είναι μια. Ο δρ. Παπαγεωργίου επισημαίνει: «Έχουμε συγκεκριμένη δυνατότητα βελτίωσης του προσώπου και του σώματος με υλικά. Αυτό σημαίνει ότι σ’ ένα πρόσωπο με μεγάλη χαλάρωση – είτε χρησιμοποιήσω υαλουρονικό οξύ, είτε οποιοδήποτε άλλο υλικό ή μηχάνημα – δεν θα μου δώσει θεαματικά αποτελέσματα.  Γι’ αυτό, εξηγώ ότι μόνον με το χειρουργείο μπορεί να βρεθεί η ιδανικότερη λύση. Δεν είναι επώδυνο, ούτε τραγικό. Απλώς, σας υπενθυμίζω ότι η δεοντολογία και η φιλοσοφία μου με καλεί να λέω πάντα την αλήθεια. Επιπλέον καλό είναι να γνωρίζετε πως είναι μέγα λάθος όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μια μη επεμβατική θεραπεία να απευθύνεται σε μη ειδικούς, και στο τέλος να καταλήγει με παραμορφωμένο πρόσωπο. Γιατί, στην προσπάθεια να «στηθεί» ένα υπερβολικά χαλαρωμένο πρόσωπο ορισμένοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μια πλειάδα υλικών, για να επιτυγχάνουν μια παροδική – έστω- βελτίωση. Δυστυχώς, όμως, η χαλάρωση επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα «νήματα», τα fillers, τo υαλουρονικό, το botox, είναι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι κάποια ηλικία. Ανάλογα με την ηλικία του καθενός λοιπόν, μπορούν να βελτιωθούν μόνον ορισμένες φθορές του χρόνου. Αλλά κι αυτό εξαρτάται από το τι δεδομένα έχουμε στην κάθε περίπτωση. Είναι άτοπο κάποιοι να υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται με τα υλικά νέας γενιάς. Και το επισημαίνω αυτό, γιατί δεν μπορείς να πας κόντρα στη βαρύτητα και να «στήνεις» το υπερβολικά χαλαρωμένο και γηρασμένο δέρμα π.χ. με νήματα. Σε κάποιες ιδιάζουσες περιπτώσεις, όταν το άτομο δεν είναι έτοιμο για χειρουργείο, προσωπικά, επειδή μ’ αρέσει να είμαι ειλικρινής, προτείνω κάποιες ενδιάμεσες λύσεις, για τις οποίες εξηγώ πάντα, ότι έχουν ημερομηνία λήξης.

Και pampering πριν το lifting

«Τα τελευταία χρόνια αναθεώρησα και την φιλοσοφία μου για το άτομο που έχει αποφασίσει να κάνει lifting. Καταρχήν, θα πρέπει να του δοθούν ειλικρινείς απαντήσεις σε όλες τις απορίες από τον πλαστικό χειρουργό. Επίσης, το δέρμα θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα, παρά ο χειρουργός να επιχειρήσει να χειριστεί το γερασμένο δέρμα κατευθείαν μέσα στο χειρουργείο. Γιατί εάν έχει εκτεθεί πολύ στον ήλιο, εάν έχει σημάδια ελάστωσης (αφού το δέρμα δεν περιέχει πια ελαστίνη και η ποσότητα κολλαγόνου είναι μειωμένη, είναι αφυδατωμένο και γεμάτο ρυτίδες), δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν, πριν το lifting να αντιμετωπιστεί σαν ένα υγιές όργανο (είναι άλλωστε το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου, που καλύπτει όλα τα άλλα).  Γι’ αυτό χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία και pampering. Έτσι, φροντίζω να ενημερώνω το άτομο που πρόκειται να κάνει ανόρθωση προσώπου και γι’ αυτό κάνουμε συχνές θεραπείες ενυδάτωσης και επαναφοράς της ελαστίνης, για να έχουμε πιο φρέσκο και ανανεωμένο δέρμα πριν γίνει η χειρουργική επέμβαση για το facelift.

Από το κολλαγόνο στο υαλουρονικό

Για τη μετάβαση από τη χρήση του κολλαγόνου στο υαλουρονικό οξύ, υπήρξε ένα διάστημα κατά το οποίο κυκλοφόρησε ένα είδος υαλουρονικού από πτηνά, που προκαλούσε αρκετό ερεθισμό στο δέρμα. Από τότε όμως, που αποφασίστηκε να παρασκευάζεται το υαλουρονικό στα εργαστήρια, έχουμε πια ένα υλικό πολύ κοντά στο υαλουρονικό που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός, κι έτσι δεν αντιδρά. Σήμερα λοιπόν, υπάρχουν διάφορες μορφές υαλουρονικού, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος, και ασφαλώς, έχουν διαφορετική διάρκεια – που κάποτε φθάνει μέχρι και τον ενάμιση χρόνο, ανάλογα με το πόσο καλά απορροφήσιμο είναι. Υπόψην: Οι παρενέργειες από τη χρήση της σύγχρονης μορφής του υαλουρονικού είναι πολύ σπάνιες.  Το ενδιαφέρον είναι, ότι από τη στιγμή, που χρησιμοποιηθεί μια φορά ένα καλό υαλουρονικό (και όχι τόσο μακράς διάρκειας), ο οργανισμός πλέον ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, και στην επανάληψη θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ποσότητα, με ασφαλή και θεαματικά αποτελέσματα.

A touch of youth

Τελευταία, χρησιμοποιούμε ακόμη ένα εξαιρετικό προϊόν, το ELLANSE, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των ενέσιμων fillers, αλλά έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα:  Μπορεί κατά κάποιο τρόπο να διασπαρεί κάτω από το δέρμα. Έτσι σε βάθος χρόνου (μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες) θα δημιουργήσει κολλαγόνο, και θα απαλείψει ακόμα και λεπτές ρυτίδες, που δημιουργούνται γύρω από το στόμα, τις παριές, το πηγούνι. Κι αυτό γιατί δεν είναι εύκολο πάντα, μόνον με υαλουρονικό – σε δύσκολες περιοχές και χωρίς να προκληθεί οίδημα- να απαλειφτούν οι ρυτίδες, αφού πρέπει να δημιουργήσεις ένα λεπτό στρώμα που να διαχωρίζει τους μύες που δημιουργούν την κίνηση από το δέρμα. Αυτό το υλικό όταν χρησιμοποιείται με φειδώ βοηθά πολύ αποτελεσματικά.

Τελευταία, χρησιμοποιείται και το «bio modulation», δηλαδή, μυοδιαμόρφωση, που προκαλεί παρέμβαση στους μύες που υπερλειτουργούν στο πρόσωπο, για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος που έχει περιγραφεί από έναν πλαστικό χειρουργό στη Βραζιλία, γίνεται ως εξής: ουσιαστικά βάζουμε μέσα στους υπερδραστήριους μύες (π.χ. στο μέτωπο, γύρω από το στόμα κ.α.) υλικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ πρωτίστως. Έτσι, μπορούμε να φέρουμε σε μια συμμετρία τους αγωνιστές και τους ανταγωνιστές μύες που βρίσκονται παντού στο πρόσωπο και να αναδείξουμε ένα πιο φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.

Δουλεύοντας λοιπόν, τις βασικές τεχνικές που ήδη υπάρχουν, αλλά σε μια πιο εξελιγμένη μορφή, μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη εμφάνιση για πολύ περισσότερα χρόνια ακόμη. Για μια πολύ καλύτερη στήριξη του προσώπου, εάν εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση στο πρόσωπο, προτείνουμε τα νήματα. Ωστόσο, αναντικατάστατη είναι η ανόρθωση του προσώπου με face lift, όπου χρειάζεται βεβαίως. Τη γνωστή χειρουργική επέμβαση, όταν γίνει με τις σωστές προδιαγραφές, δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα.

Η χειρουργική δίνει πάντα πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όμως, από τη στιγμή που έχουμε τόσα νέα υλικά στο οπλοστάσιό μας, χρειάζεται να τα διαχειριζόμαστε με πολύ σοφία και φειδώ. Διαφορετικά θα εξακολουθούμε να βλέπουμε όλα αυτά τα ακραία αποτελέσματα. Οι παραμορφώσεις που βλέπουμε συχνά πυκνά πλέον, δεν οφείλονται στην πλαστική χειρουργική…

About the doctor 

Ο δρ. Γιώργος Α. Παπαγεωργίου τα τελευταία 10 χρόνια μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Όπως ομολογεί, στην Κύπρο έχει βρει το ιδανικότερο και φιλικό περιβάλλον για να εξασκεί την ειδικότητά του. Είχε λοιπόν, τις σωστές προϋποθέσεις για να δουλέψει στην Κύπρο, και από τις αρχές του 2008 εξασφάλισε την σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να είναι κατοχυρωμένος επαγγελματικά. Από το 2010 θα τον συναντήσετε στην προσωπική κλινική του, στην οδό Γιάννου Κρανιδιώτη 6, στην καρδιά της Λευκωσίας, όπου κάνει οτιδήποτε δεν χρειάζεται χειρουργείο. Για τα αμιγώς χειρουργεία του, συνεργάζεται με το Ιπποκράτειο και το Αρεταίειο νοσοκομείο και την εξειδικευμένη κλινική Λήδρα, επίσης στη Λευκωσία, όπου νιώθει ότι μπορεί να προσφέρει τις απόλυτα ασφαλείς λύσεις στα άτομα που τον εμπιστεύονται.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον γιατρό στο 

https://www.facebook.com/G.Papageorgiu/

 

 

 

 

MadameLeFo