Βελιγράδι, φύγαμε για τα Χριστούγεννα

Είναι η «Λευκή Πόλη», μια πόλη με χαραγμένη την ιστορία της στους δρόμους της, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σάβα , με λίγα λόγια η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι. Εδώ θα περιπλανηθείς ανάμεσα στην ιστορία και το καταπράσινο τοπίο. Είναι το διαχρονικό σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών, με ορατή την παράδοση και την κουλτούρα σε κάθε γωνιά του.

Με την Αγάθη ΧατζηκωστήΒελιγράδι

Αν η μουσική του Goran Bregović σας ταξεύει, τότε, το Βελιγράδι είναι ο τόπος που θα σας μαγέψει. Άλλωστε, με εκτεταμένη χριστουγεννιάτικη περίοδο, η οποία διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο και την πιθανότητα χιονόπτωσης, το Βελιγράδι είναι μια από τις πιο όμορφες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης για να απολαύσεις τη μαγεία της εορταστικής περιόδου.

Πάντως, για να περάσεις 5 Χριστουγεννιάτικες ημέρες στο Βελιγράδι επέλεξε το πακέτο της GAP Travel και θα φθάσεις εκεί με απευθείας πτήσεις των Σερβικών Αερογραμμών.

Βελιγράδι

Η Σερβία είναι μια χώρα που ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο (σε αντίθεση με το δικό μας, το Γρηγοριανό). Γι’ αυτό τα Χριστούγεννα στο Βελιγράδι γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου και όχι στις 25 Δεκεμβρίου. ΒελιγράδιΠαρόλα αυτά η εορταστική περίοδος ξεκινάει νωρίτερα, έτσι από τον Δεκέμβριο μπαίνει σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Πάρε την πρώτη γεύση από τα γιορτινά πακέτα της GAPTravel

Η κεντρική πλατεία της πόλης, η Trg Republike, μεταμορφώνεται σε ένα Open Heart Square, όπου θα βρεις ξύλινα σπιτάκια και πάγκους, που προσφέρουν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και αναμνηστικά. ΒελιγράδιΜάλιστα, από τις 16 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οργανώνεται η ετήσια έκθεση Βελιγραδίου με παγοδρόμιο, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ μπύρας. Στα τέλη Δεκεμβρίου σειρά παίρνει το Santa race, η ετήσια εκδήλωση όπου 3.000 άτομα ντύνονται Άγιοι Βασίληδες  και τρέχουν στην πρωτεύουσα για φιλανθρωπικό σκοπό. Το Santa Race είναι γνωστό ως Deda Mraz στa σέρβικα και εμείς το μεταφράζουμε ως Grandpa Frost.

Βελιγράδι και τα αξιοθέατά του  

Βελιγράδι

Εμείς στη MadameLeFo συγκεντρώσαμε για σένα τα σημαντικότερα σημεία αυτής της πανέμορφης πόλης που έχεις να δεις και στα απαριθμούμε παρακάτω:

Φρούριο του Βελιγραδίου (Kalemegdan fortress ή Belgrade fortress) & Πάρκο Kalemegdan 

Βελιγράδι

Το Kalemegdan (προφέρεται Καλεμεγκτάν) είναι το φρούριο, ή αλλιώς η Ακρόπολη του Βελιγραδίου, το οποίο ήρθε αντιμέτωπο με αρκετές μάχες στο παρελθόν. Οι πετρόχτιστοι τοίχοι του μαρτυρούν το ιστορικό παρελθόν του, αλλά και τις πολλές ανοικοδομήσεις σε διάφορες εποχές. Να φανταστείς εκεί δόθηκαν 115 μάχες, καταστρέφοντας το πάνω από 40 φορές. Απ’ εδώ θα θαυμάσεις πανοραμικά την υπέροχη θέα του ποταμού Σάβα (παραπόταμος του Δούναβη) και θα δεις- έστω και από μακριά- τον πύργο Νεπόισα όπου μαρτύρησε από τους Τούρκους ο Ρήγας Φεραίος. ΒελιγράδιΔίπλα από το φρούριο θα συναντήσεις το πάρκο Kalemegdan (Καλεμεγκτάν). Μια καταπράσινη έκταση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η καρδιά της πόλης».

Ώρα για αγορές στην Knez Michailova

Βελιγράδι

Από την καρδιά της πόλης που είναι το Kalemegdan, πάμε στην βασική της αρτηρία: τον πεζόδρομο Knez Michailova (προφέρεται Κνέζ Μιχαήλοβα). Ο πεζόδρομος αυτός αποτελεί την πιο εμπορική λεωφόρο της πόλης και βρίσκεται ανάμεσα στο Φρούριο και πλατεία Trg Republike. ΒελιγράδιΕκεί θα συναντήσεις μοντέρνα εμπορικά καταστήματα, μουσικούς του δρόμου και θα γευτείς λαχταριστά παραδοσιακά εδέσματα. Αν θα βρεθείς εκεί κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο θα θαυμάσεις τον υπέρλαμπρο στολισμό και θα ζήσεις εκπλήξεις που δεν περιμένεις.Βελιγράδι

Κεντρική Πλατεία – Trg Republike 

Φεύγοντας λοιπόν από τον πεζόδρομο της Knez Michailova θα βρεθείς στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Trg Republike ή Πλατεία της Δημοκρατίας. Η πλατεία δημιουργήθηκε μετά το 1886 και την καταστροφή της πύλης Stambol,  που ονομάζονταν έτσι εξαιτίας του δρόμου που τη διέσχιζε και οδηγούσε στην Κωνσταντινούπολη. ΒελιγράδιΣήμερα εκεί τριγύρω θα βρεις μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης όπως είναι: το κοινοβούλιο, το εθνικό μουσείο και το εθνικό θέατρο, αλλά και το μπρούτζινο άγαλμα του Πρίγκιπα Μιχαήλ πάνω στο άλογό του, που είναι ο «πρωταγωνιστής» της πλατείας. Το άγαλμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Σέρβους, αφού τους υπενθυμίζει το μεγαλύτερο επίτευγμα του πρίγκιπα, τη νίκη του κατά των Τούρκων και την απελευθέρωση των τελευταίων 7 πόλεων κατά το 1867. Στις πλάκες του μνημείου υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των πόλεων, ενώ το χέρι του Μιχαήλ δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας έτσι στους Τούρκους το δρόμο για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Βελιγράδι και η γοητεία της Skardarlija

Βελιγράδι

Είναι η γειτονιά των απανταχού bohème. Η Skardarlija (Σκαντάρλια) θεωρείται η Μονμάρτη της Σερβίας. Αυτό το Bohemian Quarter του Βελιγραδίου μοιάζει σαν να βγήκε από άλλη εποχή, με καφέ και εστιατόρια που σύχναζαν και συχνάζουν οι λογοτέχνες της πόλης και οι intellectuels του περασμένου αιώνα. ΒελιγράδιΕίναι το πιο  γραφικό μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, το γνωστό Stari Grad. Σαν άλλη Amelie θα αρχίσεις την βόλτα σου από την οδό Skadarska, κι ένα πλακόστρωτο δρομάκι θα σε οδηγήσει σε ταβερνάκια όπου μπορείς να απολαύσεις τοπικές, σέρβικες σπεσιαλιτέ, ανθισμένες αυλές και χαριτωμένα μπαλκονάκια.

Στο ναό του Άγιου Σάββα – Hram svetog Save

Βελιγράδι

Είναι ο μεγαλύτερος, ορθόδοξος ναός στον κόσμο, συνολικής έκτασης 3.500 τ.μ. Αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημαντικό πρόσωπο της χώρας κατά τη μεσαιωνική εποχή. Ο ναός του Άγιου Σάββα είναι ολόλευκος με χρυσές λεπτομέρειες ναός,  με τρούλο ύψους 70 μέτρων, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένας χρυσός σταυρός ύψος 12 μέτρων. ΒελιγράδιΟ ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και το μέγεθος του αλλά και η επιβλητικότητα του θα σου κόψουν την ανάσα. Το εσωτερικό του είναι υπό κατασκευή – λόγω οικονομικής δυσχέρειας – παρόλα αυτά είναι επισκέψιμο.

Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας – Muzej Jugoslavije

Και επειδή ταξίδι χωρίς επίσκεψη σε μουσείο δεν γίνεται, σου προτείνουμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, που δεν μπορείς να παραλήψεις. Στο Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας περιλαμβάνονται πάνω από 200.000 εκθέματα σχετικά με τις εθνικές μειονότητες, την γιουγκοσλαβική επανάσταση και γενικότερα την ιστορία της περιοχής. ΒελιγράδιΦωτογραφίες, έργα τέχνης, ιστορικά κείμενα, φιλμ, όπλα και άλλοι πολύτιμοι θησαυροί. Εδώ υπάρχουν και οι συλλογές «Μουσείο 25ης Μαΐου», «Οίκος των Λουλουδιών», «Παλαιό Μουσείο. Αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον. Στο μουσείο υπάρχει και ο τάφος του εθνικού ήρωα της Σερβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, κορυφαίου στρατάρχη και ιδρυτή του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους.

Βελιγράδι & γαστρονομική εμπειρία  

ΒελιγράδιΗ σέρβικη κουζίνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι σπεσιαλιτέ της χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα και γεύσεις, με πιάτα που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο κρεατικά, σούπες και σαλάτες. Άκρως επηρεασμένοι από την μεσογειακή κουζίνα, αλλά και την κουζίνα της Κεντρικής Ευρώπης, οι Σέρβοι μας προσφέρουν γευστικές απολαύσεις.

Salon 5

Βελιγράδι

Στο Salon 5 μπορούμε να πούμε ότι θα ζήσεις μια μοναδική εμπειρία. Είναι ένα από τα πολυτελέστερα εστιατόρια της πόλης με σπουδαίες κριτικές. Το Salon 5 μοιάζει περισσότερο με σπίτι παρά με εστιατόριο και τα πιάτα που θα γευτείς εκεί κατάγονται από την ιταλική κουζίνα με επιρροές από την Μεσογειακή και Ευρωπαϊκή.

Salon 5: Avijaticharski Trg 5, Belgrade 11080, +381 64 5496833 

Mala Gostionica

Βελιγράδι

Είναι το εστιατόριο που θα σου προσφέρει αυθεντική σέρβικη κουζίνα σε προσιτές τιμές. Ξακουστό πιάτο του είναι το σπιτικό αρνάκι που φτιάχνει ο σεφ του και που σου συστήνουμε οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Σε περίπτωση που είσαι πρωινός τύπος ή μη (και επιστρέψεις τις πρωινές ώρες) είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι το εστιατόριο προσφέρει πεντανόστιμο πρωινό της επιλογής σου.

Mala Gostionica: Mike Alasa 54 | Visokog Stevana 43A Beograd, Belgrade 11000, +381 11 2928600 

Druid Bar

Βελιγράδι

Το Druid Bar είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο μπαρ που έχει πολλά να σου πει. Εκεί θα ζήσεις την περιπέτεια με τους μυημένους στο μπαρ, θα δοκιμάσεις ιδιαίτερα κοκτέιλ όλων των ειδών. Κι αν είσαι fan του ουΐσκι, εδώ θα ανακαλύψεις το favourite bar! Κι αν λατρεύεις και τη jazz, κλείσε τραπεζάκι και δεν θα το μετανιώσεις! Σίγουρα  και θα μαγευτείς από την ρετρό ατμόσφαιρα και την έντονη προσωπικότητα του Druid Bar.

Druid Bar: Cincar Jankova 1, Belgrade 104410, +381 11 2181540

Travel tips

  • Το νόμισμα της Σερβίας είναι το Dinar (Δηνάριο). H ισοτιμία είναι περίπου 1 ευρώ= 118 dinars.
  • Πρέπει να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά μπουρέκια. Είναι μπαστούνια από φύλλο, γεμιστά με διάφορα τυριά, κιμά, πατάτα, ή λαχανικά. Αποτελεί το αγαπημένο σνακ των ντόπιων το πρωί, θα τα βρεις σε φούρνους.Βελιγράδι
  • Σου συστήνουμε να γευτείς τις σέρβικες μπύρες και το εθνικό λικέρ rakija- σε διάφορες γεύσεις (με δαμάσκηνο, κυδώνι, χρυσόμηλο ή με raspberry).Βελιγράδι
  • Το χειμώνα κάνει αρκετό κρύο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε αντίθεση με το καλοκαίρι έχει πολύ ζέστη.
  • Αν θέλεις να πας για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά στο Βελιγράδι φρόντισε να περιπλανηθείς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://goo.gl/9odpRR

Βελιγράδι

Για να εξερευνήσεις και άλλους προορισμούς κάνε κλικ πιο κάτω 

Μαγικά Χριστούγεννα στη Βιέννη

MadameLeFo