Απολαμβάνοντας το ski διατηρείτε τη σιλουέτα σας

Ο φετινός χειμώνας είναι αρκετά δρυμύτερος από άλλες χρονιές… Και έστω κι αν δεν μιλάμε για υπερβολική βαρυχειμωνιά στη Κύπρο, τώρα που το χιόνι είναι αρκετό στο Τρόοδος, ας το εκμεταλλευτούμε. Αν παίξουμε λιγάκι, στο χιόνι θα ζήσουμε αλησμόνητες στιγμές… Κι αν κάνουμε και ski, με λίγη καλή προσπάθεια, θα βοηθήσουμε το σώμα μας να διατηρηθεί κομψό και ευλύγιστο.

skiSki; Μάλιστα… Αλλά, ως λαός δεν έχουμε ιδιαίτερη προπαίδεια για το ski! Οι περισσότεροι δεν ασχοληθήκαμε σχεδόν ποτέ μ’ αυτό το τόσο δημοφιλές (στο εξωτερικό τουλάχιστον) άθλημα. Έτσι, πριν βάλετε τα ζεστά σας ρούχα και τρέξετε προς το Τρόοδος, μερικές συμβουλές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Top tips για το ski στο χιόνι

Το σκι έχει και τους κινδύνους του, γι’ αυτό όσο κρύο και να έχει πρέπει να μπείτε για καλά στο κλίμα, αφού θα ζεσταθείτε από την ένταση και τις απαιτήσεις του. Το σκι βάζει το σώμα  σε επαναλαμβανόμενες πιέσεις και σε επίπονες προσπάθειες και μάλιστα σε μεγάλο υψόμετρο. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι και περισσότερο τεχνικά ενημερωμένοι είστε, τόσο πιο εύκολα θα κάνετε σκι, μειώνοντας το ρίσκο πιθανού τραυματισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαμβάνετε περισσότερο τις χειμερινές εξορμήσεις προς το χιονοδρομικό κέντρο του Τροόδους.

Στο χιονοδρομικό

ski

Όταν λοιπόν πάτε προς το χιονοδρομικό κέντρο στο Τρόοδος θα βρείτε το σαλέ, ένα ξύλινο κτίσμα με καφετερία, εστιατόριο και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Οι πίστες έχουν χαρακτηριστικά χρώματα, γι’ αυτό όταν θα απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για ενοικίαση στολής πείτε του να σας ενημερώσει προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθείτε, ειδικά εάν είστε αρχάριοι. Τα λιφτ είναι οι νευρώνες του χιονοδρομικού και συνδέουν τον έξω κόσμο με το κέντρο μέσω της τηλεκαμπίνας, κάτι σαν λεωφορείο του βουνού, για να πάτε από τη μία πίστα στην άλλη.

Πως θα αποφύγετε τους κινδύνους

Το σκι θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με την… οδήγηση! Μπορεί να σας μάθει ο πατέρας σας, αλλά το δίπλωμα θα σας το δώσει ο εξεταστής. Όταν είστε έτοιμοι με τα πέδιλα και την κατάλληλη στολή, πριν ανέβετε στα βουνά, διαβάστε προσεκτικά κάποιο βιβλίο ή παρακολουθήστε κάποια βασικά μαθήματα για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, που έρχονται εύκολα, ιδιαίτερα αν σας διακατέχει η άγνοια. Σε πρώτη φάση το σκι θα σας φαίνεται… βουνό, όταν όμως ένα καταρτισμένο άτομο σας προσφέρει την ανάλογη σημασία θα σας φανεί απίστευτα συγκλονιστικό.

Safe ski

skiΑν και το σκι φαίνεται ένα αρκετά επικίνδυνο σπορ, η πραγματικότητα διαφέρει. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως, οι τραυματισμοί στο άθλημα κυμαίνονται γύρω στο 0,2-0,4%. Από τους 1.000 ανθρώπους που κάνουν σκι, μόνο 2-4 άτομα έχουν κάποιο ατύχημα. Για να μειώσετε, ωστόσο, τις πιθανότητες να χτυπήσετε, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Η σωστή ενδυνάμωση πριν από τη σεζόν (π.χ. τρέξιμο ή ποδήλατο 2-3 φορές την εβδομάδα από 20-30΄), αλλά και η κατάλληλη προθέρμανση πριν από κάθε φορά που κάνετε σκι, θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε περισσότερο το άθλημα, αλλά και να αποφύγετε τραυματισμούς.
  2. Τα χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Ενημερωθείτε σχετικά και απορρίψτε πίστες που θα σας δυσκολέψουν στην κατάβαση.
  3. Πολλά ατυχήματα οφείλονται στη μεγάλη ταχύτητα και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας. Προσαρμόστε, λοιπόν, την ταχύτητά σας ανάλογα με το επίπεδό σας και τις συνθήκες της πίστας.
  4. Επιλέξτε μπουφάν σε έντονο χρώμα, προκειμένου να είστε ορατοί ακόμα και σε περίπτωση ομίχλης ή χιονόπτωσης.
  5. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας μόνα τους στην κατάβαση. Πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό την επίβλεψή σας.
  6. Σε περίπτωση που κατεβαίνετε μια πίστα με φίλους σας, ο ένας πρέπει να ακολουθεί τον άλλον, κρατώντας απόσταση ασφαλείας, ενώ ο εμπειρότερος καλύτερα να βρίσκεται τελευταίος στη σειρά.

Τι γυμνάζει το ski;

skiΠρόκειται για ένα αρκετά επίπονο σπορ που βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα. Με το σκι γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες, κυρίως τα πόδια αλλά και οι κοιλιακοί (οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος), οι ώμοι και τα χέρια (κυρίως οι τρικέφαλοι). Παράλληλα, ο σκιέρ βελτιώνει την ισορροπία του, εξασκείται στο συντονισμό και αποκτά καλύτερη αίσθηση του σώματός του.

Οι θερμίδες του ski

Ξέρετε όμως, ότι μπορείτε να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας απολαμβάνοντας το σκι στο χιόνι; Ή πόσες θερμίδες καίτε αν ασχοληθείτε με τα χειμερινά σπορ; Μπορεί το κρύο να είναι τσουχτερό, αλλά αξίζει!

ski

Σκι: Μια γυναίκα με βάρος 58 κιλών, καίει περί τις 370 θερμίδες σε μια κατάβαση σκι που λογικά διαρκεί γύρω στη μια ωρίτσα.

Πατινάζ: Μέσα σε μια ωρίτσα καίτε περί τις 440 θερμίδες και γυμνάζετε και την τελευταία σπιθαμή του κορμιού σας.

Χόκεϊ στον πάγο! Εντάξει δεν είναι δημοφιλές στον τόπο μας αλλά αν βρεθείτε να το παίξετε, καίτε 470 θερμίδες και γυμνάζετε τέλεια οπίσθια και πόδια!

Έλκηθρο: Θα σας σοκάρει κι όμως! Μέσα σε 60 λεπτά πάνω στο έλκηθρο ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας, καίτε 400 θερμίδες!

Snοwboard: Μπορεί το να στηρίξετε όλο το σώμα σας σε μια σανίδα να σας τρομάζει, όμως το Snοwboard είναι ένα συναρπαστικό άθλημα. Καλό είναι επίσης να ξέρετε ότι μπορείτε να κάψετε μέχρι και 370 θερμίδες σε μια ώρα και αν αυξήσετε την ένταση, φτάνετε να καίτε μέχρι και 500 θερμίδες.

Μη χάνετε χρόνο! Φορέστε αμέσως τα ζεστά ρούχα σας και πηγαίνετε στην πιο κοντινή χιονισμένη βουνοπλαγιά!

ski More info

Ski story

Το σκι υπάρχει εδώ και 4.000-5.000 χρόνια, όχι ως σπορ, αλλά ως μεταφορικό μέσο. Οι Σκανδιναβοί χρησιμοποιούσαν ένα ζευγάρι μακρόστενες σανίδες από ξύλο -τις οποίες έδεναν στα πόδια τους- για να μετακινούνται γρηγορότερα, γλιστρώντας πάνω στο χιόνι. Το σκι με τα χρόνια εξελίχθηκε και σήμερα απέκτησε φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί πλέον και ολυμπιακό άθλημα.ski

MadameLeFo