Hangover: Πολύτιμα tips για να το αντιμετωπίσεις

Hangover; Τι είναι αυτό; Κι όμως, η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά και ειδικά κατά την εορταστική περίοδο: Οικογενειακές συνεστιάσεις με «γενναίες» δόσεις φαγητού, γλυκών και αλκοόλ που ρέει άφθονο συνοδεύοντας τις προπόσεις και τα «χρόνια πολλά». Συνήθως όμως, η επόμενη ημέρα δεν είναι και τόσο ευχάριστη… Ας δούμε λοιπόν, λίγες ώρες πριν το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, πως θα προλάβουμε το γιορτινό hangover ή τουλάχιστον να το απαλλαγούμε! 

Γιορτινό hangoverΤελικά δεν το… απόφυγες. Στο χριστουγεννιάτικο πάρτι και έφαγες πολύ, και ήπιες επίσης πολύ… Έτσι, τo hangover, το γνωστό συνδρόμο «μέθης», εμφανίστηκε ως απρόσκλητος επισκέπτης! Ναι, το hangover έρχεται την επόμενη μέρα… με ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα και πονοκέφαλο. Σύμφωνα με τα πορίσματα επιστημονικών μελετών, τα δυσπεπτικά ενοχλήματα, ο πονοκέφαλος και η ναυτία που αποτελούν τις βασικές εκδηλώσεις του «hangover», εμφανίζονται συχνά το πρωί μετά από βαρύ γεύμα με οινοποσία. Για να περάσεις καλά απόψε το βράδυ, αλλά και για να αποφύγεις τις συνέπειες του hangover, είναι καλό να εφαρμόσεις μερικά χρήσιμα tips. Γι’ αυτό καλό θα είναι να διαβάσεις προσεχτικά ακολουθούν.

Γιορτινό hangover και η επιστημονική βάση

Γιορτινό hangoverΔυόμισι χιλιετίες επιστημονικών ερευνών, εκατομμύρια βραδιές οινοποσίας και κατανάλωσης αλκοολούχων από καταβολής πολιτισμού, εκατοντάδες παγκόσμιες μελέτες για το αλκοόλ και τις παρενέργειες του στον ανθρώπινο οργανισμό και η θεραπεία για το hangover ακόμη δεν έχει βρεθεί. Πριν καταφύγεις σε όρκους αιώνιας αποχής –που ούτως ή άλλως θα καταπατήσεις πολύ σύντομα– όσοι δεν ανήκετε στο τυχερό 25% του πληθυσμού που, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μυστηριωδώς δεν υποφέρει από το σύνδρομο της επόμενης μέρας, διαβάστε τις συμβουλές μας. Και φροντίστε να τις επιστρατεύσετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πατροπαράδοτη, γιορτινή, super κατανάλωση αλκοολούχων για να μετριάσετε τα συμπτώματα.

Αφυδάτωση και άλλα τινά…

♥ Η κυριότερη αιτία της αδιαθεσίας της επόμενης ημέρας είναι, ως γνωστόν, η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Γι’ αυτό φρόντισε να την αποτρέψεις… Πώς; Απλά, πίνοντας πολύ νερό ανάμεσα στα ποτά –η «επίσημη» συνταγή λέει 2 ποτήρια νερό για κάθε ποτό–, 2 ποτήρια πριν ξαπλώσεις και μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας. Πίνε νερό πριν διψάσεις –το αίσθημα της δίψας είναι ο «συναγερμός» της αφυδάτωσης που έχει ήδη υποστεί ο οργανισμός.♥ Οι τρεις χρυσοί κανόνες για την πρόληψη του hangover υπαγορεύουν: ΠΟΤΕ δεν πίνουμε με άδειο στομάχι, ΠΟΤΕ δεν αναμιγνύουμε διαφορετικά ποτά, και ΠΑΝΤΑ προτιμάμε special, ακριβότερα αποστάγματα έναντι των φθηνών οινοπνευματωδών. Όλοι τους ξέρουμε, ωστόσο όλοι μας τους ξεχνάμε την κρίσιμη στιγμή. Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, είναι ήδη αργά. Προχώρησε στην επόμενη συμβουλή.

Άφθονο νερό και όχι μόνον!

Γιορτινό hangover♥ Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται και γράφονται για τους «χίλιους τρόπους αντιμετώπισης του hangover», η αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι αυτή του ύπνου. Δηλαδή, ξυπνάς και συνειδητοποιείς πόσο άσχημα νιώθεις… Σηκώνεσαι από το κρεβάτι, πίνεις 2 μεγάλα ποτήρια νερό, επιστρέφεις στο κρεβάτι σου και ξανακοιμάσαι. Επαναλαμβάνεις όσες φορές χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έκανες το λάθος να κανονίσεις εορταστικό γεύμα με την οικογένεια, συνάθροιση της παρέας για επιτραπέζια ή, ακόμη χειρότερα, ραντεβού για καφέ και βόλτα, και δεν μπορείς να το ακυρώσεις, συνέχισε στην επόμενη παράγραφο.Γιορτινό hangover♥ Θεωρητικά, μία ασπιρίνη πριν πας για ύπνο μετριάζει τον πονοκέφαλο. Πρακτικά, οι πολυβιταμίνες, ή ακόμη καλύτερα τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αμέσως μόλις ξυπνήσεις είναι πολύ αποτελεσματικότερα. Αναπληρώνοντας τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός εξαιτίας της αφυδάτωσης, επιταχύνεις τη διαδικασία ανάρρωσης.

♥ Η άσκηση, επίσης, βοηθά σημαντικά, καθώς αποβάλλει, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό και συμβάλλει στη γενικότερη τόνωση του σώματος. Μπορείς, λοιπόν, να καταφύγεις σε απλές, ελαφριές ασκήσεις, όπως περπάτημα ή ποδήλατο, προσέχοντας πάντα να αποφεύγεις τις υπερβολές και να πίνεις πολύ νερό.

Hangover & διατροφής το ανάγνωσμα

♥ Προσοχή στα ροφήματα και τα γεύματα της επόμενης μέρας.  Μία κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Περισσότερες όμως, θα τη χειροτερέψουν. Η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην, έστω και προσωρινή, απαραίτητη αύξηση ενέργειας. Θεωρητικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα energy drink, τα οποία, όμως, ως αναψυκτικά, μάλλον θα ενοχλήσουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σου. Η καλύτερη λύση είναι ένας χυμός και ειδικά ο χυμός μήλου. Συνδύασε χυμό μήλου, με παντζάρι, τζίντζερ, λεμόνι και ρόδι και θα γίνεις περδίκι!Γιορτινό hangover♥ Αλλά και το τσάι, με τζίντζερ και λεμόνι ή χωρίς, επιφέρει περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, χωρίς όμως να χειροτερεύει την αφυδάτωση του οργανισμού.

♥ Επίσης, τα παστά δαμάσκηνα συνδυασμένα με αρκετά υγρά αποτελούν ένα μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του hangover.

Τέλος, η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη πως το γεμάτο στομάχι είναι αντίδοτο στη υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι μόνο εν μέρει σωστή. Γιατί αν «βαρύνεις» το στομάχι σου με λίπη και γαλακτοκομικά θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα αντίθετα.Επομένως, ένα ελαφρύ γεύμα, που θα περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, είναι η ιδανικότερη επιλογή. Οι υδατάνθρακες βοηθούν επίσης, ενώ η ντομάτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους των κατά συρροή θυμάτων του hangover. Μια μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας –χωρίς βούτυρο– μπορεί, επομένως, να αποδειχθεί σωτήρια.

Ο «νόμος» των ομοίων & το γιορτινό hangover

Η μέθοδος στα αποτελέσματα της οποίας ορκίζονται όσοι την έχουν δοκιμάσει είναι η… ομοιοπαθητική. Ένα –όχι περισσότερα!– ποτηράκι αλκοόλ ακόμα ανεβάζει την πίεση του αίματος και θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση αυτή, απόφυγε καλύτερα τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια, και προτίμησε κάτι πιο ήπιο. Εξαιρετικά δημοφιλές για το πρωινό του hangover είναι το κοκτέιλ Bloody Mary –βότκα, χυμός τομάτας, πιπέρι, αλάτι και λίγο Tabasco.

Καλή χρονιά λοιπόν

και με λιγότερα hangovers!

MadameLeFo