Αντίο πλαστικές σακούλες, ναι στις επαναχρησιμοποιούμενες

Λέμε αντίο στις πλαστικές σακούλες και υποδεχόμαστε τις επαναχρησιμοποιούμενες! Ναι, από την αρχή του μήνα, εφαρμόζεται επιτέλους και στην Κύπρο ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την απαγόρευση χρήσης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, που επέβαλε μεν αλλαγές στις συνήθειές μας, αλλά έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της βιοποικιλότητας της υποθαλάσσιας ζωής και όχι μόνον.

 

Οι αλλαγές στις συνήθειές μας για τα καθημερινά μας ψώνια είναι γεγονός. Παρά την 6μηνη παράταση που πήρε η Κύπρος, από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται επιτέλους και στον τόπο μας ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. Πως θα μεταφέρουμε λοιπόν τις αγορές μας από την υπεραγορά, από την ψαραγορά ή ακόμη και από τα οποιαδήποτε άλλα καταστήματα; Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να ψάξουμε…

Ξεχνάμε λοιπόν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για τα ψώνια μας, και επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που θα δώσουν στη ζωή μας και μια πιο μοντέρνα νότα, αλλά και θα συμβάλλουν θετικά στη μείωση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Εμείς ψάξαμε και ανακαλύψαμε στο EcoHomeStore τις πιο πρακτικές και συνάμα εντυπωσιακές  επαναχρησιμοποιούμενες τσαντούλες, αλλά και οι υφασμάτινες τσάντες που θα μας συντροφεύουν πιστά και στα ψώνια μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Και το πιο σημαντικό; Και χαρούμενες είναι, και δίνουν μια ανάλαφρη νότα στα ψώνια μας και ασφαλώς δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον!

Οι επαναχρησιμοποιούμενες οικολογικές τσάντες για ψώνια που βρήκαμε στο EcoHomeStore είναι φιλικές προς το περιβάλλον σε σύγκριση με την κλασική πλαστική σακούλα μίας χρήσης. Και όχι μόνον… Έχουν πολλά άλλα «κρυφά» προσόντα! Διπλώνουν και γίνονται σαν ένα μικρό πακετάκι που μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί σας.

Κυκλοφορούν σε υπέροχα, χαρούμενα χρώματα και μοτίβα, άσε δε που είναι και πολύ πρακτικές. Είναι κατασκευασμένες από πολύ ελαφρύ ύφασμα, πλένονται και στεγνώνουν εύκολα, ενώ χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.

Μετά είναι και οι τσάντες της love milo, που φτιάχνει η Nicki Ellis από το 2013 στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, που εκτός από τα ψώνια μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως fashion statement bags, αφού ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα, χειροποίητα μοτίβα πάνω στο 100% cotton canvas τους. Οι οικολογικές βαφές που χρησιμοποιούνται για τα hand made τυπώματά τους, αλλά και το πραγματικό δέρμα στα χερούλια τους, τις κάνουν ανθεκτικές και super βολικές. Και κάτι ακόμα: Πλένονται στο πλυντήριο, χωρίς να χάνουν τίποτα από την αρχική τους μορφή!

Βρήκαμε όμως και τις χειροποίητες τσάντες της της oh.deer.design.studio που κάθε άλλο για shopping bags μπορεί να θεωρηθούν. Κεντημένες στο χέρι, ή και με statement τυπωμένα μοτίβα στα eco βαμβακερά υφάσματά τους είναι ότι χρειαζόμαστε όταν πάμε για fashionable ψώνια στα καταστήματα και όχι μόνον.

 

Άνετες και με αρκετό χώρο για να μπορούμε να μεταφέρουμε ένα δυο ζευγάρια πεδηλάκια που θα αγοράσουμε, ένα μαγιό και μια πετσέτα, και μπορούν να μας συνοδεύουν ακόμη και στην παραλία!

Βεβαίως, δεν ξεχνάμε τις δημιουργίες της Νατάσας-Μαρίας Αθανασιάδου, τις trendy shopping bags της Generation Generous, που είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, και είναι super ανθεκτικές για να μεταφέρουμε τα πάντα!

Η Νατάσα-Μαρία Αθανασιάδου, με τις Generation Generous δημιουργίες της

Η Νατάσα-Μαρία Αθανασιάδου, με τις trendy shopping bags της Generation Generous

Και εκτός αυτών έχουν ηθικό και αειφόρο μήνυμα, αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις τους διοχετεύονται σε ανάλογα ιδρύματα με στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μάθετε κι αυτά…

Ναι, χρησιμοποιούμε τις επαναχρησιμοποιούμενες οικολογικές τσάντες για να μεταφέρουμε τα κάθε είδους προϊόντα που αγοράζουμε από την υπεραγορά, από το κρέας και τα φρούτα μέχρι τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν και τις οδοντόκρεμες. Ξέρετε όμως, πως πρέπει να τις χρησιμοποιείτε σωστά;

 

Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο ποια προϊόντα βάζουμε μαζί στην ίδια τσάντα, αλλά και να φροντίζουμε η τσάντα μας να είναι πάντα πεντακάθαρη ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε παθογόνα μικρόβια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Βασική σύσταση της FSA είναι ότι σε μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα δεν πρέπει να βάζουμε μαζί προϊόντα ωμά (π.χ. κρέας) και έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. ψωμί). Όπως επισημαίνει η Υπηρεσία, είναι πιθανό να υπάρχουν μικρόβια ακόμη και στο εξωτερικό της συσκευασίας του ωμού τροφίμου, τα οποία εύκολα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα αν τοποθετηθούν όλα μαζί στην ίδια τσάντα.

 

Γι’ αυτό η FSA προτείνει ένα απλό, πρακτικό «σύστημα»: Να χρησιμοποιούμε τσάντες με διαφορετικά χρώματα, π.χ. μία για τα ωμά τρόφιμα, μία για τα τρόφιμα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση και μία για τα προϊόντα καθαριότητας και περιποίησης.

Τέλος, σύμφωνα με την βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), οι τσάντες που είναι κατασκευασμένες από ύφασμα θα πρέπει να πλένονται τακτικά, ενώ οι πλαστικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες πρέπει να απορρίπτονται μόλις εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια φθοράς. Πηγή: BBC

More info

Όλα τα προϊόντα που παρουσιάζουμε θα τα βρείτε στο ECOhoME STORE, στην οδό Κυπράνορος 36, Λευκωσία, τηλ: 22380707, http://www.ecohome-store.com/

Για να μάθετε περισσότερα για τις τσάντες της Generation Generous κάντε κλικ εδώ

http://madamelefo.com/generous-fashion-for-generous-generation-ecofriendly-baga/

 

MadameLeFo