Ανακαλύψτε τα θαύματα της κουζίνας σας

Κι όμως, δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα! Θαύματα υπάρχουν και στην κουζίνα μας! Μάλιστα, τα θαυματουργά υλικά που βρίσκονται στα ντουλάπια σας, πολλές φορές είτε τα αγνοείτε, ή απλώς τα παραμελείτε! Ρίξτε μια ματιά σε όσα ακολουθούν και θα καταλάβετε γιατί πρέπει να τους δίνετε περισσότερη σημασία! Για το καλό της σιλουέτας σας δηλαδή…

τα θαύματα της κουζίνας

Ξύδι, το θαυματουργό

τα θαύματα της κουζίναςΞύδι από κόκκινα φρούτα, σε ωμές, γλυκές σαλάτες, όπως καρότα, καλαμπόκι κ.λπ. Μηλόξυδο σε σάλτσες όπου πρέπει απλά να υπάρχει η… υποψία του! Μπαλσάμικο σε ωμές σαλάτες ή ψητά λαχανικά… Το ξύδι έχει πολλές… αρμοδιότητες στην μαγειρική.

Know how: To χρησιμοποιούμε κατά κόρον σε μαρινάδες κρεάτων, για να «κλέψει» μυρωδιές και για να τα μαλακώσει το κρέας. Μπορεί επίσης να δώσει άλλη διάσταση σε σαλάτες, να τονίσει τηγανιτά και ψητά λαχανικά, να αρωματίσει σάλτσες και βέβαια να συντηρήσει με τον καλύτερο τρόπο λαχανικά, φρούτα και αλλαντικά.

Θαύματα της κουζίνας: όσπρια

τα θαύματα της κουζίνας

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή, καλό είναι να καταναλώνουμε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα. Πολλές φορές, όμως, τα αποφεύγουμε, γιατί τα βρίσκουμε «βαριά». Το μυστικό είναι να προσθέσουμε στη σούπα 2-3 κουταλιές ρύζι. Έτσι, όχι μόνο δεν θα μας «βαρύνουν», αλλά και ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών μας δίνει πρωτεΐνες μεγάλης θρεπτικής αξίας.

τα θαύματα της κουζίναςKnow how: Αποφεύγουμε να «ξαφρίζουμε» τα όσπρια που βράζουν, αφού στον αφρό αυτό βρίσκονται πολλά μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Θαύματα της κουζίνας: γλυκοπατάτα

τα θαύματα της κουζίναςΤρώγεται βραστή, ψητή ή γίνεται πουρές. Η γλυκοπατάτα δεν είναι απλώς μια πατάτα. Διαθέτει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν θρεπτικά από την κλασική πατάτα. Είναι γλυκιά, αρωματική και εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, δεν έχει τη θέση που της αξίζει στο κυπριακό τραπέζι. Καλό θα ήταν λοιπόν, να την εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού ανήκει στις υπερτροφές. Eπίσης, παρά τη γλυκιά της γεύση, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λίγες θερμίδες (μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 96 θερμίδες). τα θαύματα της κουζίναςKnow how: Η γλυκοπατάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, με κυριότερη την όραση. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, της σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού και στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου. Τέλος, να θυμάστε ότι η γλυκοπατάτα περιέχει βιταμίνη Β6, καθώς και κάλιο.

Νομίζετε ότι δεν τρώτε…τα θαύματα της κουζίνας

… και παχαίνετε; Μπορείτε, μάλιστα, να ορκιστείτε ότι τις τελευταίες μέρες τρώτε μόνο σαλάτες και η ζυγαριά αντί να πάρει τον κατήφορο παίρνει τον ανήφορο. Μήπως ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τι τρώτε, πόσες θερμίδες νομίζετε ότι παίρνετε και πόσες, στην ουσία, λαμβάνετε; Στις μέρες μας, οι θερμίδες που καταναλώνουμε ξεπερνούν τις φυσιολογικές με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χάσουμε βάρος. Οι σαλάτες που τρώμε σίγουρα δεν είναι με λάδι, αλλά με dressing που δίνει ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων. Δεν χρειάζεται να γράψουμε για τα αναψυκτικά τα οποία μάς επιβαρρύνουν με άχρηστες θερμίδες, άρα προσθέτουν και στο βάρος μας. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να μπορέσουμε να τρώμε, αν όχι διαιτητικά φαγητά, λιγότερο;τα θαύματα της κουζίνας

Know how: Επειδή τρώμε και με τα μάτια, καλό είναι να βάζουμε το φαγητό μας σε μικρότερο πιάτο, έτσι ώστε να καταναλώνουμε λιγότερες ποσότητες και να ικανοποιούμε και το συναίσθημα του κορεσμού. Τέλος, οι τροφές μας θα πρέπει να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και λίγες θερμίδες.

Και οι σάλτσες έχουν τις… θερμίδες τους

τα θαύματα της κουζίναςΣας είναι αδιανόητο να φάτε ακόμα και μία φέτα ψωμί ή μια απλή σαλάτα χωρίς να έχει κάποιο είδος σάλτσας; Σάντουιτς, κρέας, πατάτες, ψάρι κ.λπ. συνδυάζονται πολύ εύκολα με διαφόρων ειδών dressings, όμως αναλογιστήκατε με πόσες θερμίδες επιβαρύνουν το διαιτολόγιό σας; Ρίξτε μια ματιά πιο κάτω και θα καταλάβετε τι… κάνετε!

Know how: Μία κουταλιά της πολύ διαδεδομένης ketchup έχει 18 θερμίδες 0,1 γρ. λίπος και 4,7 γρ. ζάχαρη. Η μουστάρδα περιέχει 12 θερμίδες, 0,7 γρ. λίπος και 1 γρ. ζάχαρη. Η μαγιονέζα έχει 102 (!) θερμίδες, 0,7 γρ. λίπος και 0,2 γρ. ζάχαρη. Και αναρωτιέστε ακόμα γιατί παχαίνετε;

τα θαύματα της κουζίνας

Μάθετε περισσότερα και για άλλα θρεπτικά συστατικά, κάνοντας κλικ εδώ 

Μεσογειακή Διατροφή, η “ασπίδα” της μνήμης

MadameLeFo