Αναζητάμε τον Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι

Εξακολουθείτε να θέλετε να “πιστεύετε” πως κάθε χρόνο ο παχουλός  Άη Βασίλης απογειώνεται με το έλκηθρό του από τη Φινλανδία, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά σας; Αν ναι, τότε το παραμυθένιο Ροβανιέμι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους στόχους σας για την επόμενη Πρωτοχρονιά! Προς το παρόν, εμείς αναζητάμε τον Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι… Γι’ αυτό φροντίσαμε να σας ταξιδέψουμε – έστω και νοητά- στο χωριό του και να σας ξεναγήσουμε στο μαγικό τοπίο της περιοχής. 

Άη Βασίλης

Το Ροβανιέμι λοιπόν, είναι το χωριό όπου ζει ο σύγχρονος Άη Βασίλης και απ’ εκεί ξεκίνησε ήδη από την προπαραμονή των Χριστουγέννων το μεγάλο ταξίδι με το έλκηθρό του για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Σήμερα, οι MadameLeFo θα σας ταξιδέψουμε νοητά σ’ αυτό τον γιορτινό παράδεισο, ελπίζοντας πως του χρόνου θα τον εξερευνήσετε επί τόπου!

Άη ΒασίληςΕκεί, στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας και λίγο πιο βόρεια, πιστεύετε δεν πιστεύετε στον Άη Βασίλη, ένα μόνο μπορούμε να σας εγγυηθούμε: Θα τον συναντήσετε! Μη μου πείτε, αλλά, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δεν χρησιμοποιούμε τα παιδιά μας σαν άλλοθι για να ξαναζήσουμε κι εμείς οι μεγάλοι τα χριστουγεννιάτικα όνειρα που δεν πραγματοποιήσαμε ποτέ;

Άη ΒασίληςΈνα τέτοιο «ευχάριστο άλλοθι» είναι και το ταξίδι στη μακρινή Φινλανδία , όπου σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται η πατρίδα του Άη Βασίλη. Και το Ροβανιέμι, είναι το χωριό του, ένας παραμυθένιος τόπος που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τον απολαμβάνουμε από την οθόνη της τηλεόρασής μας και πολλές φορές έχουμε ευχηθεί «αχ να ήμουνα και εγώ εκεί»!

Ο Άη Βασίλης απ’ τον Αρκτικό Κύκλο

Με 62.000 φιλόξενους κατοίκους, το Ροβανιέμι βρίσκεται στη Βόρεια Φινλανδία και είναι η βασική πύλη εισόδου της φινλανδικής Λαπωνίας. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, και λίγο πιο βόρεια, βρίσκεται και το χωριό όπου κατοικεί ο Άη Βασίλης. Μιλάμε για το “υπαρκτό” πρόσωπο για το οποίο κάθε Δεκέμβρη καταφθάνουν εκεί αμέτρητοι μικροί και μεγάλοι «πιστοί» του απ’ όλο τον κόσμο -και από την Κύπρο. Άη ΒασίληςΤις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, όσοι επισκέπτονται το Ροβανιέμι προσδοκούν απλώς να διασχίσουν τον Αρκτικό Κύκλο ή να θαυμάσουν το μαγικό πράσινο φως στον ουρανό, το Βόρειο Σέλας ή Northern Lights ή και Aurora Borealis, όπως είναι διεθνώς γνωστό.

Στο χωριό του Άη Βασίλη

Άη ΒασίληςΠροσωπικά είχα την τύχη να ζήσω αυτή τη μοναδική εμπειρία πριν χρόνια και είναι ακόμη χαραγμένη στη μνήμη μου με ανεξίτηλες εικόνες. Το τοπίο είναι ολόλευκο, σαν να βγήκε απ’ τις σελίδες των παραμυθιών….  Χιόνι, ξωτικά, ο Άη Βασίλης και ο Ρούντοφλ το ελαφάκι να περνάει με το έλκηθρό του δίπλα μου! Και τα ξύλινα σπίτια ανάμεσα στα δάση που περνούσαμε από το αεροδρόμιο προς το Ροβανιέμι, την πλησιέστερη πόλη και προς το ποθητό χωριό, έμοιαζαν με τα παραμυθένια σπιτάκια. Η πόλη δημιουργήθηκε μόλις τον προηγούμενο αιώνα στη συμβολή των ποταμών Qunajoki και Kemojoki και θεωρείται πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Λαπωνίας. Εδώ με το που μπαίνει ο Νοέμβρης όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες… παγώνουν. Άη ΒασίληςΤα πάντα κινούνται στους ρυθμούς του Άη Βασίλη για να ετοιμάσει άψογα το μεγάλο του ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο στολισμός στο Ροβανιέμι είναι διακριτικός και βασίζεται κυρίως στον φωτισμό, παρά στην πολυτέλεια. Εδώ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα η ημέρα διαρκεί μόνο περίπου δυόμισι ώρες και όλη η υπόλοιπη «ημέρα» είναι νύχτα. Και οι κάτοικοι ζουν τις μακριές πολικές νύχτες, που είναι γεμάτες από όνειρα και μύθους… Αυτός είναι ένας μοναδικός τόπος όπου η φαντασία και το παραμύθι συναντούν την πραγματικότητα… Και ο καθένας μπορεί να πάρει μαζί του λίγη από την γιορτινή λάμψη του πνεύματος των Χριστουγέννων!

Άη ΒασίληςΧιόνι πολύ, χαμηλές θερμοκρασίες και φυσικά οι χιονάνθρωποι, κάνουν το Ροβανιέμι ξεχωριστό. Η πόλη έχει καταστήματα με σουβενίρ, εστιατόρια, καφετερίες, ενώ το χωριό του Άγιου Βασίλη έχει συγκεκριμένες ώρες κοινού. Στο ονειρεμένο χωριό του Άη Βασίλη (8 χλμ. βόρεια του Ροβανιέμι), στα όρια του αρκτικού κύκλου θα συναντήσετε επισκέπτες κάθε ηλικίας και φυλής. Εδώ θα ακούσετε τα ξωτικά και τις φωνές τους στη σπηλιά του Άη Βασίλη. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, φεύγοντας ρίξτε το γράμμα σας στο ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη. Ζητήστε ό,τι σας κάνει κέφι, κατά προτίμηση στα αγγλικά. Το κυριότερο φωτογραφηθείτε μαζί του και απολαύστε κάθε στιγμή από αυτό το ταξίδι.

Άη Βασίλης

Αξίζει να δείτε…

  • Το λαπωνικό μουσείο Arktikum, στις όχθες του (παγωμένου τον χειμώνα) ποταμού Ounasjoki. Εδώ παρουσιάζονται εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή των Λαπώνων. Στη Λαπωνική, την Αρκτική, καθώς και στην πτέρυγα των Βίκινγκς, ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της Λαπωνίας.
  • Το χωριό του Άη Βασίλη, με τα ξύλινα σπιτάκια και την παραμυθένια ατμόσφαιρα.
  • Το Santa Park, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα έγκατα κοντινού λόφου.
  • Τον Άη Βασίλη στο εργαστήριο του, όπου θα τον παρακολουθήσετε μαζί με τους βοηθούς του να ετοιμάζουν τα δώρα για τις γιορτές.  Άη Βασίλης
  • Τον βορειότερο ζωολογικό κήπο της Ευρώπης Ranua, με ζώα που ζουν σε αρκτικές συνθήκες, όπως λύκοι, κόκκινες αλεπούδες, λευκές κουκουβάγιες, και η πολική αρκούδα.

…και να απολαύσετε

  • Κρουαζιέρα με παγοθραυστικό ή σαφάρι στα χιόνια με τα snowmobiles, τα μηχανοκίνητα έλκηθρα για τα χιόνια.
  • Βόλτα με έλκηθρα που τα σέρνουν πανέμορφα χάσκις ή τάρανδοι.
  • Πέρασμα στον Αρκτικό Κύκλο, όπου θα σας δοθεί επίσημο δίπλωμα για την παρουσία σας στο σημείο.

Δείτε ένα βίντεο με “ξενάγηση” στο χωριό του Άη Βασίλη, κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Το ξέρατε πως…

…ο Γήινος Αρκτικός Κύκλος είναι ένας από τους πέντε παράλληλους κύκλους γεωγραφικού πλάτους που σηματοδοτούν τους χάρτες της Γης και χωρίζει την Αρκτική Ζώνη από τη Βόρεια Ήπια Ζώνη της κύριας Εύκρατης ζώνης. Ο Αρκτικός Κύκλος σηματοδοτεί το βόρειο άκρο της πολικής μέρας του θερινού ηλιοστασίου τον Ιούνιο και της πολικής νύχτας του χειμερινού ηλιοστασίου το Δεκέμβριο. Βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, ο αρκτικός Ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα για τουλάχιστον 24 συνεχόμενες ώρες μια φορά το χρόνο, σε σύνδεση με το Αρκτικό Θερινό Ηλιοστάσιο – αυτό αναφέρεται συνήθως στην ντόπια διάλεκτο ως μεσονύκτιος ήλιος. Παρομοίως, σε σύνδεση με το Αρκτικό Χειμερινό Ηλιοστάσιο, ο Αρκτικός Ήλιος θα βρεθεί κάτω από τον ορίζοντα για τουλάχιστον 24 ώρες.

Με όλες τις ανέσεις & σάουνα

Όπως κάθε χειμερινός προορισμός, το Ροβανιέμι έχει πολύ καλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Πιθανόν, θα σας κάνει εντύπωση ότι όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν σάουνα. Στο σημείο αυτό καλό είναι να γνωρίζετε ότι η σάουνα είναι συνώνυμο της φινλανδικής καθημερινότητας! Αξίζει να μείνετε στο Arctic Tree House, ή σε ένα από τα γυάλινα ιγκλού του Santa’s Glass Igloos Arctic Circle, και γιατί όχι στα snow hotels, όπου θα ζήσετε μια μοναδική παγωμένη – στην κυριολεξία – εμπειρία!

Άη Βασίλης

Για να μάθετε περισσότερα εξερευνήστε τα πιο κάτω site

https://santaclausvillage.info/santa-claus/santapark/

https://www.visitrovaniemi.fi/

https://www.instagram.com/visitrovaniemi/

https://www.lapland.fi/visit/about-lapland/lapland-home-santa-claus-village/

MadameLeFo