Αλλεργίες, η «μάστιγα» της Άνοιξης

Οι αλλεργίες είναι η «μάστιγα» της Άνοιξης… Ναι, η εποχή των λουλουδιών είναι εδώ. Και οι αλλεργίες επίσης… Ποιά συμπτώματα θα πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες; Πιο κάτω θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ζητάς για να βγεις αλώβητη. 

Η άνοιξη και τα ανθισμένα λουλούδια της ωραιότερης εποχής του χρόνου, μετατρέπεται για ορισμένους σε εφιάλτη. Κόκκινα μάτια, φτερνίσματα, μέχρι και πιο ανησυχητικά συμπτώματα ταλαιπωρούν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους φανταζόμαστε. Οι έρευνες λένε πως περίπου 1 στους 5 πάσχει από αλλεργία. Άλλοι πάλι, παρουσιάζουν τα συμπτώματα, αλλά αγνοούν ότι οφείλονται στην «εποχική μάστιγα». Μάθε λοιπόν ότι είναι 6 τα κύρια είδη αλλεργιών που συγκαταλέγονται στα… αρνητικά «παράγωγα» της Άνοιξης. Δες ποια είναι αυτά και από ποια συμπτώματα χαρακτηρίζονται.

Αλλεργική ρινίτιδα

Πρόκειται για αλλεργία που οφείλεται συνήθως σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, ενώ συχνά συνυπάρχει με την επιπεφυκίτιδα. Η ανοιξιάτικη ρινίτιδα αρχίζει – ανάλογα με τη γύρη που την προκαλεί – από το τέλος Φεβρουαρίου, εξαιτίας των κυπαρισσοειδών. Kορυφώνεται όμως, μεταξύ Απριλίου-Μαΐου, κορύφωση που οφείλεται στα φυτά του αγρού και στην ελιά. Γύρω στα μέσα Ιουνίου τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται και σταματούν. Την ίδια περίοδο εκδηλώνουν συμπτώματα και άτομα με ευαισθησία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Αυτά πολλαπλασιάζονται σε τεράστιους αριθμούς στο οικιακό περιβάλλον. Να θυμάστε ότι σε 100mg σκόνης του στρώματος που κοιμόμαστε, αντιστοιχούν περισσότερα από 3.000 ακάρεα.

Άσθμα

Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά η εμφάνιση άσθματος συνδέεται με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Οποιοδήποτε από τα αλλεργιογόνα που προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα, συγκαταλέγονται στους υποψήφιους «ενόχους» των ασθματικών επεισοδίων. Παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση, είναι λοιμώξεις όπως αυτές των πνευμόνων ή η ιγμορίτιδα. Όσοι πάσχουν από άσθμα είναι ευαίσθητοι και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον καπνό του τσιγάρου, αλλά και στο στρες. Το ανοιξιάτικο άσθμα αρχίζει με την ανθοφορία των αλλεργιογόνων φυτών από τον Φεβρουάριο, κορυφώνεται στα μέσα της Άνοιξης και ηρεμεί στο τέλος Ιουνίου.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η συγκεκριμένη κατηγορία αλλεργίας είναι αυτή που μας «στολίζει» με ενοχλητικά εξανθήματα μετά από την επαφή μας με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα και γύρη φυτών. Συχνά, τα αλλεργικά εξανθήματα κάνουν την εμφάνισή τους όταν φοράμε κοσμήματα από χρώμιο και νικέλιο.

Κνίδωση

Η κνίδωση είναι αλλεργία που μας προκαλεί να ξυστούμε. Χαρακτηρίζεται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ακόμη και εσωτερικά μας όργανα και φυσικά, συνοδεύεται από κνησμό. Αν παρατηρήσουμε μεγάλο πρήξιμο, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε για «αγγειοοίδημα». Γνωστά αίτια που την προκαλούν είναι τρόφιμα, φάρμακα π.χ. πενικιλλίνη και ασπιρίνη, η άσκηση και ορισμένες λοιμώξεις. Συχνά το αίτιο δεν καθορίζεται επακριβώς, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι οφείλεται σε γύρεις (πεύκου, ελιάς). Επίσης, όταν ξαπλώνουμε στο γρασίδι, φέρνοντας το σώμα μας σε άμεση επαφή μαζί του.

Αλλεργίες στα υμενόπτερα

Μέλισσες, σφήκες και τα υπόλοιπα έντομα της «οικογένειας» των υμενόπτερων ευθύνονται για αυτή την ανοιξιάτικη αλλεργία, καθώς πολλοί από εμάς είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριό του τσιμπήματός τους, το οποίο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Οι δυσάρεστοι αριθμοί λένε ότι περισσότερα άτομα πεθαίνουν από το δηλητήριο των Υμενοπτέρων παρά από το δηλητήριο των φιδιών, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Τροφική αλλεργία

Αρκετές από τις τροφικές αλλεργίες είναι εποχιακές, καθώς ορισμένες τροφές, όπως τα φρούτα εποχής, καταναλώνονται περισσότερο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Η δύσπνοια, η κνίδωση και γαστρεντερικά προβλήματα είναι οι εκδηλώσεις αυτής της αλλεργίας. Μαζί με την αλλεργίες στα υμενόπτερα, οι τροφικές αλλεργίες εντάσσονται στην κατηγορία της «αναφυλαξίας».

«Aσπίδες» προστασίας από την «εποχική μάστιγα»

Η διάγνωση των περισσότερων αλλεργιών είναι εύκολη και γίνεται με συνδυασμό ειδικών εξετάσεων (αλλεργικά tests, RASTs, IgE) και σε συνάρτηση με το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς. Ιδού οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε τις «αλλεργικές» καταστάσεις.

♥ Όταν τα συμπτώματα οφείλονται στις γύρεις, η πλήρης πρόληψη είναι σχεδόν αδύνατη. Γι’ αυτό οι ασθενείς καλό είναι να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση τους στη γύρη, προσαρμόζοντας ανάλογα το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες τους. Προσοχή απαιτείται όταν έχει δυνατό αέρα, και στις εξορμήσεις στη φύση.

♥ Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνδυασμό «συμπτωματικής αγωγής» (συνήθη φάρμακα) και «απευαισθητοποίησης» (ανοσοθεραπείας). Η τελευταία με σημαντική επιτυχία οδηγεί σε ίαση της αλλεργίας. Πρόκειται για ασφαλή θεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες που γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι του.

Ειδικά για τις αναφυλαξίες, ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί λεπτομερώς για την αντιμετώπιση τους και τα φάρμακα που πρέπει να έχει μαζί του. Επίσης, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του αυτο-ενέσιμη αδρεναλίνη για την περίπτωση που τα συμπτώματα εξελίσσονται ταχύτατα.

Αλλεργίες και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Κάθε νόσος που παραμελείται υπάρχει περίπτωση να χειροτερεύσει. Έτσι, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να μεταπέσει σε αλλεργικό βρογχικό άσθμα σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, περίπου 35%. Το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας και η τροφική αλλεργία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αλλεργικές αναφυλακτικές αντιδράσεις. Ο έγκαιρος έλεγχος, η στενή επαφή και συνεργασία ασθενούς και γιατρού και η κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα ζωής και ελαχιστοποιούν τους περισσότερους από τους κινδύνους που κρύβουν οι αλλεργίες – ακόμη και οι εποχικές.

Η διατροφή & αλλεργίες

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Global Allergy and Asthma» δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά.

♥ Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες μέχρι 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας μέχρι τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών.

♥ Aντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) βρέθηκε να προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες.

♥ Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διάβασε εδώ και ένα σχετικό θέμα με την σκόνη που επηρεάζει την υγεία μας 

Σκόνη στην ατμόσφαιρα & οι επιπτώσεις στην υγεία μας

 

MadameLeFo