Βροχή; Κι όμως, μπορείς να είσαι όμορφη και δροσερή!

Αισίως φτάσαμε στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά φέτος ο Θεός μάς την… στέρησε! Ασφαλώς μιλάμε για τη βροχή… Κι επειδή μοσχοβολά υπέροχα, είναι θαυματουργή όχι μόνον για την επιβίωση του πλανήτη, αλλά και της επιδερμίδας μας. Κι αν δεν ξέρεις γιατί η βροχή μυρίζει τόσο όμορφα, οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση… Εμείς βέβαια, «διασώζουμε» το look μας, τραγουδώντας κάτω απ’ τις σταγόνες της!

Photo Credits: Free-Photos από το Pixabay

Με άρωμα από φθινοπωρινή… βροχή!

Χθες το απόγευμα, επιτέλους έβρεξε, έστω και για λίγο! Βγαίνεις έξω, και έστω κι αν ζεις στο κέντρο της πόλης, μια απαλή κι ευχάριστη μυρωδιά σε συνεπαίρνει. Σου αρέσει ο ήχος της βροχής, εντάξει, αλλά ξέρεις γιατί η βροχή μυρίζει τόσο ωραία; Η αλήθεια είναι ότι από το 1964, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature, Αυστραλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο κατέληξαν σε μια πολύ εύηχη λέξη. «Πετριχώρ», είναι η λέξη που την εμπνεύστηκαν από τα αρχαία ελληνικά: Τη λέξη πέτρα και ιχώρ, που σήμαινε «το αίμα των θεών».

βροχή

Photo Credits: Adina Voicu από το Pixabay

Κι αν θέλεις να μάθεις κάτι τι παραπάνω, στις πέτρες και στο έδαφος, στη διάρκεια των πιο ξηρών περιόδων, συσσωρεύεται ένα μίγμα ελαίων τα οποία εκκρίνουν δένδρα και φυτά. Όσο μεγαλύτερη η περίοδος της ξηρασίας, τόσο μεγαλύτερη η συσσώρευση. Όταν αυτό το μίγμα ενώνεται με το νερό απελευθερώνεται εκείνη η υπέροχη μυρωδιά που γνωρίζουμε και αποζητάμε. Το μίγμα αυτών των ελαίων επίσης θεωρείται ότι δεν αφήνει τους σπόρους να βλαστήσουν.

βροχή

Photo Credits: Andrea Stöckel-Kowall από το Pixabay

Επομένως, δεν γεννιούνται νέα φυτά όταν τα αποθέματα νερού είναι ελάχιστα. Επίσης, σε περιοχές με μεγάλη βλάστηση, όπως τα δάση, υπάρχει η ουσία γεωσμίνη, που εντοπίζεται στις δροσοσταλίδες της υγρασίας. Πρόκειται για μια χημική ουσία που παράγεται από τους ακτινομύκητες, βακτήρια που ζουν στο έδαφος και τρέφονται από τα πιο πάνω έλαια…

Σου αρέσει η μυρωδιά της βροχής;

Ναι, ασφαλώς! Κι αυτό, γιατί… της χρωστάμε πολλά! Εκτός από την καθαρά χημική εξήγηση για τη μυρωδιά της βροχής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι ακόμη στο γιατί απολαμβάνουμε τη βροχή.

βροχήΗ ανθρωπολόγος Diana Young του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία εξηγεί στο smithsonianmag ότι υπάρχει κάτι που αποκαλεί «πολιτισμική συναισθησία». Δηλαδή, οι άνθρωποι από τις απαρχές του είδους συνέδεσαν τη βροχή με το πράσινο χρώμα… Συνδέουμε δηλαδή η βροχή με την ανθοφορία της φύσης και με την καρποφορία δένδρων και φυτών που μας θρέφουν.

βροχή

Photo Credits: Malubeng από το Pixabay

Έτσι, όσφρηση, όραση, ακοή, ένστικτο επιβίωσης, πείνα και άλλες αισθήσεις, δημιουργούν στον εγκέφαλό μας ένα… χαρμάνι αισθητηριακών εμπειριών που μας κάνει να αγαπάμε τη βροχή.

Μην τη φοβάσαι!

Βεβαίως, έχει συμβεί σε όλες μας… Σε μια ξαφνική μπόρα η ομπρέλα δεν αρκεί για να προστατέψει την εμφάνισή μας!

βροχή

Κι όμως, υπάρχουν μερικά έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν να είσαι πανέμορφη σε οποιαδήποτε ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα.

Κράτησε ελαφρύ το μακιγιάζ σου

Απόφυγε την βαριά ενυδατική κρέμα και το βαρύ makeup όταν ο καιρός είναι βροχερός. Η υγρασία δεν τρέφει ιδιαίτερα φιλικές διαθέσεις στις πλούσιες φόρμουλες.

βροχή Γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια bb cream ή μια ελαφριά ενυδατική με χρώμα. Θα βάλεις οπωσδήποτε, αδιάβροχη μάσκαρα για να μην βρεθείς με «μαύρους κύκλους» από το προϊόν που θα λιώσει κάτω από τα μάτια σου λόγω βροχής.

Θέλεις να βγείς στη βροχή με φουλ μακιγιάζ;

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις μια βάση διαρκείας και να κάνεις καλό blending. Έτσι, το προϊόν δεν θα μείνει πάνω στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά θα γίνει ένα με αυτήν.

Προτίμησε να κάνεις το blending με το ειδικό σφουγγαράκι ή με το πινέλο του makeup, για να πετύχεις φυσικό φινίρισμα και αποτέλεσμα που θα μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο, σταθερό.

Γυαλάδες stop!

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η υγρασία στην επιδερμίδα είναι η γυαλάδα, ειδικά στις επιδερμίδες με τάση για λιπαρότητα. Μπορείς εύκολα να την αποφύγεις επιλέγοντας μια ελαφριά ενυδατική κρέμα για ματ αποτέλεσμα, με χρώμα ή χωρίς.

βροχή

Photo Credits: Pexels από το Pixabay

Αν δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα primer με πουδρέ, ματ τελείωμα. Εάν όμως, δεν υπάρχει στο νεσεσέρ σου τίποτε απ’ αυτά, ρίξε στην τσάντα σου χαρτάκια κατά της λιπαρότητας, που κυριολεκτικά αποδεικνύονται σωτήρια!

Βροχή, με λιγότερο φριζάρισμα

βροχή

Photo Credits: Jonas Svidras από το Pixabay

Ο βροχερός καιρός δεν κάνει διακρίσεις… Είτε έχεις λεπτά είτε χοντρά μαλλιά, ίσια ή σγουρά, το φριζάρισμα θα τα «χτυπήσει», πιθανόν βέβαια, σε διαφορετικό βαθμό. Το κλειδί για να το αποφύγεις είναι να φροντίσεις ώστε να έχεις κλειστά τα λέπια της τρίχας. Ο καλύτερος τρόπος είναι, πριν βγεις από το σπίτι, να απλώσεις στα μαλλιά σου ένα ελαφρύ λαδάκι μαλλιών πριν το styling ή ένα ελαφρύ αφρό ή τζελ σε όλο το μήκος τους. Μετά θα το δουλέψεις καλά, έτσι ώστε η τρίχα να θωρακιστεί και να μείνει απαλή.

Το νεσεσέρ της επιβίωσης στη βροχή

Photo Credits: Free-Photos από το Pixabay

Επειδή, όσο προετοιμασμένη κι αν είσαι, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο «ατυχήματος» ενίσχυσε το νεσεσέρ σου με μαντηλάκια ντεμακιγιάζ. Βάλε επίσης μπατονέτες που διορθώνουν στη στιγμή τις μουτζούρες κάτω από τα μάτια και χαρτάκια κατά της λιπαρότητας. Επίσης, καλό είναι να έχεις και μια κρέμα χεριών που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όχι μόνο για την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα, αλλά και ως λύση SOS για το φριζάρισμα.

βροχή

Photo Credits: Adamtepl από το Pixabay

Βρες περισσότερα για την περιποίηση των μαλλιών σου κάνοντας κλικ εδώ

Τα μαλλιά σου αναζητούν στιλπνότητα και λάμψη

 

 

 

MadameLeFo