Φυλάξετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο, για να διατηρηθούν φρέσκα

Πόσες φορές τυχαίνει να πάμε στη φρουταγορά ή στην υπεραγορά και να φύγουμε με περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ότι χρειαζόμαστε και να μας χαλάσουν πριν τα καταναλώσουμε; Γνωρίζοντας τι θα πρέπει να αγοράσετε και πως να το αποθηκεύσετε κάνει τη διαφορά στη ζωή των φρούτων και λαχανικών.

Για να σας διευκολύνουμε στις αγορές σας, ρωτήσαμε τους ειδικούς και μοιραζόμαστε μαζί σας πέντε tips για την σωστή επιλογή των φρούτων και των λαχανικών σας και την αποθήκευσή τους.

Διαλέξτε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά

Μην βιάζεστε ποτέ… Όταν πάτε στη φρουταγορά ή στην υπεραγορά, θα πρέπει να διαλέξετε ποιοτικά φρούτα και λαχανικά, αλλιώς δεν έχει σημασία πως θα τα διατηρήσετε.

Θέλετε να έχετε αποθέματα για αρκετές μέρες; Προτιμήστε τους βολβούς και τα λαχανικά με ρίζες

Έχετε υπόψη σας ότι τα καρότα, τα παντζάρια, τα γογγύλια, τα πράσα, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια- κυρίως τα λαχανικά που είναι σκληρά- αντέχουν 1-2 βδομάδες στο ψυγείο.

Αφού τα αγοράσετε, ακολουθεί η προετοιμασία τους. Αφαιρείτε τις ρίζες από τα καρότα και τα παντζάρια. Επίσης, αποφεύγετε να πλένετε τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί η υγρασία μπορεί να τα φθείρει.

Εξαίρεση του κανόνα είναι τα πράσα και τα σπαράγγια, τα οποία μπορεί να αποθηκευτούν σε όρθια θέση, με το κομμένο άκρο να βυθίζεται σε περίπου 2,5 εκατοστά (μία ίντσα) νερού.

Φυλάξτε τα λαχανικά όπως τα μπιζέλια, το φασολάκι και το φρέσκο λουβί σε σακουλάκια με ζιπ και τα λαχανικά, όπως τα καρότα σε σφραγιστά πλαστικά σακουλάκια. Εννοείται, μπορείτε να τα φυλάξετε και σε υφασμάτινες σακούλες στο ψυγείο. Οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες, διαρκούν μερικές εβδομάδες και δεν απαιτούν ψύξη ή προετοιμασία. Απλά αποθηκεύστε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, αλλά μην τα ξεχάσετε!

Τα πράσινα λαχανικά; Όσο πιο ανθεκτικά τόσο το καλύτερο!

Γνωρίζουμε πως τα μαρούλια είναι πολύ ευαίσθητα, τα λάχανα όμως, το σπανάκι, το μπρόκολο, είναι ανθεκτικά και μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για περίπου μία εβδομάδα, εάν αποθηκευτούν σωστά. Πρώτα αφαιρέστε το λαστιχάκι που τα συγκρατεί, γιατί συμπιέζει τα φύλλα. Όταν τα αποθηκεύσετε σε λεπτές πλαστικές σακούλες, αφήστε τα ελεύθερα, ώστε να μπορούν να αναπνέουν. Μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε ελαφρά σε μια βαμβακερή πετσέτα της κουζίνας.

Τα ραδίκια και τα αντίδια διατηρήστε τα σφιχτά τυλιγμένα σε λεπτές πλαστικές σακούλες, και θα παραμείνουν φρέσκα στο συρτάρι του ψυγείου σας για περίπου μια εβδομάδα.

Τα βότανα και τα αρωματικά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή

Τα περισσότερα βότανα και τα αρωματικά είναι αρκετά ευαίσθητα, αλλά το δεντρολίβανο και το θυμάρι είναι τα πιο ανθεκτικά από όλα. Για όλα τα βότανα, η σωστή αποθήκευση είναι το «κλειδί» για την επιμήκυνση της διάρκειας της ζωής τους.

Προτού τα χρησιμοποιήσετε, τυλίξτε τα βότανα σας σε ένα ελαφρώς υγρό κομμάτι χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το ματσάκι σε επανασφραγιζόμενο πλαστικό σακουλάκι με ζιπ. Στη συνέχεια, πλύνετε όσα βότανα χρειάζεστε όταν θα τα προσθέσετε στο φαγητό ή τη σαλάτα σας, για να διατηρήσετε το υπόλοιπο ματσάκι φρέσκο.

Αγοράστε φρούτα που διατηρούνται περισσότερο

Τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα σαπίζουν σε χρόνο μηδέν. Ωστόσο, τα εσπεριδοειδή και τα μήλα μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Απλά βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε φρούτα χωρίς ψεγάδι, ειδικά όταν τα αγοράζετε με το κιλό από τη φρουταγορά.

Εάν υπάρχει ένα κακό μήλο στο καλάθι, πραγματικά μπορεί να χαλάσει όλα τα υπόλοιπα. Να θυμάστε επίσης, ότι τα φρούτα όπως τα μήλα, παράγουν αιθυλένιο όταν ωριμάζουν, πράγμα που κάνει όλα τα υπόλοιπα φρούτα που βρίσκονται κοντά τους να ωριμάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό το φαινόμενο ωρίμανσης όμως, είναι η καλύτερη προειδοποίηση για να μην αποθηκεύετε φρούτα ταχείας ωρίμανσης κοντά σε άλλα φρούτα και λαχανικά.

Παρόλα αυτά, εάν αγοράσατε ακτινίδια (κίουι) ή αβοκάντο και είναι πολύ άγουρα, εάν τα βάλετε κοντά στα μήλα θα ωριμάσουν γρήγορα.

Βέβαια, εάν το ψυγείο σας δεν είναι αρκετά ευρύχωρο για τον απόλυτο διαχωρισμό, φροντήστε να βάλετε στο συρτάρι τα πιο ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά.

Ένα σωστά οργανωμένο ψυγείο εκτός του ότι φαίνεται πιο όμορφο, είναι και το μυστικό για να εντοπίζετε πιο εύκολα τα υλικά που χρειάζεστε για να ετοιμάσετε  το πιο φρέσκο και το πιο νόστιμο φαγητό για την οικογένειά σας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το καρπούζι και πως θα το επιλέξετε κάντε κλικ πιο κάτω

Καρπούζι, ο δροσερός, καλοκαιρινός πειρασμός

 

MadameLeFo