Οστεοπόρωση, ο “σιωπηλός κλέφτης”

Η 18η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εμμηνόπαυσης και μ’ αυτή την ευκαιρία συναντήσαμε τον Δρ. Σταύρο Σταύρου. Και μάθαμε ότι μια στις τρείς γυναίκες άνω των 65 χρόνων πάσχουν από οστεοπόρωση. Μάλιστα, όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν και αντιμετωπίζονται με “φυτικά” σκευάσματα. 

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εμμηνόπαυσης μάθαμε όλα τα σημαντικά στοιχεία για τον «σιωπηλό κλέφτη» όπως ονομάζουν οι γιατροί την οστεοπόρωση. Ο ενδοκρινολόγος Δρ Σταύρος Σταύρου, τόνισε  ότι  πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι  το 93% των γυναικών που έχουν οστεοπόρωση δεν το γνωρίζουν, ενώ μία στις τρεις γυναίκες άνω των 65 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.

4 stayros a

Ο ενδοκρινολόγος Δρ Σταύρος Σταύρου

Ο Δρ Σταύρου σημείωσε επίσης ότι η οστεοπόρωση δεν προτιμά αποκλειστικά και μόνον τις γυναίκες, αφού υπολογίζεται  ότι και ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών υποφέρει από αυτήν. Βέβαια, σύμφωνα με τον Δρ Σταύρου, το 80% των ατόμων που έχουν οστεοπόρωση είναι γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι κυρίως πόνοι  στα οστά, έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Γι΄ αυτό χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας.

 Τα βασικά αίτια

Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. Στην μέση ηλικία, η πιθανότητα ειδικά για τις γυναίκες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση μεγαλώνει, γιατί χάνουν την προστατευτική ιδιότητα των οιστρογόνων στα οστά, όμως η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα λόγω πολλών παραγόντων. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ή τους έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες, έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες των οποίων οι  ωοθήκες έχουν καταστραφεί από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία ή γυναίκες που παρουσιάζουν παρατεταμένα διαταραχές στην περίοδο, όπως μαραθωνοδρόμοι, αθλήτριες ολυμπιακής γυμναστικής και μπαλέτου. Και η ανορεξία όμως, οδηγεί σε ελάττωση των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα  το αυξημένο ποσοστό οστεοπόρωσης. Επίσης, όπως μας ανέφερε ο δρ Σταύρου η πιο ακριβής και ολοκληρωμένη μέθοδος για μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι αυτή  της διπλής φωτονιακής απορρόφησης (DEXA) κατά την οποία με τη χρήση ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή γίνεται υπολογισμός της οστικής πυκνότητας. Επομένως, είναι απαραίτητο να “χτίσουμε” γερά οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση και η χρήση φυτικών σκευασμάτων, αποτελούν τους σημαντικότερους «συμμάχους» της γυναίκας κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης βοηθώντας τη να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα της αλλά και να βγει νικήτρια στη… μάχη με την οστεοπόρωση και όλα τα συμπτώματα της εξόδου της από την αναπαραγωγική ηλικία.

Με φυτικά σκευάσματα πλέον η αντιμετώπιση

Μιλώντας  επίσης με την Άννα Γιάλλουρου, την διευθύνουσα σύμβουλο της Karpasia Health Products Ltd,  μάθαμε ότι μια από τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης των ορμονικών διαταραχών,  σύμφωνα με επιστήμονες, είναι χρήση φυτικών σκευασμάτων τα οποία στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και την αναστάτωση που προκαλεί στο γυναικείο οργανισμό η εμμηνόπαυση.

«Τα συμπτώματα, τόνισε,  είναι καλά γνωστά σε όλους αφού  σε κάθε οικογένεια υπάρχει τουλάχιστον μία γυναίκα η οποία ταλαιπωρήθηκε ή ταλαιπωρείται από  εξάψεις, απότομες εναλλαγές διάθεσης, πονοκεφάλους κλπ. Αυτά οφείλονται στις ορμονικές διαταραχές οι οποίες προκαλούνται στο γυναικείο οργανισμό λόγω της εμμηνόπαυσης και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν με ασφάλεια και χωρίς την χορήγηση χημικών ορμονικών σκευασμάτων. Διεθνώς σήμερα συνίσταται η χρήση του  φυτικού σκευάσματος Femarelle, ενώ η επιστημονική δραστηριότητα γύρω από το Femarelle  έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή από την ιατρική κοινότητα».

5 Femarelle-1-1

Μάλιστα, ο Ιταλός, διεθνούς φήμης  καθηγητής Andrea Genazzani Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικολογίας και Παγκόσμιας Ένωσης Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, μας εξήγησε  πώς ακριβώς δρα το Femarelle και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έναντι των χημικών ορμονικών σκευασμάτων. Ο Ιταλός καθηγητής ανέφερε ότι η φυτική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σειράς Femarelle βασίζεται σε έναν επιλεκτικό ρυθμιστή οιστρογονικών υποδοχέων (phyto-SERM), του οποίου η επιλεκτικότητα στον υποδοχέα οιστρογόνου παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και εξασφαλίζει την υγεία των οστών, χωρίς να επηρεάζει τους ευαίσθητους ιστούς στο μαστό και στη μήτρα.

More info

Η σειρά Femarelle συνίσταται από επιστήμονες για ανακούφιση από τα συμπτώματα τα οποία ταλαιπωρούν όλες τις γυναίκες. Τα σκευάσματα Femarelle  παρασκευάζεονται στο Ισραήλ και εισάγονται και διανέμεονται στην Κύπρο από την εταιρία Karpasia Health Products Ltd. https://www.facebook.com/KarpasiaHealth/

MadameLeFo